Resveratrol, remediu pentru ovarele polichistice

Resveratrol, remediu pentru ovarele polichistice

Primul studiu clinic în care s-a indentificat că resveratrolul scade semnificativ nivelul testosteronului la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice.

343
0
DISTRIBUIE

Resveratrol, un compus natural care se găsește în struguri și vin roșu, poate ajuta la redresarea dezechilibrului hormonal al femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, o cauză principală de infertilitate la femei. Rezultatele primul studiu clinic de evaluare a efectelor endocrine și metabolice ale resveratrolului asupra sindromului ovarelor polichistice au fost publicate recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

În timp ce cauza exactă a ovarelor polichistice ce afectează până la 10% din femei rămâne necunoscută, se știe că femeile cu acest sindrom au un nivel hormonal debalansat, astfel că organismul lor produce cantități mai mari decât media de insulină, testosteron și alți hormoni “specific bărbătești”. Nivelul crescut al acestor hormoni produce infertilitate, acnee, hirsutism, obezitate, diabet și altele.

Resveratrol a scăzut semnificativ nivelul de testosteron

Resveratrol este un antioxidant prezent în multe plante și este produs de sistemul de apărare al acestora împotriva bolilor. Țesuturile vegetale produc resveratrol, ca răspuns la acțiunea nocivă a fungiilor (ciupercilor) și stresului, precum și ca urmare a rănilor, infecțiilor și iradierilor cu raze ultraviolete. Resveratrol are proprietăți antiinflamatoare.

“Studiul nostru este primul studiu clinic în care s-a indentificat că resveratrol scade semnificativ nivelul testosteronului la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice”, spune autorul principal al studiului dr. Antoni J. Duleba, de la Universitatea din San Diego, California. Astfel, grupul căruia i s-a administrat 1.500 de mg pe zi de resveratrol a înregistrat o scădere cu 23,1% a nivelurilor de testosteron și o scădere cu 22,2% a nivelurilor de hormoni precursori ai testosteronului, în comparație cu grupul placebo care a înregistrat o scădere de 2,9% și respectv 10,5%.

Resveratrol a scăzut riscul de diabet

Participantele la studiu au fost supuse și unui test de toleranță la glucoză, pentru măsurarea factorilor de risc la diabet. Multe femei cu sindrom polichistic ovarian sunt rezistente la acțiunea insulinei și produc niveluri mai ridicate de insulină pentru a compensa.

Cercetătorii au descoperit că resveratrolul nu numai că moderează hormonii androgeni, dar și a îmbunătățit factorii de risc la diabet.  La femeile care au primit resveratrol, nivelurile de insulină au scăzut cu 31.8% în timpul celor trei luni de studiu, devenind astfel mai receptive la insulină.

Concluzia studiului

A fost exprimată de dr. Dubela și anume “resveratrol poate îmbunătăți capacitatea organismului de a utiliza insulina și poate reduce riscul dezvoltării diabetului zaharat. Poate fi capabil să reducă riscul apariției problemelor metabolice la femeile cu sindromul ovarelor polichistice”.

resveratrol-synergy
Supliment nutritiv cu resveratrol, Jarrow Formulas (Secom)
resvida
Supliment nutriv cu resveratrol, Cosmo Pharm

 

 

 

 

 

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Octombrie 2016

Surse:

  1. Effects of Resveratrol on Polycystic Ovary Syndrome: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial. Beata Banaszewska, Joanna Wrotyńska-Barczyńska, Robert Z. Spaczynski, Leszek Pawelczyk, and Antoni J. Duleba. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, October 18, 2016.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici