Vitamina C protejeaza impotriva cataractei

Vitamina C protejeaza impotriva cataractei

Chirurgia cataractei este cea mai frecventa operație efectuată în Marea Britanie, cu mai mult de 300.000 de proceduri efectuate în fiecare an.

187
0
DISTRIBUIE

Aportul alimentar crescut de vitamina C are un potențial preventiv asupra progresiei cataractei. Cataracta este o afectiune in care lentila ochiului (cristalinul) devine tulbure, ca urmare a oxidării sale odata cu trecerea timpului. În timp ce, pentru unii oameni, aceasta este o consecinta „normala” a imbatranirii, pentru altii insa cataracta este mai severa, provocand vedere încețoșată si efectul de orbire ce nu pot fi corectate prin purtarea de ochelari sau lentile de contact.

Chirurgia cataractei este cea mai frecventa operație efectuată în Marea Britanie, cu mai mult de 300.000 de proceduri efectuate în fiecare an.

Intr-un studiu derulat la Kings College din Londra, Marea Britanie si publicat in revista Ophthalmology, s-a descoperit că acei participanți care au avut un aport mai mare de vitamina C au prezentat un risc mai mic cu 33% de progresie a cataractei fata de participantii care au avut un aport mai mic de vitamina C. Studiul a inclus 324 de perechi de gemeni din Marea Britanie, de sex feminin si a fost derulat pe o perioada de 10 ani. S-a mai constatat că factorii de mediu (inclusiv dieta), au influențat progresia cataractei mai mult decât factorii genetici, responsabili pentru o treime din cazurile de progresie a cataractei (opacitatea cristalinului).

Fluidul din ochi in care se scalda cristalinul contine o concentratie ridicata de vitamina C, care ajută la oprirea procesului de oxidare a cristalinului și îl protejează astfel de procesul de opacizare. Se crede ca aportul crescut de vitamina C are un efect protector asupra progresiei cataractei prin creșterea vitaminei C disponibila in fluidele ochiului.

Profesorul Chris Hammond, chirurg oftalmolog si autor principal al studiului de la Divizia de Diabet si Stiinte nutritionale, a declarat: “Rezultatele acestui studiu ar putea avea un impact semnificativ, în special pentru populația îmbătrânită la nivel global. Schimbările dietetice simple, cum ar fi creșterea aportul de fructe și legume, ca parte a unui regim alimentar mai sănătos ar putea ajuta la protejarea împotriva instalării cataractei”.

Vitamina C nu poate fi produsă de organism și trebuie adusă din surse exterioare. Vezi aici cele mai bogate surse de vitamina C.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Martie 2016
Surse:
1. Genetic and Dietary Factors Influencing the Progression of Nuclear Cataract, Presented in part at the Association for Research in Vision and Ophthalmology Meeting, May 6–10, 2012, Fort Lauderdale, Florida.
2. Increased vitamin C in the diet could help protect against cataracts, KING’S COLLEGE LONDON, 23-03-2016,

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici