Primul pancreas artificial va fi pus în vânzare

Primul pancreas artificial va fi pus în vânzare

Se adresează pacienților cu diabet zaharat de tip 1, cu vârsta mai mare de 14 ani

380
0
DISTRIBUIE

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat recent utilizarea în SUA a primului “pancreas artificial”, un dispozitiv medical cu rol în controlul automat al glicemiei și destinat pacienților cu diabet zaharat de tip 1. Denumit Medtronic MiniMed 670, are dimensiunile unui telefon mobil și este constituit dintr-un senzor care măsoară sub piele nivelul de glucoză, dintr-o pompă de insulină legată de corp și un plasture de perfuzie cu un cateter ce eliberează automat insulina.

Diabetul zaharat de tip 1

Este o boală autoimună, în care organismul distruge în mod greșit propriile celule pancreatice care produc hormoni ca insulina și glucagonul, ambii controlând nivelul zahărului din sânge. Insulina reduce nivelul de zahăr din sânge (rol hipoglicemiant), iar glucagonul crește nivelul zahărului din sânge (rol hiperglicemiant). Nivelurile ridicate de glucoză (hiperglicemia) afectează vasele de sânge și pot duce la amputari de degete și membre, orbire, boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență renală. Atunci când nivelurile de glucoză sunt prea scăzute (hipoglicemie), pacienții pot leșina și chiar muri.

Cele mai multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să verifice în mod constant nivelul zahărului din sânge (glicemia) pe tot parcursul zilei, administrarea de insulină depinzând de cantitatea și calitatea dietei, dar și de gradul efortului fizic depus.

Si până acum existau pe piață dispozitive medicale portabile care permiteau monitorizarea automată a glicemiei, dar niciunul care să coordoneze nivelul glicemiei cu dozarea și injectarea automată de insulină, precum Medtronic MiniMed 670.

Medtronic MiniMed 670

primul-pancreas-artificial-minimed670g
Medtronic MiniMed 670, primul “pancreas artificial” aprobat in SUA

Acest sistem se adresează pacienților cu vârsta mai mare de 14 ani și nu trebuie utilizat de copii mai mici de 7 ani. Testele privind eficicacitatea și siguranța utilizarii la grupele de vârstă 7-14 ani sunt în derulare acum.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Octombrie 2016

Surse:

  1. Food and Drug Administration (FDA)/Medical Devices/28.09.2016.
  2. NBC NEWS, 28.09.2016.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici