Proteinele din grâu agravează bolile inflamatorii

Proteinele din grâu agravează bolile inflamatorii

Rezultatele cercetării au fost prezentate la Viena, cu ocazia UEG Week 2016, cea mai mare și cea mai prestigioasă reuniune a specialiștilor gastroenterologi din Europa și unde au fost comunicate cele mai recente cercetări în bolile digestive și hepatice.

221
0
DISTRIBUIE

Noi cercetări arată că o familie de proteine din grâu pot fi responsabile pentru activarea sau exacerbarea inflamației în anumite boli cronice, cum ar fi scleroza multiplă, astmul și artrita reumatoidă, sensibilitatea la gluten în boala non-celiacă. Aceste proteine, numite inhibitori de amilază tripsină (ATIs) afectează ganglionii limfatici, rinichii, splina și creierul.

Rezultatele au fost prezentate la Viena, cu ocazia UEG Week 2016, cea mai mare și cea mai prestigioasă reuniune a specialiștilor gastroenterologi din Europa și unde au fost comunicate cele mai recente cercetări în bolile digestive și hepatice.

ATIs: inhibitori de amilază tripsină

Un grup de proteine care se găsesc în grâu – inhibitori de amilază tripsină (ATIs) – declanșează un răspuns imun în intestin, care se poate răspândi și la alte țesuturi din organism. ATIs sunt proteine derivate din plante care inhibă enzimele paraziților comuni din grâu și cereale, acționând ca pesticide naturale. ATIs au de asemenea un rol important în procesele metabolice ce au loc în perioada dezvoltării semințelor.

Multe studii anterioare s-au concentrat asupra impactului glutenului asupra sănătății aparatului digestiv. Cu toate acestea, prof. dr. Detlef Schuppan de la Universitatea Johannes Gutenberg din Germania, a dorit să sublinieze rolul pe care il joacă ATIs în sănătatea tubului digestiv și a altor organe.

Boli induse sau exacerbate de ATIs

Deși ATIs reprezintă un procent foarte mic de doar 4% în compoziția proteinelor de grâu, răspunsul imun indus este unul semnificativ, afectând ganglionii limfatici, rinichi, splină și creier, producând inflamație la unele persoane. Conform studiului, ATIs exarcerbează artrita reumatoidă , scleroza multiplă (SM), astm , lupus , boli de ficat gras nonalcoolic, precum și boala inflamatorie intestinală.

“Pe lângă contribuția la dezvoltarea afecțiunilor inflamatorii asociate intestinului, noi credem că ATIs  sunt implicate și în alte boli cronice, în afara intestinelor. Tipul de inflamație intestinală observată în sensibilitatea la gluten non-celiacă diferă de cea cauzată de boala celiacă , iar noi nu credem că acest lucru este declanșat de proteinele din gluten.  În schimb, am demonstrat că ATIs din grâu care contaminează glutenul, activează anumite tipuri de celule ale sistemului imunitar din intestin și din alte țesuturi, producându-se astfel agravarea simptomelor din bolile inflamatorii preexistente” a afirmat prof. dr. Detlef Schuppan.

Dieta cu grâu fără proteine

Dieta cu grâu fără proteine poate ajuta la tratarea tulburărilor imunologice.

Unele persoane prezintă anumite simptome digestive atunci când consumă alimente cu ingrediente care conțin gluten – cum ar fi grâu, orz și secară – chiar dacă acestea nu au boala celiacă. ATIs pot contribui la această sensibilitate la gluten de natură non-celiacă (NCGS). Astăzi, încă nu există biomarkeri pentru NCGS în vederea monitorizării pacienților.

Este incă un domeniul foarte nou de cercetare, însă prof. dr. Schuppan spune că odată cu continuarea cercetărilor “speră să fie în masură să recomande o dietă fără inhibitorii de amilază tripsină (ATIs) care să ajute la tratarea unei varietăți de tulburări imunologice cu potențial grav”.

Chiar dacă pare că glutenul nu este responsabil de sensibilitatea non-celiacă, totuși persoanele cu această boală au înregistrat ameliorări semnificative la dieta fără gluten. Unele dintre simptomele lor – cum ar fi durerile abdominale, mișcările intestinale neregulate, durerile de cap, durerile articulare și eczemele – s-au ameliorat rapid după consumul de alimente fără gluten.

Unele cereale, cum ar fi o specie de grâu numită alac (Triticum spelta), conţin mult mai puţini inhibitori de amilază tripsină (ATIs) şi, prin urmare, sunt mai bine tolerate de organism.

Citește și Dieta fără gluten, moft sau sănătate?

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Octombrie 2016

Surse:

  1. New study links protein in wheat to the inflammation of chronic health conditions, UEG, Vienna, October 17, 2016.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici