Nu-ți curăța urechile cu bețisoare de bumbac

Nu-ți curăța urechile cu bețisoare de bumbac

Află remediile naturale de înlăturare în siguranță a dopului de ceară din ureche.

292
0
DISTRIBUIE

Îți cureți zilnic urechile cu bețișoare de bumbac? Dacă da, cu siguranță nu ești singurul. Nu numai că nu este necesar; este chiar foarte periculos.

Urechile tale sunt unice prin aceea că și-au dezvoltat natural singurul mecanism de auto-curățare al organismului. Ceara migrează natural din interiorul urechii înspre afară, fără sa fie nevoie de o intervenție care să provoace o eliminare forțată. În plus, introducerea oricărui obiect străin în ureche prezintă un potențial mare de afectare a:

 • canalului auditiv. Ca urmare a faptului că pielea canalului auditiv este ultra subțire, ea poate fi foarte ușor de rănit;
 • timpanului, prin perforarea sa;
 • oscioarelor urechii medii (scărița, nicovala și ciocanul). Fiind foarte mici și fine, acestea pot fi ușor deteriorate, provocând pierderea definitivă a auzului.

Dr. Boris Chernobilsky, profesor asistent la Clinica ORL Icahn, Mount Sinai din New York City a declarat recent că “în cel mai rău caz, deteriorarea oscioarelor urechii medii poate duce la o scurgere de lichid din urechea internă. Acest lucru ar provoca un vertij sever și o potențială pierdere permanentă a auzului. În cazul în care pielea este ruptă, urechea se poate infecta și determină apariția durerilor, asemănătoare infecțiilor urechii externe la înotători”.

“Pielea urechii crește într-o singură directie, ceea ce face ca ceara și resturile de piele moartă să fie eliminate către urechea externă” a mai spus dr. Chernobilsky. Când mișcați maxilarul sau mestecați, ajutați practic procesul de curățare al urechii.

Unii oameni au mai mult cerumen decât alții, dar în general urechile produc cantitatea de ceară de care au nevoie. Substanța galben-portocalie cunoscută stiințific ca cerumen, protejează pielea și “are proprietatea de a ucide anumite tipuri de bacterii și de a preveni creșterea ciupercilor”. În plus, funcționează ca “o loțiune naturală a pielii”, oferind protecție și lubrifiere împotriva umplerii cu apă.

Dacă doriți ca să păstrați urechile în stare perfectă, dr. Chernobilsky recomandă să renunțați imediat la următoarele obiceiuri de curățare:

 1. Introducerea bețișoarelor de bumbac. Acestea nu sunt menite a fi introduse în urechi, deoarece acest lucru poate afecta timpanul, pielea sau oscioarele. Capul de bumbac al tamponului s-ar putea desprinde și bloca în canalul urechii, ceea ce ar necesita o îndepartare profesională. betisoare-de-bumbacRiscul primar al tamponului de bumbac este că acesta poate împinge ceara mai adânc în canalul auditiv, în apropierea timpanului. Conform Academiei Americane de ORL, “atunci când un pacient are un blocaj de ceară lângă timpan, aceasta se datorează în cele mai multe cazuri, sondării urechii cu diverse obiecte, cum ar fi bețișoare de bumbac, agrafe sau colțuri răsucite de șervețel. Aceste obiecte doar împing ceara mai adânc”. În mod natural, ceara este produsă doar în treimea exterioară a canalului auditiv, iar când aceasta este împinsă adânc în ureche ea poate aduce ciuperci, bacterii și virusuri din urechea exterioară în urechea internă, crescând riscul de infectare. Se poate bloca, de asemenea, canalul auditiv, ceea ce duce la pierderea auzului sau chiar cauza ruptura timpanului. Este un cerc vicios, pentru că cu cât vă frecați mai tare urechile cu tampoane de bumbac, cu atât se va elibera o cantitate mai mare de histamină, ceea ce face ca pielea să devină iritată și inflamată. Acest lucru vă face să doriți inserarea unui nou tampon de bumbac, care v-a agrava starea de uscăciune și iritare. Ca regulă generală, bețișoarele de bumbac pot fi utilizate doar pentru igiena urechii externe.
 2. Introducerea obiectelor ascuțite. Orice obiect ascuțit sau cu forme similare bețișoarelor de bumbac (ca agrafă, ac de cusut, cheie, unghie lungă, etc.), va reprezenta aceleași riscuri de rănire și infectare enumerate mai sus.
 3. Introducerea unei lumânări. Această practică presupune introducerea unei lumânări tubulare, în formă de con în ureche. Căldura flăcării se presupune că v-a creea un efect de vid ce v-a absorbi ceara la lumânare. Este o practică extrem de periculoasă care provoacă perforații ale timpanului sau arsuri.
 4. Clătirea cu o seringă. În timp ce această metodă este sigură în general, totuși facută “orbește” provoacă “urechea înotătorului” dacă urechea nu este uscată corespunzător la terminarea procedurii.

Modalități de eliminare în siguranță a cerumenului (ceara din ureche)

Medicul ORL-ist poate elimina în siguranță ceara utilizând o aspirație specială, instrumente miniaturale și un microscop. În cazul în care timpanul este perforat, se recomandă consultarea medicului de specialitate.

Anumite persoane pot acumula ceara mai repede, explică Dr. Chernobilsky, ca de exemplu:

 • cei care folosesc proteze auditive
 • medici care folosesc stetoscoape
 • muzicieni care folosesc dopuri pentru urechi
 • cei care folosesc căști auriculare pentru a asculta muzică

Între vizitele periodice la medic, poți încerca ca emolient un ulei vegetal, atât timp cât știi că urechile tale sunt sănătoase și nu au zgârieturi sau răni ale canalului auditiv sau ale timpanului. Uleiul utilizat poate fi cel destinat copiilor (fără alergeni, pentru piele sensibilă), uleiul de măsline sau de nucă de cocos, cu rolul de a înmuia dopul de ceară și a stimula astfel eliminarea lui. Pentru acest lucru, se toarnă maxim 2-3 picături de ulei (aflat la temperatura corpului) în ureche, se asează urechea în jos pe o pernă acoperită cu un prosop curat timp de 5-10 minute. Se pot turna și cateva picături de peroxid de hidrogen (apă oxigenată 3% la temperatura corpului) pentru a stimula și elimina ceara din ureche. Vei auzi unele sunete de barbotare și o senzație usoară de usturime, ceea ce este normal. Așteaptă până când aceste semne dispar (de obicei dupa 5-10 minute), apoi se scurge pe un șervețel.

Atenție la dopul voluminos de ceară, întrucât uleiul sau peroxidul pot provoca o expandare a acestuia și crează astfel durere, presiune și pierderea temporară a auzului.

Demn de remarcat este și faptul că acumularea frecventă în exces de cerumen poate fi adeseori urmarea unui deficit de omega-3. Remediul pentru acest lucru este destul de simplu: mănâncă mai mult omega-3 sau poți lua suplimenți cu ulei de krill. Surse alimentare de omega-3 includ sardine, anșoa și somon.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Aprilie 2016

Surse:

 1. 5 Mistakes You’re Making Cleaning Your Ears, http://news.health.com/2016/03/15/ear-cleaning-mistakes/ March 25, 2016, Time Magazine http://time.com/4267883/ear-wax-removal/
 2. American Hearing Research Foundation http://american-hearing.org/disorders/ear-wax/
 3. American Academy of Otolaryngology http://www.entnet.org/content/what-earwax
 4. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/09/ear-cleaning-mistakes.aspx#_edn1
 5. Common Health, http://commonhealth.wbur.org/2013/06/q-tip-abuse-sudden-deafness
 6. This Will Make You Never, Ever Want To Clean Your Ears Again, http://www.huffingtonpost.com/2014/07/21/dont-clean-ear-qtip_n_5600401.html

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici