Turmericul, hrană și medicament

Turmericul, hrană și medicament

Multe dintre beneficiile de sănătate ale turmericului pot fi experimentate dacă privim hrana ca medicament, asa cum ne-a îndrumat Hippocrate în urmă cu peste 2000 de ani.

174
0
DISTRIBUIE

Turmericul – curcuma longa – este probabil cea mai puternică plantă de pe planetă ce luptă împotriva bolilor. Are atât de multe proprietăți curative, încât turmericul și curcumina – compusul bioactiv al turmericului – sunt prezente astăzi în peste 10.000 de studii și articole care atestă beneficiile acestora pentru sănătate.

Turmericul este în topul plantelor medicinale cu cele mai multe menționări științifice, urmat de usturoi, scorțișoară, ginseng, ghimbir și ciulinul de lapte (armurariu sau milk thistle).

Dintre cele 10.000 de studii care fac referire la curcumina, cea mai interesantă constatare este că, atunci când turmericul este comparat cu medicina convențională, beneficiile sale sunt cel puțin egale cu cele ale multor medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală.

Datorită rezultatelor constant pozitive ale studiilor în care a fost implicat turmericul, acesta a fost denumit și condimentul vieții (spice of life).

Beneficiile pentru sănătate ale turmericului

Turmericul are o istorie lungă de utilizare în medicina Ayurvedică și medicina tradițională chineză. Dovezile au legat turmericul de vindecarea rănilor, durerilor articulare, afecțiunilor hepatice, ale pielii și mușchilor, precum și problemelor respiratorii sau gastro-intestinale. Are o activitate intensă împotriva cancerului, diabetului și a altor boli grave.

Anticoagulant / Antiplachetar

Persoanele cu diverse afecțiuni ce necesită tratament cu medicamente anticoagulante și antiplachetare (de exemplu, tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară) sunt expuse unor riscuri și efecte secundare importante, precum sângerarea excesivă și hemoragia, dureri de spate, dureri de cap, dificultăți de respirație.

Pe de alta parte, turmericul nu are efecte secundare cunoscute, decât dacă este administrat în cantități excesiv de mari. În plus, încă de la mijlocul anilor 1980, câteva studii revoluționare au concluzionat că turmericul și curcumina sunt opțiuni mai bune pentru cei cu tromboză vasculară.

Antidepresiv

Revista Phytotherapy Research a publicat rezultatele unui studiu care a arătat nu doar că toți pacienții incluși în studiu au tolerat bine curcumina, dar au descoperit că curcumina a fost la fel de eficientă ca medicamentele cu notorietate mare utilizate în tratarea depresiei (fluoxetina). Potrivit autorilor studiului, curcumina poate fi utilizată ca o terapie eficientă și sigură pentru tratamentul pacienților cu depresie ușoară.

Antiinflamator

Cea mai evidentă capacitate a curcuminei din turmeric rezidă în controlul inflamației.

Într-un studiu publicat în Oncogene și care a evaluat mai mulți compuși cu rol antiinflamator, a concluzionat că aspirina și ibuprofenul sunt cele mai puțin eficiente, în timp ce curcumina este printre cei mai eficienți compuși antiinflamatori din lume.

Această știre este cu atât mai importantă cu cât inflamația crește riscul pentru majoritatea bolilor cunoscute de om. Bolile de astăzi, cum ar fi cancerul, colita ulcerativă, artrita, colesterolul ridicat și durerea cronică pot fi rezultatul inflamației.

Efectele antiinflamatorii ale curcuminei au fost studiate ca posibil tratament pentru boala Alzheimer.

Piele

Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale turmericului s-au dovedit eficiente în tratarea afecțiunilor cutanate. Beneficiile includ accelerarea vindecării rănilor, calmarea porilor, ameliorarea și cicatrizarea acneei, controlul proliferării psoriazisului.

Pentru o piele strălucitoare, încercați masca de față cu turmeric. Atenție, turmericul poate păta pielea și poate provoca o reacție alergică. De aceea, se recomandă efectuarea unui test prin aplicarea pe antebraț a unei cantități de dimensiunea unei monede. Acoperiți cu un plasture și așteptați 24-48 de ore pentru a verifica orice reacție înainte de a aplica turmeric pe fața dumneavoastră.

Artrită

Deoarece curcumina este cunoscută pentru puternicele sale efecte antiinflamatoare si de reducere a durerii, un studiu efectuat pe pacienți cu artrită reumatoidă a relevat că curcumina din turmeric a prezentat un procentaj mai bun de îmbunătățire a scorurilor globale în comparație cu medicamentul ce conține diclofenac sodic. Mai important, s-a constatat că tratamentul cu curcumină este sigur și fără reacții adverse. Rezultatele studiului au fost publicate în Phytotherapy Research în 2012.

Cancer

Conform Cancer Research din Marea Britanie, o serie de studii de laborator au arătat că curcumina are efecte anticanceroase. Se pare că este capabilă să omoare celulele canceroase și să prevină creșterea acestora. Are cele mai bune efecte asupra cancerului mamar, a cancerului de colon, a cancerului de stomac și a celulelor canceroase ale pielii

Diabet

Pentru scăderea zahărului din sânge și inversarea rezistenței la insulină, nu se poate spune că există un tratament natural mai bun decât adăugarea de curcumină în dieta ta.

În 2009, Biochemistry and Biophysical Research Communications a publicat un studiu în cadrul Universității din Auburn, care a explorat modul în care suplimentarea cu turmeric poate ajuta la reversibilitatea diabetului zaharat. Studiul a descoperit că curcumina din turmeric este literalmente de 400 de ori mai puternică decât metformin, un medicament foarte utilizat astazi în tratamentul diabetului zaharat.

În plus, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, curcumina poate întârzia unele din complicațiile diabetului, precum neuropatia diabetică și retinopatia – care provoacă orbirea.

Obezitate

Un studiu publicat în revista Biofactors a arătat că curcumina poate contribui la scăderea în greutate.

Boli gastro-intestinale

Adesea, persoanele cu tulburări digestive și de stomac devin intolerante la intervențiile medicale, deoarece flora stomacului este deja compromisă și medicamentele pot rupe literalmente mucoasa.

Mulți pacienți cu boala inflamatorie intestinală, boala Crohn și colita ulcerativă au renunțat la administrarea corticosteroizilor, deoarece starea lor s-a îmbunătățit semnificativ în urma aportului de curcumină.

Pentru mulți pacienți cu boala inflamatorie intestinală, corticosteroizii reduc simptomele durerii, dar dăunează mucoasei intestinale de-a lungul timpului, fapt ce înrăutățește evoluția bolii. Curcumina nu a avut aceste efecte secundare și, ca urmare a proprietăților sale antiinflamatorii, a ajutat de fapt la vindecarea intestinului și a susținut creșterea bacteriilor bune, prietenoase (probiotice).

Colesterol

O cauză care determină astăzi o incidență atât de mare a bolilor cardiace este și rata foarte mare a oamenilor care dezvoltă pre-diabet, adică au un nivel ridicat de zahăr în sânge. Acești pacienți, împreună cu diabeticii, suferă de o complicație numită stres oxidativ, care dăunează interiorului vaselor de sânge. Datorită acestei complicații, colesterolul începe să se depună în plăci în zonele vasculare afectate, ceea ce duce la un nivel ridicat de colesterol LDL (colesterol rău).

În mod tradițional, statinele sunt cunoscute pentru că afectează rinichii și ficatul și provoacă o serie de efecte secundare grave, chiar mortale. Ele scad întradevăr nivelul colesterolului, dar niciodată nu țintește cauza reală, care este stresul oxidativ și care apare ca urmare a nivelului ridicat de zahăr în sânge și prezenței inflamației.

Din fericire, prescrierea alternativelor naturale pentru reducerea colesterolului rău, cum ar fi curcumina și uleiul de pește, înlătură efectele secundare periculoase ale medicamentelor de tipul statinelor.

Un studiu publicat în Drugs in R&D a constatat că curcumina a fost egală sau mai eficientă decât medicamentele pentru diabet în reducerea stresului oxidativ, a inflamației și scăderea nivelului colesterolului.

Analgezic

Una dintre cele mai acceptate proprietăți ale curcuminei în comunitățile științifice este capacitatea sa de a gestiona durerea.

Jurnalul European de Farmacologie a publicat cercetări care au descoperit că curcumina activează în mod natural sistemul opioid la șoarecii diabetici.

Dar curcumina nu se rezumă doar la calmarea durerilor de natură diabetică. Institutul de Cercetări Chirurgicale ale Armatei S.U.A. sugerează că, datorită excelentelor proprietăți antiinflamatoare ale curcuminei, aceasta ar trebui utilizată pentru tratarea arsurilor, în locul medicamentelor convenționale (opiacee periculoase și antiinflamatoare nesteroidiene).

Utilizarea terapeutică a turmericului și a altor plante bogate în curcumină îndepărtează încet-încet tratamentele convenționale și dovedesc că turmericul este un analgezic natural legitim.

Steroizi

Multe afecțiuni beneficiază astăzi în mod obișniut de tratamentul cu corticosteroizi, precum psoriazis, artrita reumatoidă, lupus, sclerodermia, durerea cronică și altele. Din păcate, corticosteroizii au o serie de reacții secundare importante: acnee, astm, cataractă, cancer, glaucom, diabet, hipertensiune, creșterea apetitului, indigestie, insomnie, iritabiliate, agitație, tulburări de dispoziție, infecții, întârzierea vindecării rănilor, tahicardie, subțierea pielii, afecțiuni tiroidiene și renale, slăbiciune musculară.

Într-un studiu clinic s-a constatat că curcumina are capacitatea de a vindeca inflamația cronică a ochiului (uveită). După cum au declarat autorii studiului, “eficacitatea curcuminei și recurențele după tratament sunt comparabile cu terapia cu corticosteroizi, care reprezintă în prezent singurul tratament standard disponibil pentru această boală. Lipsa efectelor secundare ale curcuminei este cel mai mare avantaj comparativ cu corticosteroizii”.

Efectele secundare ale turmericului

Unii oameni au raportat reacții alergice la turmeric, mai ales după expunerea pielii. De obicei, acest lucru se manifestă ca o erupție cutanată ușoară și/sau mâncărime. În plus, s-a observat că dozele mari de curcumină cauzează: greaţă, diaree, crește riscul de sângerare, contracții ale vezicii biliare hiperactive, hipotensiunea (scăderea tensiunii arteriale), contracțiile uterine la femeile gravide, creșterea fluxului menstrual.

Concluzii și recomandări

Aparținând familiei ghimbirului, turmericul a fost utilizat de mii de ani în India și în Orientul Mijlociu, fiind astăzi unul din cele mai apreciate condimente din lume.

Aspectele nutritive de bază ale turmericului includ o valoare zilnică de 26% în mangan și 16% în fier. Este de asemenea o sursă excelentă de fibre, vitamina B6, potasiu și cantități sănătoase de vitamina C și magneziu.

Multe dintre beneficiile aduse sănătății de către turmeric pot fi experimentate dacă privim hrana ca medicament, asa cum ne-a îndrumat Hippocrate în urmă cu peste 2000 de ani. Acest condiment galben strălucitor, utilizat tradițional ca hrană și medicament, conține antioxidanți puternici și beneficii pe care sțiința le-a demonstrat că pot lupta împotriva diabetului, a cancerului, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni.

Pentru a profita la maxim de ceea ce oferă turmericul, utilizați-l pentru a îmbunătăți multe dintre felurile de mâncare curente, cum ar fi peștele. Turmericul poate adăuga o complexitate delicioasă și altor tipuri de mâncare, precum cartofi sau conopidă, sosuri cu ceapă, broccoli, morcovi sau ardei grași. Poate fi folosit ca bază pentru cremele de legume, în salate sau în faimoasa băutură trendy – golden milk (turmeric latte)

Reteța golden milk (turmeric latte) – vezi video

Asigurați-vă că alegeți condimentul pur, turmeric organic, mai degrabă decât un amestec de curry, care are o cantitate neglijabilă de ceva sănătos. De asemenea, suplimentele alimentare cu conținut controlat de curcumină pot fi o alegere sănătoasă și comodă.

Curcumin95 C3 complex 60 capsule, Herbagetica

 

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, August 2017

Surse:

 1. Effect of curcumin on platelet aggregation and vascular prostacyclin synthesis. Srivastava R, Puri V, Srimal RC, Dhawan BN. Arzneimittelforschung. 1986 Apr;36(4):715-7.
 2. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB. Phytother Res. 2014 Apr.
 3. Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. Takada Y, Bhardwaj A, Potdar P, Aggarwal BB. Oncogene. 2004 Dec.
 4. Alzheimer’s Society.
 5. Turmeric for Skin: Benefits and Risks. Healthline.com.
 6. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Chandran B, Goel A. Phytother Res. 2012 Nov.
 7. Cancer Research UK. 
 8. Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells. Kim T, Davis J, Zhang AJ, He X, Mathews ST. Biochem Biophys Res Commun. 2009 Oct. Epub 2013 Dec.
 9. Effect of curcumin on diabetic peripheral neuropathic pain: possible involvement of opioid system. Banafshe HR, Hamidi GA, Noureddini M, Mirhashemi SM, Mokhtari R, Shoferpour M. European Journal of Pharmacology. 2014 Jan 15.
 10. Curcumin and obesity. Bradford PG. Biofactors. 2013 Jan-Feb.
 11. Therapeutic strategies for the management of ulcerative colitis. Ng SC, Kamm MA. Inflammatory Bowel Diseases. 2009 Jun.
 12. Curcumin for inflammatory bowel disease: a review of human studies. Taylor RA, Leonard MC. Alternative Medicine Review: a journal of clinical therapeutic. 2011 Jun.
 13. Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. Usharani P, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N. Drugs in R&D. 2008.
 14. Effect of curcumin on diabetic peripheral neuropathic pain: possible involvement of opioid system. Banafshe HR, Hamidi GA, Noureddini M, Mirhashemi SM, Mokhtari R, Shoferpour M. European Journal of Pharmacology. 2014 Jan 15.
 15. Curcumin: a novel therapeutic for burn pain and wound healing. Cheppudira B, Fowler M, McGhee L, Greer A, Mares A, Petz L, Devore D, Loyd DR, Clifford JL. Expert Opin Investig Drugs. 2013 Oct.
 16. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, Srimal RC. Phytotherapy Research. 1999 Jun.
 17. Preventive effects of curcumin and dexamethasone on lung transplantation-associated lung injury in rats. Sun J, Guo W, Ben Y, Jiang J, Tan C, Xu Z, Wang X, Bai C. Critical Care Medicine. 2008 Apr.
 18. Curcumin potentiates the anti-arthritic effect of prednisolone in Freund’s complete adjuvant-induced arthritic rats. Kuncha M, Naidu VG, Sahu BD, Gadepalli SG, Sistla R. The Journal of Pharmacy and Pharmacology. 2014 Jan.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici