Mănușile pudrate, risc major pentru sănătate

Mănușile pudrate, risc major pentru sănătate

Aceste riscuri au fost atât de bine documentate, încât în Marea Britanie și Germania a fost deja interzisă utilizarea prafului de amidon de porumb pentru fabricarea mănușilor medicale. Urmează interzicerea comercializării mănușilor pudrate în Statele Unite.

177
0
DISTRIBUIE

Food and Drug Administration (FDA) a lansat recent în Statele Unite o propunere de interzicere a utilizării mănușilor pudrate, declarând că “prezintă un risc excesiv și substanțial de boală sau rănire la personalul din sistemul de sănătate, pacienți și alte persoane expuse.”

O serie de riscuri pentru sănătate au fost legate de utilizarea mănușilor medicale de examinare pudrate. Atunci când pudra se adaugă mănușilor din latex (cauciuc) natural, aceasta poate transporta proteine care pot provoca reacții alergice respiratorii. Mănușile sintetice pudrate nu prezintă acest risc de reacții alergice, dar acestea sunt asociate cu alte riscuri, inclusiv:

 • inflamația severă a căilor aeriene
 • inflamația rănilor și plăgilor
 • aderențe post-chirurgicale (țesut fibros cicatricial care se formeaza între organele interne și între țesuturi)

Problemele apar atunci când pudra de mănuși ajunge în aer, răni sau deschiderile chirurgicale. Inhalarea pulberii de mănușă a fost legată de un risc crescut de astm, precum și un risc crescut de a dezvolta alergii, cum ar fi alergia la latex. La persoanele cu alergie la latex, inhalarea prafului, care poate conține proteine alergene, poate provoca o reacție alergică. În plus, în cazul în care praful ajunge în răni, poate întârzia vindecarea și provoacă alte reacții adverse.

În anul 2001, publicația Journal of Long Term Effects of Medical Implants a relevat faptul că adăugarea de pulbere de amidon de porumb la mănușile medicale prezintă un risc pentru sănătatea pacienților și a personalului profesionist din sistemul de asistență medicală, prin cinci mecanisme diferite:

 1. efecte negative asupra tehnicilor de înfașare a rănilor
 2. potențează infectarea rănilor
 3. induce formarea de aderențe peritoneale
 4. induce peritonită granulomatoasă
 5. purtător de alergeni din latex, care pot provoca o reacție alergică ce pune viața în pericol

Aceste riscuri au fost atât de bine documentate, încât în Marea Britanie și Germania a fost deja interzisă utilizarea prafului de amidon de porumb pentru fabricarea mănușilor medicale. Cel mai probabil, urmează acum interzicerea comercializării mănușilor pudrate în Statele Unite.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Aprilie 2016

Surse:

 1. Federal Register, March 22, 2016
 2. US Food and Drug Administration, March 21, 2016
 3. Infection Control Today, December 4, 2015

 

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici