Produsele de curățenie produc boli pulmonare letale

Produsele de curățenie produc boli pulmonare letale

Conform europeanlung.org, anual în Europa se înregistrează peste 300.000 de decese din cauza BPOC, adică echivalentul dezastrului produs de 3 bombe nucleare Hiroshima.

86
0
DISTRIBUIE

Utilizarea obișnuită a înălbitorului și a altor dezinfectanți uzuali din produsele de curățenie a fost asociată cu un risc mare de a dezvolta o boală letală pulmonară.

Potrivit estimărilor specialiștilor, boala pulmonară obstructivă cronică, pe scurt BPOC, va deveni în mai puțin de 3 ani a treia cauză de deces din lume, depășind alte afecțiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială. BPOC este denumită și boala cu mai multe fețe, deoarece poate ataca întreg organismul.

Faptul că boala pulmonară cronică obstructivă BPOC reprezintă o cauză majoră de morbiditate și mortalitate pe plan mondial este deja bine cunoscut, fiind de ani buni pe agenda sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, se anticipează că și în viitor numărul de cazuri de BPOC vor crește, fie ca urmare a continuării expunerii la factorii de risc, fie ca urmare a îmbătrânirii populației.

Conform europeanlung.org, anual în Europa se înregistrează peste 300.000 de decese din cauza BPOC, adică echivalentul dezastrului produs de 3 bombe nucleare Hiroshima. România se află pe locul al treilea în Europa ca rată a mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, după Ungaria şi Irlanda. 15-20% din cazurile de BPOC se datorează expuneri la praf ocupațional, substanțe chimice, vapori sau alte substanțe polunate inhalate la locul de muncă.

Ce este BPOC

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) înseamnă obstrucţia căilor aeriene, producându-se astfel dificultăți de respirație. Ingustarea căilor aeriene este de regulă progresivă și nu este complet reversibilă. Obstrucţia căilor aeriene se datorează unei combinaţii de leziuni inflamatorii ale căilor respiratorii şi ale țesutului pulmonar.

BPOC este termenul umbrelă utilizat pentru o serie de afecțiuni ale plămânilor, inclusiv emfizemul, bronșita cronică și astmul cronic.

Factori de risc în BPOC

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă BPOC poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd) și altele.

La persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, prevalența BPOC moderat și sever este de aproximativ 20% la bărbați și 15% la femei.

Semne și simptome BPOC

Aproape jumătate dintre pacienţi nici nu ştiu că au boala, simptomele timpurii ale BPOC putând fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, senzație de sufocare, oboseală). Semnele care impun vizita la medicul specialist sunt:

 • tusea cronică
 • producția cronică de spută (flegmă)
 • șuieratul
 • gâfâitul
 • senzația de sufocare (dispnee)
 • oboseală accentuată sau toleranța la efort care devine din ce în ce mai redusă

Legatura directă dintre dezinfectanți și BPOC

Un studiu efectuat pe o perioadă de aproape 30 de ani (1989-2017) la Universitatea Harvard și Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale din Franța a constatat că

utilizarea doar o dată pe săptămână a produselor pentru curățenie, cum ar fi înălbitorul, crește cu o treime riscul de a dezvolta boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Este primul studiu care face legătura directă dintre dezinfectanți și riscul dezvoltării BPOC. Studiile anterioare au legat expunerea la dezinfectanți cu probleme de respirație, cum ar fi astmul, dar acum se face legătură dintre dezinfectanți și BPOC.

Dr. Orianne Dumas și colegii săi au examinat datele disponibile pe mai mult de 55.000 de asistente medicale înscrise în Studiul Health Nurses II (NHS II). Este este unul dintre cele mai mari studii efectuate vreodată cu privire la riscul de boli cronice la femei. NHS II a început în 1989 și s-a încheiat în 2017.

Expunerea la dezinfectanți a fost evaluată utilizând un chestionar și o matrice care clasifică dezinfectanții la care au fost expuși participanții în funcție de locul de muncă sau sarcina lor.

Dezinfectanții examinați au inclus:

 • glutaraldehida (folosită în mod obișnuit pentru dezinfectarea instrumentelor medicale)
 • înălbitor
 • peroxid de hidrogen
 • alcool
 • compuși cuaternari de amoniu (substanțe ce sunt utilizate pe scară largă pentru dezinfectarea suprafețelor necritice, cum ar fi podelele și mobilierul, iar uneori pot fi găsite și în compoziția balsamului de rufe)

Toate aceste substanțe chimice au fost asociate cu un risc crescut de BPOC cuprins între 24% și 32%.

Constatările acestui studiu au fost prezentate la Congresul Internațional al Societății Europene de Pneumologie 2017 – care a avut loc la Milano, Italia – de dr. Orianne Dumas, de la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală.

Ne dorim mereu sa fim sanatosi, ne dorim sa avem copii sanatosi, care cresc intr-o lume sanatoasa,  dar de cele mai multe ori nu facem nimic in acest sens. In viata de zi cu zi suntem expusi la nenumarati contaminanti chimici si nu cunoastem efectele multora din ei, iar ceea ce este mai ingrijorător este faptul ca nici nu suntem constienti ca acesti contaminanti chimici ne afecteaza.

Industria chimică a produs bunuri din ce in ce mai performante, insa din ce in ce mai daunatoare sanatatii. Atunci cand facem curatenie in casa, ne dorim sa scapam de acele elemente nocive (praf, bacterii, acarieni) care ne pun sanatatea in pericol. Ar fi absurd sa incercam sa eliminam aceste elemente nocive si sa le inlocuim cu altele, mai ales ca majoritatea produselor de curatenie sau ingrijire corporala aflate pe piata contin substante toxice si cancerigene, ca sulfati, 1,4-dioxan, oxid de etilen si altele.

ATTITUDE ofera prin www.e-vita.ro o alternativa naturala 100% pentru cei care pretuiesc sanatatea proprie si a celor dragi, atunci cand ne referim la curatenia casei si ingrijirea intregii familii, mai ales daca aceasta implica bunul nostru cel mai de pret – copii. Produsa în Canada, conform celor mai exigente standarde de calitate în domeniu, intreaga gama de produse ATTITUDE este menita sa va ofere cea mai placuta experienta, dar mai ales siguranta absoluta pentru sanatate. Fara substante cancerigene sau toxice! Fara parabeni! Hipoalergice! Vegan! Ecologice! 100% naturale!

Apasă ATTITUDE pentru vizualizarea întregii game de produse.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Decembrie 2017

Surse:

 1. European Lung Foundation. “Nurses’ regular use of disinfectants is associated with developing COPD.” ScienceDaily. ScienceDaily, 10 September 2017. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170910232514.htm

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici