Medicament ce tratează diabetul provoacă deficit de vitamina B12

Medicament ce tratează diabetul provoacă deficit de vitamina B12

Pacienții tratați cu metformin ar trebui sa efectueze periodic teste pentru determinarea nivelului de vitamină B12.

220
0
DISTRIBUIE

Un deficit de vitamina B12 poate fi dificil de detectat și poate duce la numeroase probleme, uneori ireversibile pentru sănătate, inclusiv leziuni ale nervilor.

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, care organismul uman nu o poate sintetiza si trebuie adusă prin aport alimentar sau suplimente nutritive. Vitamina B12, împreuna cu alte vitamine din complexul B, este utilizată de organism pentru convertirea carbohidraților în glucoză, “combustibilul” principal și preferat al organismului pentru producerea de energie.

Vitamina B12, joacă de asemenea un rol important în producerea ADN-ului și ARN-ului și lucrează îndeaproape cu acidul folic pentru a produce celulele roșii ale sângelui și pentru a produce S-adenosylmethionina, care este implicată în asigurarea sănătății sistemului imunitar și a stării mentale (stării de spirit). Vitamina B12 este importantă și pentru menținerea sănătății sistemului nervos central și optimizarea transmiterii impulsurilor nervoase de-a lungul tecii de mielină a neuronilor.

Dacă luați metformin pentru tratarea diabetului zaharat, este important să știți că aveți un risc crescut pentru instalarea deficitului de vitamină B12. Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York City au studiat efectele utilizării metformin asupra nivelului de vitamină B12. Aproape 20% din cei care i-au metformin de 2 ori pe zi au avut niveluri scăzute de vitamina B12 și mai multe persoane au avut anemie, asociată cu deficitul de vitamină B12. De aceea, pacienții tratați cu metformin ar trebui sa efectueze periodic teste pentru determinarea nivelului de vitamină B12.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Aprilie 2016

Surse:

Long-term Metformin Use and Vitamin B12 Deficiency in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study; DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2015-3754ș; First Published Online: February 22, 2016, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism http://press.endocrine.org/doi/10.1210/jc.2015-3754

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici