Stimulează memoria prin acest mic truc de a învăța

Stimulează memoria prin acest mic truc de a învăța

"Cititul în tăcere este cea mai slabă metodă de a reține un text"

69
0
DISTRIBUIE
"Cititul în tăcere este cea mai slabă metodă de a reține un text"

Se numește “efect de producție”, un termen creat de cercetătorul canadian care l-a descoperit, Colin MacLeod, profesor de psihologie la Universitatea din Waterloo. MacLeod a identificat pentru prima dată efectul de producție în 2010 și l-a testat într-o serie de studii. Cel mai recent a fost publicat în revista Memory.

Tastarea sau scrierea de mână a unui text sporește efectul de producție asupra memoriei. Chiar și cititul în șoaptă declanșează efectul. Dar, cel mai bine funcționează cititul cu voce tare.

De aceea, sfatul pe care îl putem da elevilor și studenților pentru a reține cel mai bine un text este să-l citească cu voce tare.

“Este cea mai bună metodă de codificare a informațiilor inițiale pentru memorie” spune MacLeod. “Metoda este deosebit de utilă mai ales atunci când se încearcă preluarea informațiilor din memorie”.

Echipa profesorului MacLeod a testat patru modalități de stimulare a memoriei, care să permita o mai bună învățare și o mai bună reproducere a unui text din memorie. Le-a cerut elevilor:

  • să citească în tăcere o listă de cuvinte
  • să asculte pe altcineva care le citește cu voce tare
  • să asculte înregistrarea propriei voci
  • să citească singuri cu voce tare

“Cititul în tăcere a fost cea mai slabă metodă”

Este bine să ascultați vocea altcuiva, este ceva mai bine să vă ascultați propria voce înregistrată, dar cel mai bine este să reproduceți cuvintele singuri, cu voce tare”. MacLeod nu recomandă să se citescă cu voce tare întregul manualul. “Dar selectând lucrurile importante, este cel bine”, spune el.

Studiul profesorului MacLeod s-a concentrat în special pe stocarea informațiilor în memoria pe termen lung. Alte cercetări au arătat că a spune ceva cu voce tare poate îmbunătăți memoria și rechemarea din memorie pe termen scurt. Ca de exemplu, atunci cand doriti să vă asigurați că ați făcut ceva de care vă temeți să nu uitați, cum ar fi “am încuiat ușa” sau “am oprit gazele”.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Decembrie 2017
Surse: This time it’s personal: the memory benefit of hearing oneself. Forrin ND, MacLeod CM. Memory. October 2017

 

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici