Somnul prelungit, semn de demență

Somnul prelungit, semn de demență

Conform unui studiu publicat recent în jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

141
0
DISTRIBUIE

Somnul prelungit, de peste nouă ore pe zi, poate fi un semn precoce de degenerare a creierului și semnifică un risc crescut de demență la persoanele în vârstă, potrivit unui nou studiu publicat recent în jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

„Am constatat că, atunci când persoanele mai în vârstă au trecut de la somul regulat de până la nouă ore pe zi, la somul prelungit de peste nouă ore pe zi, au avut un risc crescut de a dezvolta demență în următorii 10 ani“, a declarat autorul studiului, dr. Sudha Seshadri de la Universitatea de Medicină din Boston și membru al Academiei Americane de Neurologie.

De asemenea, s-a arătat că cei care au dormit în mod regulat mai mult de nouă ore în trecut și au menținut orarul de somn, nu au avut un risc crescut. La persoanele care au avut deja un orar de somn mai lung de nouă ore pe zi în ultimii 13 ani, riscul de demență nu a crescut.

În schimb, cei care au trecut la un orar de somn mai lung de nouă ore pe zi, au fost de două ori mai susceptibili de a dezvolta demență, în comparație cu cei care au dormit mai puțin de nouă ore. Persoanele fără studii medii și care au dormit mai mult de nouă ore au avut de șase ori mai multe șanse de a dezvolta demență.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat datele privind 2,457 de persoane care trăiesc în Framingham, Massachusetts. Două generații au fost examinate în mod regulat și chestionate cu privire la sănătatea lor, ca parte a unui studiu mai larg. Vârsta medie a participanților a fost de 72 de ani. Peste 10 de ani, 234 de persoane (10% din total) au dezvoltat o formă de demență, din care 181 de persoane (8% din total) au fost diagnosticate în mod specific cu boala Alzheimer.

“Aceste rezultate sugerează că somnul prelungit poate fi un marker timpuriu al neurodegenerării cerebrale“, a mai spus dr. Seshadri. “Din nefericire, probabil că reducerea orarului de somn nu va scădea și riscul de demență.“

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Aprilie 2017

Sursa: Sleeping Longer? It May Be a Sign of Increased Dementia Risk. Press Release on February 22, 2017. The American Academy of Neurology.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici