Nu combinati ceaiul verde cu fier

Nu combinati ceaiul verde cu fier

Ceaiul verde, fiind cel mai puțin procesat tip de ceai, conține cantități mari și nealterate de polifenoli, ceea ce îi conferă cunoscutele proprietăți antioxidante, mai mari chiar decât vitamina C.

262
0
DISTRIBUIE
Ceaiul verde si alimentele sau suplimentele de fier nu se consuma in acelasi timp

După apă, ceaiul este astăzi cea mai consumată băutură din lume, ceaiul negru având ponderea cea mai mare în consum. Ceaiul verde, originar din China și India, reprezintă circa 20% din consumul mondial de ceai și are o polularitate din ce în ce mai mare datorită beneficiilor sale recunoscute asupra sănătății.

Ambele tipuri de ceaiuri provin de la aceeasi plantă, Camellia Sinensis. Diferitele tipuri de ceaiuri sunt create folosind diferite metode de procesare. Ceaiul verde, fiind cel mai puțin procesat tip de ceai, conține cantități mari și nealterate de polifenoli, ceea ce îi conferă cunoscutele proprietăți antioxidante, mai mari chiar decât vitamina C. Polifenolul cel mai activ conținut în ceaiul verde se numește epigalocatechină galat (EGCG), compusul căruia i se atribuie beneficiile asupra sănătății.

Ceaiul verde este utilizat de secole în medicina tradițională chineză și indiană pentru controlul sângerării, în vindecarea rănilor, în facilitarea digestiei, pentru îmbunătățirea sănătații inimii și sănătății mintale, pentru reglarea temperaturii corpului. Studii recente au arătat că ceaiul verde poate avea efecte pozitive asupra prevenirii sau încetinirii dezvoltării diveritelor tipuri de cancer, diabetului zaharat, bolii Alzheimer, scade colesterolul rău, scade riscul accidentelor vasculare cerebrale, reduce inflamatiile – fiind utilizat în tratarea bolilor inflamatorii intestinale (BII) și artrită, scade riscul cariilor dentare, îmbunătățește memoria.

Pe de altă parte, consumul excesiv de ceai verde poate determina unele reactii adverse, ca insomnie, anxietate, greață, hipertensiune, iritare gastrică. Având in vedere că ceaiul verde conține vitamina K – cu rol în coagularea sângelui, o atenție deosebită trebuie avută de către pacieții cărora li se administrează substanțe anticoagulante.

Noutatea stiințifică privind ceaiul verde vine ca rezultat al unui studiu publicat recent în American Journal of Pathology și se referă la faptul că fierul se leagă de compusul activ din ceaiul verde, respectiv EGCG, pe care îl inactivează. “Dacă bei ceai verde, după o masă cu conținut bogat în fier, compusul principal din ceai se va lega de fier, iar când acest lucru se întâmplă, ceaiul verde își pierde potențialul său antioxidant” a declarat Matam Vijay-Kumar, profesor de științe nutriționale la Universitatea Pennsylvania. Alimentele bogate în fier sunt carnea roșie, lintea, fasolea, semințe de susan și alte legume de culoare verde închis, cum ar fi varza și spanacul. Alte surse foarte bogate în fier sunt reprezentate de suplimentele nutritive.

Vijay Kumar și colegii săi au mai descoperit și că EGCG din ceaiul verde inhibă puternic mieloperoxidaza, o enzimă ce stimulează procesele inflamatorii și este eliberată de celulele albe din sânge în timpul inflamației. Inactivarea mieloperoxidazei de către EGCG poate fi benefică în bolile inflamatorii intestinale, prin atenuarea inflamației. Dar, când EGCG și fierul sunt consumate simultan, EGCG se leagă de fier și astfel își pierde capacitatea sa de a inhiba mieloperoxidaza.

Boala inflamatorie intestinală (BII) este caracterizată prin inflamația cronică a tractului digestiv (exemplu: boala Crohn, recto-colita ulcero hemoragică), diaree cu sânge, durere, oboseală, pierdere în greutate și alte simptome, inclusiv deficitul de fier / anemie. Ca atare, pacienților cu BII le sunt prescrise frecvent suplimente cu fier. De aceea, ar fi contraproductivă administrarea simultană de ceai verde și suplimente sau alimente bogate în fier, deoarece efectul s-ar anula reciproc.

“Informațiile din studiu ar putea fi de ajutor pentru ambele tipuri de persoane care se bucură de ceaiul verde, fie pentru beneficiile sale generale, fie pentru tratarea specifică a unor boli și afecțiuni” a mai declarat Vijay Kumar de la Universitatea Pennsylvania, SUA.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, martie 2016

Surse:

  1. National Academy of Science, USA http://www.pnas.org/content/110/10/3743.abstract;
  2. University of California, San Diego Health http://myhealth.ucsd.edu/Library/NutritionalSupplements/All/19,GreenTeaExtract;
  3. American Association for the Advancement of Science http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/ps-gta030816.php
  4. Medical News Today http://www.medicalnewstoday.com/articles/307649.php
  5. Epigallocatechin-3-Gallate inhibition of myeloperoxidase and its counter-regulation by dietary iron and lipocalin 2 in murine model of gut inflammation, Beng San Yeoh et al., American Journal of Pathology, doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.ajpath.2015.12.004; published online 8 March 2016,
  6. Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-014-3526-1/fulltext.html
  7. UK scientists show super foods proven to beat prostate cancer http://www.cuh.org.uk/news/cancer-services/uk-scientists-show-super-foods-proven-beat-prostate-cancer
  8. Green tea consumption and the risk of incident functional disability in elderly Japanese: the Ohsaki Cohort 2006 Study1,2,3; publicat in American Journal of Clinical Nutrition http://ajcn.nutrition.org/content/early/2012/01/24/ajcn.111.023200

Recomandări ceai verde si suplimente nutritive

Ceai Bio Verde Cu Fructe Tropicale 80g Evolet Vedda
Ceai Bio Verde Cu Fructe Tropicale 80g Evolet Vedda
Ceai Verde Cu Lamaie Zauberer 40g x 20 pliculete
Ceai Verde Cu Lamaie Zauberer 40g x 20 pliculete
Ceai Verde cu Menta Evolet 20 Doze Vedda
Ceai Verde cu Menta Evolet 20 Doze Vedda
Ceai Verde Superior 100g Naturalia Diet
Ceai Verde Superior 100g Naturalia Diet
Antioxidant Complex 90 capsule Vitaking
Antioxidant Complex 90 capsule Vitaking
Antioxidant Optimizer 90 tablete Secom
Antioxidant Optimizer 90 tablete Secom

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici