Nu hrăniți bebelușii cu lapte de soia

Nu hrăniți bebelușii cu lapte de soia

Nu există nici un beneficiu pentru sănătate prin administrarea unor compuși pe bază de soia sugarilor sănătoși.

70
0
DISTRIBUIE

Soia, ca aliment sau băutură, nu este potrivită pentru bebeluși și copii mici. Nu-i dați copilului dumneavoastră formula de început pe bază de soia, decât în cazul recomandării medicului. Alăptarea sau acordarea unui alt tip de formulă de lapte decât cea de soia este aproape întotdeauna o alegere mai bună.

Pentru primele șase luni, este bine să oferiți copilului numai lapte matern sau formulă pentru sugari. Alăptarea este recomandată deoarece laptele matern furnizează toate substanțele nutritive pe care copilul are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă în acest timp.

Nu există nici un beneficiu pentru sănătate prin administrarea unor compuși pe bază de soia sugarilor sănătoși.

De ce nu se recomandă soia la bebeluși?

Siguranța formulei de soia entru sugari din soia a fost dezbătută deoarece conține o clasă de compuși,  numiți izoflavone. Izoflavonele sunt compuși naturali care se găsesc în principal în fasole și alte leguminoase, inclusiv soia, arahide și năut.

Izoflavonele principale găsite în produsele din soia, inclusiv tofu, lapte de soia și formule de soia, sunt genisteina, daidzeina și glicitaina. Aceste izoflavone sunt denumite fitoestrogeni, deoarece se găsesc în plante (fito) și au capacitatea de a acționa în organism ca și hormonul feminin – estrogen.

Conform Weston A. Price Foundation, toxicologii estimează că un copil alimentat exclusiv cu formula de soia primește echivalentul estrogenic a cel puțin cinci pilule contraceptive pe zi.

Care sunt potențialele efecte asupra sănătății?

Formula pe bază de soia, ca hrană exclusivă pentru sugari, conține substanțe anti-nutritive și disruptoare ale sistemului endocrin estrogenic.

Expunerea timpurie la compușii estrogenici afectează dezvoltarea sistemului reproducător la rozătoare și oameni. Produsele din soia expun sugarii hrăniți cu formule de soia la concentrații serice crescute de fitostrogeni, în special de genisteină.

Utilizarea formulei de soia la bebeluși este identificată drept factor de risc pentru fibroamele uterine, endometrioza. Rozătoarele nou-născute expuse la genisteina din soia prezintă modificări ale ciclului estrogen, ale comportamentului, ale funcției ovariene, ale tractului reproductiv, precum și riscul crescut de tumori și boli autoimune.

Câteva enzime esențiale importante, cum ar fi tirozina și tripsina, care sunt critice în timpul dezvoltării, sunt inhibate periculos de soia, rezultând într-o serie de efecte adverse fiziologice și neurologice negative asupra sănătății.

Registrul federal al FDA din 1999 raportează că inhibitorii de tripsină produc efecte dăunătoare asupra pancreasului, cu potențialul de a provoca hiperplazia și formarea de noduli. Soia conține niveluri foarte ridicate de inhibitor de tripsină.

Soia poate provoca hipotiroidism, determinând o serie de efecte adverse la făt, sugar și copii. Soia inhibă peroxidază tiroidiană și perturbă hormonii tiroidieni T3 și T4, determinând dezvoltarea și funcționarea anormală a tiroidei. Afectarea hormonilor tiroidieni poate fi cauza unor boli imunodeficiente și deteriorarea celulelor creierului. Acest prejudiciu este legat instalarea autismului.

Fitații de soia inhibă asimilarea mai multor minerale esențiale necesare dezvoltării corecte a creierului și corpului. Produsele din soia prelucrate conțin o varietate de metale grele, cunoscute ca având efecte dăunătoare din punct de vedere neurologic și fiziologic.

Formula de soia, probleme de sănătate pentru băieți

Inundarea fluxului sanguin al unui băiețel cu hormoni de sexuali feminini are potențialul de a provoca probleme serioase de dezvoltare la pubertate, dereglând sistemul hormonal al băiatului și astfel se produc întârzieri în dezvoltarea normală a organelor sexuale și a comportamentului masculin.

Formula de soia, probleme de sănătate pentru fete

Bebelușii hrăniți formula din lapte de soia pot suferi un impact hormonal negativ, provocând instalarea mai devreme a menstruației (menarha). Dezvoltarea sexuală precoce la fete poate reprezenta o problemă serioasă mai târziu în viață, crescând riscul pentru infertilitate și cancerul de sân.

Sugarii sunt afectați diferit de copiii și adulții care mănâncă soia?

O dieta pentru sugari este aproape 100% lapte și / sau formulă. Astfel, pentru sugarii cărora li se administrează numai o formula de soia, acestea au niveluri mai mari de expunere la soia decât copiii mici sau adulții care consumă o varietate de alimente și mai puțin soia ca procent din dietele lor.

Sugarii trec prin stadii de dezvoltare foarte sensibile la estrogeni. Prin urmare, sugarii sunt mult mai vulnerabili decât adulții la efectele estrogen-like ale fitoestrogenilor din soia. În unele cazuri, efectele asupra sănătății, care rezultă dintr-o dietă bazată pe soia, pot să fie vizibile doar peste ani.

Există alternative pentru formula de soia, dacă sugarii nu pot tolera laptele de animale?

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, alternativele la formulele de soia sunt formulele de aminoacizi. Aminoacizii stau la baza construcției proteinelor ​​pure. Aceste formule conțin pe langă aminoacizi și toate celelalte ingrediente adăugate pentru a oferi o nutriție adecvată sugarului. Formulele de lapte de vacă fără lactoză sunt de asemenea disponibile acum.

Academia Americană de Pediatrie promovează utilizarea laptelui uman ca sursă ideală de nutriție pentru sugari și afirmă că există puține indicații pentru utilizarea formulării pe bază de proteine ​​din soia în locul formulei pe bază de lapte de vacă la sugari.

Singurele indicații reale pentru utilizarea formulelor de soia sunt pentru sugarii cu galactozemie congenitală (deficit ereditar de transferază, enzimă responsabilă de metabolismul galactozei), pentru cei strict vegani sau pentru sugarii cu adevărat intoleranți la lactoză.

Ce ar trebui să facă părinții în cauză?

Ca și în cazul tuturor problemelor de sănătate, părinții ar trebui să consulte medicul pediatru pentru a fi siguri că au ales cea mai bună formulă de lapte pentru sănătatea copiilor lor.

Este sănătoasă soia consumată de adulți?

Soia poate fi incredibil de sănătosă, dar numai dacă este organică și fermentată corespunzător.

Japonezii trăiesc mai mult și au rate scăzute de cancer. Aceștia consumă sănătoasele produse culinare cu specific japonez, pe bază de soia fermentată: natto, miso, koji sau sos de soia.

Cea mai bună sursă alimentară de vitamina K2 se găsește în soia fermentată, în special în natto. Vitamina K2 este esențială pentru prevenirea osteoporozei, a bolilor cardiovasculare și a bolilor creierului, cum ar fi demența. De asemenea, vitamina K2 protejează împotriva diferitelor forme de cancer, inclusiv cel de prostată, plămâni, ficat, leucemie. Vitamina K acționează sinergic cu vitamina D pentru a vă menține sănătoși.

Vitamina K este deseori numită “vitamina uitată”, deoarece beneficiile sale sunt adesea trecute pe nedrept cu vederea. Are însă un rol esențial în coagularea sângelui. În timp ce alte alimente din soia conțin diverse enzime, doar preparatul natto conține natokinaza, o enzimă mai sigură și mai puternică decât aspirina în dizolvarea cheagurilor de sânge.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Septembrie 2017

Surse:

  1. Soy Formula and Epigenetic Modifications: Analysis of Vaginal Epithelial Cells from Infant Girls in the IFED Study. Sophia Harlid, Margaret Adgent, Wendy N. Jefferson, Vijayalakshmi Panduri, David M. Umbach, Zongli Xu, Virginia A. Stallings, Carmen J. Williams, Walter J. Rogan and Jack A. Taylor. Environmental Health Perspectives. March 2017
  2. Why Soy Formula (even organic) is So Dangerous for Babies. The Healthy Home Economist.
  3. Soy Infant Formula. US National Institute of Environmental Heath Sciences.
  4. Why Babies Should Not be Fed Soy. The Weston A. Price Foundation.
  5. Can I give my baby soya-based infant formula? UK National Health Service (NHS).

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici