Postul poate vindeca diabetul

Postul poate vindeca diabetul

“Este o schimbare radicală privind înțelegerea diabetului de tip 2” a declarat prof. Roy Taylor de la Universitatea Newcastle, Anglia.

298
1
DISTRIBUIE
Diabetul, reversibil cu dieta hipocalorica

Diabetul de tip 2 a fost mult timp considerat o boală cronică și progresivă, capabilă de ameliorare dar nu de vindecare. Însă tot mai multe dovezi științifice recente demonstrează că diabetul de tip 2 este reversibil, ceea ce înseamnă că poate fi vindecat.

O echipă a Universității Newcastle din Anglia, condusă de profesorul Roy Taylor, a descoperit că diabetul de tip 2 poate fi reversibil urmând doar o dietă extrem de scăzută în aportul caloric. Consumul a doar 600 de calorii pe zi, timp de 8 săptămâni, poate salva viețile a milioane de suferinzi de diabet tip 2.

“Este o schimbare radicală privind înțelegerea diabetului de tip 2”

a declarat prof. Roy Taylor de la Universitatea Newcastle, Anglia.

Ce este diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală cronică cauzată de o cantitate prea mare de glucoză (zahăr) în sânge din cauza faptului că pancreasul nu produce suficientă insulină – hormonul care descompune glucoza în energie în interiorul celulelor. O altă cauză ar fi că organismul nu reacționează la insulină, producând asa-numita sensibilitate la insulină.

Diabetul de tip 2 este o boală periculoasă, un ucigaș ascuns. Netratat, diabetul de tip 2 poate conduce la insuficiență cardiacă, insuficiență renală, orbire, amputații ale piciorului și chiar moarte.

Dieta hipocalorică cu doar 600 calorii/zi

La toți cei 11 pacienți implicați în studiul finanțat de Diabetes UK și condus de profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle din Anglia, diabetul a fost reversibil prin reducerea drastică a consumului de alimente la doar 600 de calorii pe zi. Dieta a durat 2 luni și a constat în băuturi lichide dietetice (diet formula), legume fără amidon și cel puțin 2 litri de apă pe zi. Trei luni mai târziu, 7 pacienți au fost declarați vindecați.

“Diabetul de tip 2 este totul despre echilibrul energetic din organism”, a declarat prof.  R. Taylor. “Dacă mănânci mai mult decât arzi, atunci excesul este stocat în ficat și pancreas sub formă de grăsime, care poate duce la instalarea diabetului de tip 2 la unii oameni. Ceea ce trebuie să examinăm în continuare este motivul pentru care unii oameni sunt mai susceptibili să dezvolte diabet decât alții”.

“Diabetul de tip 2 nu este în mod inevitabil progresiv și pentru tot restul vieții. Am demonstrat că la mulți oameni care au avut diabet de tip 2, pierderea majoră în greutate face ca secreția de insulină să revină la normal” a mai declarat R. Taylor. ”Vestea bună pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 este că, chiar și atunci când boala s-a instalat în urmă cu 10 ani, reversibilitatea bolii este foarte mare dacă se reușește eliminarea grăsimilor din pancreas. În prezent, acest lucru se poate face numai prin pierderea substanțială în greutate”.

Dr. Iain Frame, director de cercetare la Diabetes UK, a declarat: “Salutăm rezultatele acestei cercetări, deoarece demonstrează că diabetul de tip 2 poate fi reversibil, la fel ca o operație de succes, fără efecte secundare. Cu toate acestea, această dietă nu este o soluție ușoară și Diabetes UK recomandă cu tărie că o astfel de dietă drastică ar trebui urmată numai sub supraveghere medicală. În ciuda faptului că studiul a inclus un numar mic de pacienți, așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultate în viitor, în special pentru a vedea dacă se obține reversibilitatea diabetului pe termen lung.”

Prof. Roy Taylor de la Universitatea Newcastle conduce acum un nou studiu de 5 ani pentru a determina dacă o astfel de dietă ar putea deveni tratamentul de rutină pentru diabetul zaharat de tip 2. Rezultatele vor fi publicate în 2018.

Alte diete hipocalorice

Dieta 5:2  sau postul intermitent

A fost popularizată de doctorul și jurnalistul britanic Michael Mosley.

Se numește dieta 5:2 deoarece cinci zile din săptămână sunt zile normale de mâncare (2.000-2.400 de calorii), în timp ce celelalte două limitează aportul caloric la un sfert , adică la 500 de calorii pe zi pentru femei și la 600 de calorii pe zi pentru bărbați.

Puteți alege oricare dintre cele două zile ale săptămânii pe care o preferați, dar să nu fie consecutive (nu două zile la rând).

Un model de planificare al dietei 5:2 ar putea fi:

 • 5 zile normale – luni, marți, joi, sâmbătă, duminică – se manâncă normal, adică 2.000 calorii/zi pentru femei și 2.400 calorii/zi pentru bărbați
 • 2 zile de post – miercuri și vineri – se manâncă maxim 2-3 mese mici pe zi, adică 500 calorii/zi pentru femei și 600 calorii/zi pentru bărbați

Postul zilnic intermitent

Mai puține mese pe zi înseamnă mai puțină grăsime și un risc mai mic pentru boli. Chiar și 3 mese pe zi pot fi prea multe. Postul zilnic intermitent este un model alimentar foarte simplu, în care perioadele în care mâncăm alternează cu perioadele în care nu mâncăm. Nu se referă la ce alimente să mănânci, ci mai degrabă când ar trebui să le mănânci.

Reguli post zilnic intermitent:

 • se mâncă la intervale de 6-8 ore
 • nu se manâncă mai tarziu de ora 6-7 seara

Citește articolul Postul intermitent – sănătate și suplețe cu doar 2-3 mese pe zi

Ce să NU mănânci când ai diabet

 • zahăr rafinat (înlocuiește-l cu stevia)
 • cereale boabe (în special cele cu conținut de gluten, cum ar fi grâul)
 • lapte de vacă convențional (înlocuiește-l cu lapte de capră sau oaie)
 • alcool
 • alimente modificate genetic
 • uleiuri hidrogenate sau râncede

Ce să mănânci cănd ai diabet

 • alimente bogate în fibre (varză de Bruxelles, mazăre, anghinare, avocado, fructe de pădure, nuci și semințe – în special semințe de chia și semințe de in)
 • alimente bogate în crom (mineral prezent în special în broccoli, dar și în brânză brută, fasole verde, drojdie de bere și carne de vită hrănită cu iarbă)
 • alimente bogate în magneziu (spanac, sfeclă, semințe de dovleac, migdale, iaurt și fasole neagră)
 • grăsimi sănătoase (nucă de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier roșu)
 • proteine din pește sălbatic, carne de vită hrănită cu iarbă, pui organic, linte, ouă și bulion de oase
 • alimente cu încărcătură glicemică scăzută: legume fără amidon (roșii, ardei, castraveți, dovlecel, țelina, ceapă, usturoi, praz, vinete, morcovi, varză, broccoli, fasole verde, ridichi, ciuperci, conopidă, varza de Bruxelles, andive, sparanghel, anghinare), frunze verzi de tot felul, fructe de pădure, nuci, semințe, avocado, nucă de cocos, carne organică, ouă, pește sălbatic și lapte crud.

Suplimente alimentare utilizate în tratarea diabetului

 • Picolinat de crom (Chromium Picolinate). Utilizarea a 200 micrograme de picolinat de crom de trei ori pe zi, împreună cu mesele, poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină. A fost raportată o îmbunătățire semnificativă a controlului glicemic și reduceri substanțiale ale hiperglicemiei și hiperinsulinemiei după ce pacienții au utilizat suplimente de picolinat de crom. Alte rezultate pozitive aduse prin suplimentarea cu picolinat de crom au inclus scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor, urmată de reducerea cerințelor pentru consumul de medicamentele hipoglicemice.
 • Scorțișoară (Cinnamon). Scorțișoara are capacitatea de a scădea nivelul zahărului în sânge și de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină. În plus, consumul de scorțișoară este asociat cu o scădere semnificativă statistic a nivelului colesterolului LDL și a trigliceridelor. Consumul de scorțișoară contribuie și la creșterea nivelului de colesterol HDL.
 • Ulei de pește (Fish Oil). Utilizarea unui supliment de ulei de pește poate contribui la îmbunătățirea markerilor diabetului, prin reducerea nivelurilor de trigliceride și creșterea nivelului de colesterol HDL. Acizii grași omega-3 regăsiți în uleiul de pește sunt necesari pentru buna funcționare a insulinei, prevenind intoleranța la insulină și reducând inflamația. Pentru a utiliza uleiul de pește ca remediu natural pentru diabet zaharat, se administrează 1000 mg pe zi.
 • Acid alfa lipoic (ALA). Este un antioxidant care ajută la transformarea glucozei în combustibil pentru organism. Îmbunătățește eficient sensibilitatea la insulină și reduce simptomele neuropatiei diabetice, cum ar fi slăbiciunea, durerea și amorțeala cauzate de leziunile nervoase. Deși organismul nostru produce acid alfa lipoic (ALA), totuși administrarea unui supliment de ALA va crește cantitatea circulantă. ALA se regăsește în broccoli, spanac și roșii.
 • Extract de castravete amar (Bitter Melon Extract). Castravetele amar (Momordica charantia) ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge și reglează consumul de insulină. Studiile arată că extractul de castravete amar poate ajuta la reducerea și gestionarea simptomelor diabetului zaharat, inclusiv rezistența la insulină, complicațiile cardiace, leziunile renale, afectarea vaselor sanguine, tulburările oculare și dereglările hormonale.

Vezi aici suplimente alimentare utilizate în tratarea diabetului.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Septembrie 2017

Surse:

 1. Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol. E. L. Lim, K. G. Hollingsworth, B. S. Aribisala, M. J. Chen, J. C. Mathers, and R. Taylor. Diabetologia. Published online 2011, June 9.
 2. The Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT): protocol for a cluster randomised trial. Wilma S. Leslie, Ian Ford, Naveed Sattar, Kieren G. Hollingsworth, Ashley Adamson, Falko F. Sniehotta2, Louise McCombie, Naomi Brosnahan, Hazel Ross, John C. Mathers, Carl Peters, George Thom, Alison Barnes, Sharon Kean, Yvonne McIlvenna, Angela Rodrigues, Lucia Rehackova, Sviatlana Zhyzhneuskaya, Roy Taylor and Mike E. J. Lean. Leslie et al. BMC Family Practice 2016.
 3. Piloting a Remission Strategy in Type 2 Diabetes: Results of a Randomized Controlled Trial. Natalia McInnes, Ada Smith, Rose Otto, Jeffrey Vandermey, Zubin Punthakee, Diana Sherifali, Kumar Balasubramanian, Stephanie Hall, Hertzel C. Gerstein. Oxford Academic. The Journal Of Clinical Endocrinology & Metabolism. 1 May 2017.
 4. Clinical studies on chromium picolinate supplementation in diabetes mellitus–a review. Broadhurst CL, Domenico P.Diabetes Technol Ther. 2006 Dec.
 5. Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. Allen RW, Schwartzman E, Baker WL, Coleman CI, Phung OJ. Ann Fam Med. 2013 Sep-Oct.
 6. Omega-3 fatty acids, insulin resistance and type 2 diabetes. Leila Azadbakht, Mohammad Hossein Rouhani, and Pamela Jean Surkan. J Res Med Sci. 2011 Oct.
 7. Alpha lipoic acid and glycaemic control in diabetic neuropathies at type 2 diabetes treatment. Ibrahimpasic K. Med Arch. 2013.
 8. Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal potency. Baby Joseph and D Jini. Asian Pac J Trop Dis. 2013 Apr.
 9. Can diet alone reverse Type 2 diabetes? Diabetes UK. Mon 21 August 2017.

1 COMENTARIU

Lasa un comentariu aici