Prea multă apă te omoară

Prea multă apă te omoară

Un nou studiu de caz reamintește medicilor și pacienților că dovezile privind beneficiile de a bea mai multă apă și lichide sunt incerte, iar câteodată poate fi chiar periculos.

233
0
DISTRIBUIE

Intoxicația cu apă poate avea o varietate de fațete clinice și poate scăpa nediagnosticată în stadiile incipiente. Nu este încă bine recunoscută în literatura medicală, dar poate evolua de la confuzie, dezorientare, greață și vărsături, până la modificări mentale și psihotice. Depistarea precoce este esențială pentru a preveni hiponatremia severă, care poate duce la convulsii, comă și deces.

De cele mai multe ori, medicii recomandă ca pacienții cu infecții respiratorii să bea mai multă apă și crească aportul de lichide. Teoretic, acest lucru este considerat un sfat bun, având în vedere că în timpul unei răceli sau gripe de exemplu, organismul pierde mai multe fluide ca urmare a febrei, a secrețiilor nazale abundente și a evaporărilor ce au loc în tractul respirator.

Pentru mulți oameni, sfatul creșterii aportului de apă în infecții pare logic și justificat pe baza faptului că este cel puțin inofensiv, însă beneficiile sunt contradictorii și incerte.

În general, în cazul infecțiilor, recomandările medicilor privind instituirea unui aport mai mare de apă are la bază logica înlocuirii fluidelor pierdute prin febră și vărsături și ajută la reconstituirea volumului intravascular micșorat, precum și la creșterea permeabilității vasculare. Dar, aceste recomandări nu sunt universal valabile pentru toți oamenii.

Intoxicație cu apă la o femeie cu infecție urinară

Cazul nou al unei femei în vârstă de 59 de ani, care a băut prea multă apă ca urmare a infecției tractului urinar, a fost publicat recent în British Medical Journal. Femeia a început să resimtă simptomele infecției urinare recurente, de care femeia a mai avut parte anterior.

Amintindu-și sfatul medicului de a bea o jumătate de litru de apă la fiecare jumătate de oră, femeia a băut mai mulți litri de apă în acea zi, dar simptomatologia infecției urinare s-a înrăutățit. Ca rezultat, ea s-a prezentat la departamentul de urgență al Spitalului Kings College din Marea Britanie, cu dureri abdominale inferioare și disurie (dificulate la urinare).

Testele de urină au confirmat o infectie urinară, în rest pacienta a fost declarată sănătoasă. Ea nu a fost înregistrată cu alt istoric medical în afara unei infecții urinare recurente. Nu a fumat, nu a luat medicamente în exces, nu a avut alergii și a consumat moderat alcool.

Pentru tratarea infecției în urgență, femeii i s-au administrat antibiotice și analgezice. Cu toate acestea, ea a început să manifeste simptome noi, cum ar fi tremurături, vărsături și dificultăți de vorbire și atenție.

Din cauza afectării vorbirii, medicii au luat în considerare posibilitatea unui accident vascular cerebral, diagnosticul fiind infirmat în cele din urmă de scanarea rapidă cu ajutorul tomografiei computerizate (CT). Cu toate acestea, testele de sânge au indicat semne de hiponatremie.

Consumul excesiv de apă poate duce la hiponatremia acută

Hiponatremia este o afecțiune cauzată de niveluri anormal de scăzute de sodiu, adică mai mici de 134 milimoli per litru. Hiponatremia acută, care se dezvoltă în mai puțin de 48 de ore, este considerată o urgență medicală, deoarece poate avea consecințe neurologice fatale. Nivelul critic scăzut de sodiu poate duce la edem cerebral, creșterea presiunii intracraniene si hernierea creierului. Acest lucru provoacă convulsii, comă și deces.

În cazul femeii prezentate recent în British Medical Journal, nivelul de sodiului a fost de 123 milimoli per litru, rata mortalității fiind aproximată la 30%.

După ce aportul ei de apă a fost limitat la 1 litru pe zi, starea pacientei s-a îmbunătățit considerabil în următoarele 24 de ore. Nivelul de sodiu a revenit la normal, iar pacienta a fost externată.

Bea mai multă apă! Un sfat ce nu se aplică tuturor

Autorii prezentului studiu de caz au precizat că intoxicația cu apă, ceea ce poate duce la hiponatremie, este un eveniment rar întâlnit la persoanele cu o fiziologia normală.

Totuși, chiar și  în cazul unui pacient cu funcția renală normală, este dificil de a bea mai multă apă decât organismul poate elimina. În cazul în care nivelurile de hormoni antidiuretici sunt ridicate, așa cum este cazul multor boli, acest lucru poate reduce excreția de apă.

In aceste cazuri, autorii se întreabă cum ar suna recomandarea de a bea multă apă sau lichide?

Cazul femeii în vârstă de 59 de ani, este similar unui caz raportat anterior, când o tânără femeie, de altfel sănătoasă în rest, a băut prea multă apă în timp ce se își trata gastroenterita. Ca urmare, ea a dezvoltat hiponatremie acută și a murit.

Medicii pun acum sub semnul întrebării cantitatea de apă care poate fi consumată zilnic în condiții de siguranță și așteaptă dovezi științifice cu privire la volumul de apă considerat în exces.

Citește și Bea apă doar când îți este sete!

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Decembrie 2016

Surse:

  1. Drink plenty of fluids”: a systematic review of evidence for this recommendation in acute respiratory infections. BMJ 2004; 328 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.38028.627593.BE Michelle P B Guppy, academic general practice registrar, Sharon M Mickan, senior research fellow, Chris B Del Mar, professor of general practice.
  2. J Clin Pathol. 2003 Oct; 56(10): 803–804. PMCID: PMC1770067. Fatal water intoxication. D J Farrell and L Bower.
  3. Mil Med. 2001 May;166(5):405-10. Hyponatremia associated with overhydration in U.S. Army trainees. O’Brien KK, Montain SJ, Corr WP, Sawka MN, Knapik JJ, Craig SC.
  4. 1999 Jun;103(6 Pt 1):1292-5. Fatal child abuse by forced water intoxication. Arieff AI, Kronlund BA.
  5. BMJ Case Reports 2016; doi:10.1136/bcr-2016-216882. CASE REPORT. When plenty is too much: water intoxication in a patient with a simple urinary tract infection. Laura Christine Lee, Maryann Noronha.
  6. Strange but True: Drinking Too Much Water Can Kill. Scientific American. By Coco Ballantyne on June 21, 2007.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici