Vitamina C injectabilă dublează rata de supraviețuire în cancer

Vitamina C injectabilă dublează rata de supraviețuire în cancer

Un centru oncologic din Turcia a făcut un pas mai departe în tratarea cancerului, arătând că vitamina C în combinație cu dieta ketogenică îmbunătățește eficacitatea chimioterapiei într-o asemenea măsură, încât o doză minimă poate fi utilizată pentru a trata chiar și cele mai agresive și avansate forme de cancer.

288
0
DISTRIBUIE

În ciuda avalanșei de medicamente apărute la nivel mondial pentru tratarea cancerului, totuși în ceea ce privește supraviețuirea, acestea oferă destul de puțin. Cheltuielile globale cu tratamentele oncologice se ridică anual la circa 100 de miliarde USD.

În același timp, există terapii necostisitoare, care și-au dovedit eficiența. O astfel de terapie constă în administrarea intravenoasă în doze mari de vitamina C. O altă terapie ar fi cetoza nutrițională sau dieta ketogenică. Combinația acestor două strategii are capacitatea de a “încărca turbo” protocoalele chimioterapiei convenționale, făcându-le incredibil de eficiente și mult mai sigure.

Vitamina C, mecanism de acțiune

Pentru celulele sănătoase, vitamina C funcționează ca un antioxidant protector împotriva radicalilor liberi formați de lumina soarelui, poluanți și fumat. Pentru celulele canceroase, vitamina C produce daune mortale.

Cercetările arată că vitamina C este selectiv citotoxică pentru celulele canceroase, atunci când este administrată intravenos (IV) sau în formă lipozomală, în doze mari. Mecanismul din spatele capacității vitaminei C de a viza selectiv celulele canceroase este dat de generarea peroxidului de hidrogen, ce ucide celulele canceroase.

Țesuturile normale rămân nevătămate la nivelurile ridicate de peroxid de hidrogen generat. Celulele sănătoase au mai multe modalități de eliminare a acestuia, făcând imposibilă acumularea peroxidului la niveluri toxice. Una dintre căile principale de eliminare a peroxidului de hidrogen este reprezentată de o enzimă, numită catalază. Celulele în care activitatea catalazei este redusă – cum ar fi celulele canceroase – sunt mai predispuse să moară din cauza excesului de oxigen și a radicalilor liberi secundari, ca urmare a expunerii la cantități mari de vitamina C.

În plus, celulele canceroase au particule de fier instabile (cunoscute și ca molecule de fier active redox). De aceea, acestea devin mai vulnerabile la leziunile oxidative cauzate de doza mare de vitamina C. Când fierul activ redox reacționează cu vitamina C, se generează peroxid de hidrogen și radicali liberi asociați. Aceștia dăunează ADN-ului celulelor canceroase și le vulnerabilizează. Această fragilitate metabolică a celulelor canceroase este acum speculată medical, iar protocoalele chimioterapiei și radioterapiei standard sunt completate cu terapii suplimentare pentru a deveni mai eficiente.

Chimioterapia cu suport metabolic, succes în cancerul agresiv

O echipă turcă de oncologie a publicat prima sa lucrare, în care raportează răspunsul complet în cazul cancerului rectal, stadiul 3. Standardul de îngrijire pentru cancerul rectal și singura opțiune curativă era intervenția chirurgicală sau chimioterapia și radioterapia urmate de intervenții chirurgicale. În cazul prezentat, echipa turcă de oncologi a utilizat chimioterapia, radioterapia și hipertermia cu suport metabolic și nu a fost nevoie de nicio operație.

Cea de-a doua lucrare prezentată de echipa turcă de oncologi, a inclus o serie de 33 de pacienți cu cancer pancreatic aflat în stadiul 3 și 4. Acesta este unul dintre cele mai agresive și mai mortale tipuri cunoscute de cancer. 81% din acești pacienți aveau stadiul 4 de boală atunci când s-a început tratamentul și mulți dintre ei aveau multiple metastaze hepatice. Speranța de viață a unui astfel de pacient cu cancer pancreatic aflat în stadiul 4 este de 6-10 luni.

Pacienții aflați în Centrul de Oncologie ChemoThermia din Turcia au fost tratați cu un protocol convențional standard, utilizând chimioterapia aplicată într-o manieră susținută metabolic (care include dieta ketogenică, doza mare de vitamina C plus hipertermie, terapia cu oxigen hiperbaric, suplimentele și inhibitorii de glicoliză). În urma acestui tip de protocol terapeutic, rata de supraviețuire s-a dublat, ajungând la circa 20 de luni.

Vitamina C și dieta ketogenică, o combinație de succes

Același centru oncologic din Turcia a făcut un pas mai departe, arătând că vitamina C în combinație cu cetoza nutrițională îmbunătățește eficacitatea chimioterapiei într-o asemenea măsură, încât o doză minimă poate fi utilizată pentru a trata chiar și cele mai agresive și avansate forme de cancer.

Recent, dr. Abdul Kadir Slocum de la Centrul de Oncologie ChemoThermia din Turcia a fost intervievat cu privire la această cercetare. Această terapie susținută metabolic este cu adevărat revoluționară, oferind speranță unde nu exista până acum.

În rezumat, chimioterapia cu suport metabolic implică utilizarea chimioterapiei, combinată cu o varietate de alte măsuri necesare eficientizării terapiei:

 • doze mari de vitamina C injectabilă
 • dieta ketogenică
 • hipertermia
 • inhibitori glicolitici
 • terapia cu oxigen hiperbaric
 • altele

Înainte de chimioterapie, toți pacienții aflați în centrul oncologic sunt supuși unei diete ketogenice, pentru a crea un stres metabolic asupra celulelor canceroase. Apoi, se aplică inhibitori glicolitici pentru a inhiba procesul de glicoliză din celulele canceroase, ceea ce creează un stres metabolic suplimentar asupra celulelor canceroase, deja înfometate de glucoză.

Se administrează apoi insulină pentru a reduce și mai mult nivelul glicemiei la aproximativ 50-60 mg dl, rezultând astfel starea de hipoglicemie ușoară. În acest moment, când celulele canceroase sunt stresate și puternic slabite, se aplică medicamentul chimioterapic.

Un beneficiu suplimentar al acestei abordări metabolice este faptul că o doză mult mai mică de chimioterapie poate fi utilizată eficient, reducând astfel riscul de efecte secundare.

În zilele care urmează chimioterapiei, se aplică hipertermie și terapia cu oxigen hiperbaric, plus o perfuzie zilnică de terapie inhibitorie glicolitice cu doze mari de vitamina C.

Vitamina C, beneficii în tratamentul cancerului

Reduce inflamația și dimensiunea tumorii

Ca regulă generală, inflamația cronică este un semn distinctiv al cancerului, iar cercetările arată că tratamentul cu vitamina C injectabilă scade citokinele pro-inflamatorii și proteina C reactivă și că aceste îmbunătățiri se corelează cu o reducere a dimensiunii tumorii.

Reduce riscul metastazelor

Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Clinica Riordan (succesorul lui Linus Pauling și munca sa asupra vitaminei C) a remarcat un răspuns pozitiv la 75% dintre pacienți.

Ucide și elimină celulele canceroase

Alte cercetări efectuate de oamenii de știință de la Lewis Cantley de la Weill Cornell Medicine din New York au descoperit că doze mari de vitamina C ajută la uciderea și eliminarea celulelor canceroase colorectale cu anumite mutații genetice. Alte studii au arătat că doza mare de vitamina C poate contribui la încetinirea creșterii celulelor cancerului de prostată, de pancreas, de colon și hepatic.

Ameliorează simptomele asociate cancerului

Studiile la om arată, de asemenea, că vitamina C poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu cancerul și tratamentul cancerului, cum ar fi oboseala, greața, vărsăturile, durerea, pierderea poftei de mâncare și calitatea generală a vieții.

Vitamina C dubleaza rata de supravietuire și eficiența radioterapiei și chimioterapiei

Pentru a evalua siguranța vitaminei C, 11 pacienți cu glioblastom (un tip de cancer cerebral malign și foarte agresiv) au primit doze mari de vitamina C injectabilă și radioterapie. “Jumătate din persoanele din studiu trăiau aproape doi ani mai târziu, rata de supraviețuire pentru această boală fiind de aproximativ un an”.

Într-un alt studiu, 14 persoane cu cancer pulmonar fără celule mici, au fost tratați și cu vitamina C injectabilă. 93% din persoanele care au primit infuzii cu vitamina C au răspuns pozitiv la chimioterapie și radioterapie, comparativ cu 40% ce însemna răspunsul fără vitamina C.

Într-o altă constatare încurajatoare, la mai mult de 30% dintre pacienții cărora li s-a administrat vitamina C injectabilă, tumorile s-au diminuat. De obicei, doar la 15%-19% din pacienții care fac chimioterapie și radioterapie, răspunsul este pozitiv și tumorile se micșorează.

Note finale

Otto Warburg, laureat al Premiului Nobel

Dr. Otto Warburg a primit Premiul Nobel în 1931 pentru că a descoperit că aproape fiecare celulă canceroasă nu folosește oxigen pentru a crea energie, ci fermentează glucoza (zahărul) ca și combustibil pentru întreaga sa nevoie de energie.

Disfuncțiile mitocondriale și dieta ketogenică

Mitocondriile sunt „uzinele energetice“ ale celulei, deoarece convertesc eficient energia chimică din alimente – în special din carbohidrați și grăsimi și mai rar din proteine – în ATP, necesar funcţiilor celulare.

Cancerul, bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson, scleroza laterală amniotrofică), diabetul, bolile cardiace, epilepsia, obezitatea, răspunsul la acţiunea unor toxine externe, a infecţiilor virale sau a unor medicamente ș.a., toate au toate în comun același defect metabolic primar – disfuncțiile mitocondriale.

Una din cele mai eficiente abordări ale disfuncției mitocondriale este dieta ketogenică. Este o dietă redusă în calorii și carbohidrați, limitând toate zaharurile, boabele și majoritatea fructelor.

Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel

De menționat că utilizarea vitaminei C în tratamentul cancerului a fost susținută pentru prima dată de laureatul premiului Nobel, Linus Pauling, în urmă cu peste 60 de ani. În ciuda faptului că a fost un om de știință foarte respectat, totuși opiniile sale despre vitamina C au fost toate refuzate cu fermitate de către comunitatea medicală de la acea vreme.

Pauling a murit de cancer de prostată în 1994, la vârsta de 93 de ani, dar din fericire interesul pentru vitamina C nu a murit odată cu el.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, aprilie 2017

Surse:

 1. Vitamin C could treat cancer: Dose of substance found in LEMONS can KILL deadly cells. Sunday Express. 23 Martie 2017.
 2. Why high-dose vitamin C kills cancer cells. The University of Iowa. 10 Ianuarie 2017.
 3. Tumor cells have decreased ability to metabolize H2O2: Implications for pharmacological ascorbate in cancer therapy. Claire M. Doskey, Visarut Buranasudja, Brett A. Wagner, Justin G. Wilkes, Juan Du, Joseph J. Cullen, Garry R. Buettnera. Redox Biol. Decembrie 2016.
 4. Researchers Find That Using Vitamin C Correctly In High Doses Kills Cancer Cells. Medicine News. 27 Martie 2017.
 5. O2− and H2O2-Mediated Disruption of Fe Metabolism Causes the Differential Susceptibility of NSCLC and GBM Cancer Cells to Pharmacological Ascorbate. Cancer Cell. 10 Aprilie 2017.
 6. High-Dose Vitamin C (PDQ®)–Patient Version. National Cancer Institute. 20 Aprilie 2017.
 7. Complete Response of Locally Advanced (stage III) Rectal Cancer to Metabolically Supported Chemoradiotherapy with Hyperthermia. Iyikesici MS, Slocum A, Turkmen E, Akdemir O, Slocum AK, Berkarda FB. International Journal of Cancer Research and Molecular Mechanisms. 18 Ianuarie 2016.
 8. Long-Term Outcomes of the Treatment of Unresectable (Stage III – IV)Ductal Pancreatic Adenocarcinoma Using Metabolically Supported Chemotherapy (MSCT): A Retrospective Study. Mehmet Salih Iyikesici, Ayshe Slocum, Engin Turkmen, Ovunc Akdemir, Abdul Kadir Slocum, Turgut Ipek, Erhun Eyuboglu, Ferhan Bulent Berkarda. Journal of the Pancreas. 1 Septembrie 2015.
 9. Plasma vitamin C predicts incident heart failure in men and women in European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Norfolk prospective study. Pfister R, Sharp SJ, Luben R, Wareham NJ, Khaw KT. American Heat Journal. August 2011.
 10. Genomul mitocondrial şi implicarea mitocondriilor în patologia umană. Prof. dr. Mircea Covic. 12 Aprilie 2012. Viața Medicală.
 11. Vitamin C Doubles Effectiveness of Chemotherapy and Radiation. By dr. Mercola. 17 Aprilie 2017.
 12. How Vitamin C May Help Cancer Treatments Work Better. Time Magazine. 5 Aprilie 2017.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici