Terpene, cea mai vorbită limbă din lume

Terpene, cea mai vorbită limbă din lume

Microorganismele comunică chimic unele cu celelalte prin … mirosuri și parfumuri.

100
0
DISTRIBUIE

Terpene constituie cea mai mare și mai diversă clasă de produse naturale. Terpenele acționează ca feromonii, semnale chimice folosite de animale. Fiind aromatice, terpenele sunt ingrediente uzuale în fabricarea parfumurilor, uleiurilor, insecticidelor și bactericidelor. Cele mai multe terpene sunt de origine vegetală și mai rar de origine animală.

Microorganismele comunică chimic unele cu celelalte prin … mirosuri și parfumuri.

O echipă de cercetători de la Institutul Olandez de Ecologie (NIOO-KNAW) a demonstrat pentru prima dată că există două tipuri diferite de microorganisme – bacterii și ciuperci – care folosesc terpene pentru a comunica între ele.

Cercetătorii au demonstrat că bacteriile și ciupercile își răspund de fapt, unele altora. Cu alte cuvinte, ele pot întreține conversații. Liderul grupului de cercetare, Paolina Garbeva, explică: „Serratia, o bacterie din sol, poate «mirosi» terpenele parfumate produse de Fusarium, o ciupercă patogenă din plante, aceasta răspunzând prin mișcări și producând o terpenă proprie. Astfel de arome – sau compuși organici volatili – nu sunt doar reziduuri, ci sunt instrumente destinate în mod specific comunicării pe distanțe lungi între ciuperci și bacterii“.

Dar cât de răspândit este acest «limbaj al mirosurilor» ? Ciupercile patogenice din sol, cum ar fi Fusarium, au și efect suprateran, acolo unde îmbolnăvesc plantele. Pot comunica cu aceste plante? Garbeva: “Știm de ceva vreme că plantele și insectele folosesc terpene pentru a comunica unele cu altele, dar tocmai acum am realizat că există un grup mult mai mare de «vorbitori de terpene»,  și anume microorganismele”.

Cum într-un singur gram de sol sunt miliarde de microorganisme, rezultă un număr impresionant de mare de „vorbitori de terpene“.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Aprilie 2017
Surse:
1. The world’s most spoken language is…’Terpene’. Public Release: 13-Apr-2017. EurekAlert. Netherlands Institute Of Ecology (Nioo-Knaw). https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-04/nioe-twm041317.php

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici