Sanatate la indemana oricui, prunele uscate

Sanatate la indemana oricui, prunele uscate

150
0
DISTRIBUIE
Prunele uscate, beneficii de 5 stele pentru sanatate

In ciuda faptului ca Romania este a 3-a tara producatoare de prune din lume, impartind podiumul cu Serbia, dupa China si SUA, cand vine vorba de export, Romania nu este printre primele 10 tari exportatoare, desi cererea externa este in continua crestere pentru aceste fructe. Consumul intern al prunelor proaspete sau uscate nu reprezinta astazi un obicei culinar zilnic al romanilor, circa 80% din recolta interna de prune mergand catre distilarii, pentru productia de tuica si palinca. In restul Europei, ponderea cea mai mare o are desfacerea de fructe proaspete si uscate, unde beneficiile asupra sanatatii si cele economice sunt mai mari.

Cel mai probabil, consumul tot mai mare la nivel mondial de prune proaspete si mai cu seama al prunelor uscate se datoreaza si includerii lor pe lista celor mai sanatoase diete, cu recomandarea consumului individual zilnic a unei portii de 4-5 prune uscate pentru resimtirea beneficiilor asupra sanatatii.

Prunele uscate, beneficii sanatate
Prunele uscate, beneficii sanatate

Aceasta portie de prune uscate contine 3 grame de fibre, 293 mg de potasiu și 16 mg de magneziu, toate pentru mai puțin de 100 de calorii. In plus, prunele uscate pot ajuta la corectarea deficitului de substanțe nutritive necesare zilnic, prin continutul bogat in vitamina A, D si K, fiind o excelenta sursa de vitamina C, fier, folati si antioxidanti. In acelasi timp, prunele uscate contin cantitati foarte mici de grasimi saturate, colesterol si sare, motiv pentru care calitatea nutritiva a acestora creste.

Beneficiile pentru sanatate ale prunelor sunt multiple, de la reglarea tranzitului intestinal si prevenirea constipatiei, la slabire si detoxifierea organismului, cu stimularea capacitatilor sale anti-imbatranire, pana la efectul reversibil asupra osteoporozei la femeile aflate la menopauza si chiar in prevenirea cancerului de colon.

Mai jos regasiti cateva beneficii ale prunelor uscate sau a sucului de prune asupra sanatatii, asa cum le-am regasit documentate in literatura de specialitate.

Protejeaza impotriva osteoporozei

Prunele uscate au capacitatea unică de a inversa pierderea de masa osoasa si alterarea metabolismului osos in perioada post-menopauza, conform unui studiu recent al universitatilor din Oklahoma, Kansas si California din Statele Unite.

Remodelare osoasă este un proces dinamic care implică orchestrarea mai multor procese, ca resorbția osoasa, formarea și mineralizarea oaselor. În cazul în care echilibrul dintre aceste procese  anabolice și catabolice este alterat sau perturbat, calitatea scheletului poate fi compromisă, ducând la o creștere a riscului de fractura. Aproximativ 1,5 milioane de cazuri de fracturi se produc in SUA ca urmare a osteoporozei, iar 43 de milioane de americani sunt diagnosticati cu osteoporoza sau osteopenie (densitate osoasa scazuta fata de normal).

Pierderea de masa osoasa post-menopauză rămâne cea mai frecventa cauza de osteoporoza, a carei prevalenta se asteapta sa creasca cu 20% pana in anul 2020. În timpul primilor 5-10 ani dupa instalarea menopauzei, există o stare fiziologică în care metabolismul osos creste, procesul catabolic de resorbtie osoasa al osteoclastelor fiind mai accelerat decat procesul anabolic de formare osoasa al osteoblastelor, duce la pierderea de masa osoasa si determina aparitia osteoporozei.

Prunele uscate, ca urmare a continutului bogat in polifenoli cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante, au potentialul dovedit de a atenua, proteja si chiar inversa procesul de resorbtie osoasa si astfel imbunatateste densitatea osoasa, microarhitectura trabeculara si proprietatile mecanice ale oaselor. Prunele uscate, nu doar impiedica pierderea osoasa, dar induce procesele anabolice de formare a osului la nivelul vertebrelor.

Scade incidenta cancerului de colon

Cercetările recente prezentate in 2015 la Conferinta de Biologie Experimentala din Boston de dr. Nancy Turner (Universitatea din Texas), arată că prunele uscate pot ajuta pentru reducerea riscului de cancer de colon.

Există deja dovezi că dieta poate modifica metabolismul și componența microbiotei colonului. Conform Dr. Turner, există mii de miliarde de bacterii in tractul intestinal, din care au fost identificate mai mult de 400 de specii individuale. Perturbari ale microbiotei declanseaza reactii inflamatorii si recurente. Pe termen lung, inflamațiile recurente pot determina dezvoltarea cancerului de colon.

Prunele uscate contin compuși fenolici, care au multiple beneficii efecte asupra sănătății umane, printre care rolul antioxidant, prin care se neutralizează efectele nocive oxidante ale radicalilor liberi, ce pot deteriora ADN-ul.

Oamenii de stiinta au emis ipoteza prunele uscate ar determina retentia microbiotei benefice la nivelul colonului, asociata cu reducererea incidentei leziunilor precanceroase.

Legat de preventia recurentelor cancerului de colon, citeste si beneficiile asupra sanatatii ale consumului de cafea in articolul Bei cafea, ai mai putine boli.

Ajuta la digestie

Prunele uscate sunt bogate in fibre, de care avem nevoie pentru a evita aparitia hemoroizilor ce apar ca urmare a constipatiei. Constipatia cronica este o problema comuna astazi la adultii in varsta si poate fi cauzata de anumite tulburari in pelvis sau ca efecte secundare ale unor medicamente. Constipatia poate fi, de asemenea, o problemă dureroasă pentru sugari. Prunele uscate si sucul de prune actioneaza ca un laxativ, datorită conținutului ridicat de sorbitol.

Controleaza vezica urinara

O vezica hiperactiva este deseori o problema jenanta, mai cu seama cand nevoia urgenta de a urina nu poate fi satisfacuta imediat. O cauza poate fi constipatia, care determina o presiune suplimentara mecanica asupra vezicii urinare si ca urmare urinarile sunt mai dese si imperioase. Clinica din Cleveland recomanda pentru optimizarea tranzitului intestinal, administrarea in fiecare dimineata a doua linguri de suc de mere, combinat cu sucul de prune si cresterea aportului de fibre in dieta zilnica.

Ajuta la fuctionare buna a organismului

Prunele uscate sunt o sursa buna de potasiu, un electrolit care ajuta intr-o varietate de funcții vitale. Acest mineral ajută digestia, ritmul cardiac, impulsurile nervoase și contracțiile musculare, precum și tensiunea arterială. Având în vedere că organismul nu produce in mod natural de potasiu, consumul de prune uscate sau a sucului ​​poate ajuta la corectarea deficitului. Doar sa va abtineti sa nu beti prea mult!

Ofera o buna sursa de fier

Anemia apare atunci cand organismul nu are suficiente celule rosii sanatoase, ca urmare a deficitului de fier. Dificultatile de respiratie, iritabilitatea si oboseala sunt toate semnele unei anemii usoare. Prunele si sucul de prune reprezinta o importanta sursa de fier, care poate ajuta la prevenirea si tratarea deficitului de fier.

Construiește oase si muschi

Conform studiilor, prunele uscate sunt o sursă importantă de bor mineral. Borul poate ajuta la construirea oaselor puternice si muschilor. Aceasta poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea functiilor mentale și a coordonării musculare. Are chiar potential in tratarea osteoporozei.

Reduce tensiunea arteriala si ateroscleroza 

Ateroscleroza este o ingustare a arterelor, care poate duce la un deficit de oxigen și sânge în țesuturile corpului. Daca nu este tratata, ateroscleroza poate duce la insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral și atac de cord. Din fericire, de cercetarile sugereaza ca prunele uscate pot ajuta la incetinirea dezvoltarii aterosclerozei. Oamenii de stiinta au demonstrat ca prunele si sucul de prune por reduce semnificativ tensiunea arteriala.

Regleaza aportul alimentar si greutatea corporala

Prunele uscate pot ajuta la gestionarea mai facila a problematicii legate de greutatea corporala, care pe langa efectul lor laxativ, te fac sa te simti plin mai mult timp si, in acelasi timp, inhiba centrul foamei. Este demonstrat ca o gustare cu prunele uscate pot suprima foamea pentru mai mult timp decat o gustare ce contine grasimi.

Vă rugăm să nu uitați să întrebați medicul dumneavoastră dacă prunele sau sucul de prune este potrivit pentru dumneavoastra. Alimentele si bauturile care contin fibre pot avea un efect negativ asupra pacientilor cu anumite boli, cum ar fi colita ulceroasa.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Ianuarie 2016

Surse:

  1. Facultatea de Horticultura, Universitatea din Craiova http://cis01.central.ucv.ro/facultatea_horticultura/
  2. Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function – E. Lever1, J. Cole1, S. M. Scott2, P. W. Emery1 andK. Whelan1, Article first published online: 11 AUG 2014
  3. Dried Plum’s Unique Capacity to Reverse Bone Loss and Alter Bone Metabolism in Postmenopausal Osteoporosis Model – Elizabeth Rendina,1 Kelsey D. Hembree,1 McKale R. Davis,1 Denver Marlow,2 Stephen L. Clarke,1 Bernard P. Halloran,3 Edralin A. Lucas,1 and Brenda J. Smith1, Published online 2013 Mar 29.
  4. California Dried Plums http://www.californiadriedplums.org/
  5. Maps of World http://www.mapsofworld.com/world-top-ten/plum-producing-countries.html
  6. Medical Xpress http://medicalxpress.com/
  7. Wiley Online Library http://onlinelibrary.wiley.com/
  8. Texas A&M University https://www.tamu.edu/research/
  9. Cleveland Clinic http://my.clevelandclinic.org/services/urology-kidney/diseases-conditions/hic-overactive-bladder
  10. US National Library of Medicine, National Institutes of Health http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612052/

 

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici