Mananci picant, traiesti mai mult

Mananci picant, traiesti mai mult

135
0
DISTRIBUIE

Persoanele care mananca alimente picante aproape în fiecare zi au cu 14% sanse de a trai mai mult decat cei care consuma mai putin de o data pe saptamana alimente condimentate. Acesta este rezultatul celui mai recent studiu al Universitatii Harvard din Statele Unite si publicat de curand in revista British Medical Journal (BMJ, 2015). In studiu au fost incluse aproape jumatate de milion de chinezi, cu varste cuprinse intre 30 si 79 de ani; trebuie adaugat faptul ca participantii cu antecedente de cancer, boli de inima si accident vascular cerebral au fost exclusi din studiu. In acelasi timp, cei care consuma regulat mancare picanta sunt mai putin susceptibili de a muri de cancer, boli de inima si respiratorii, in comparatie cu cei care consuma mai rar alimente condimentate. Ardeiul iute proaspat sau uscat a fost cel mai utilizat condiment picant consumat in studiul respectiv.

Capsaicina si alte ingrediente bioactive din ardeiul iute au fost gasite ca avand beneficii uimitoare pentru sanatate, cu proprietati puternic antioxidante, analgezice, antiinflamatorii, antiobezitate si anticancerigene.

Ardei iutiPROFIL NUTRITIONAL
Ardeiul conține, de asemenea, vitamina C, vitamina B6, vitamina E, potasiu, mangan, și flavonoide (care dau proprietățile antioxidante).
Defalcarea nutriționala completa a unei lingurite de pudra de ardei iute:
Calorii   17 kcal
Vitamina A   2185 UI (44% DZ)
Vitamina E   1.6 mg (8% DZ)
Vitamina C   4.0 mg (7% DZ)
Niacin   0.5 mg (2% DZ)
Vitamina B6   0.1 mg (6% DZ)
Calciu 7.8 mg (1% DZ)
Fier 0.4 mg (2% DZ)
Magneziu 8.0 mg (2% DZ)
Fosforul 15,4 mg (2% DZ)
Potasiu K 106 mg (3% DZ)
Sodiu 1.6 mg (0% DZ)
Zinc 0.1 mg (1% DZ)
Cupru 0.0 mg (1% DZ)
Mangan 0.1 mg (5% DZ)
Seleniu  0.5 mcg (1% DZ)
DZ = doza zilnica

BENEFICII

Analgezic (stopeaza durerile)
Capsaicina are proprietăți de calmare a durerilor puternice atunci când este aplicata pe piele, consecutiv reducerii unei substante care transporta mesajele durerii la nivelul creierului. Se recomanda pentru utilizarea impotriva durerilor din artroza, reumatism, lumbago, muschi, cliclul menstrual, migrene, sinuzite, psoriazis, zona zoster, herpes, diabet, cancer si dupa interventiile chirurgicale (mastectomie, amputare).

Slabire
Prin arderea caloriilor, grasimilor si suprimarea apetitului

Psoriazis
Prin aplicarea topica de capsaicina, pentru imbunatatirea semnificativa a senzatiei de mancarime, inflamatiei si a altor simptome asociate.

Inima si vase
Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor. Oamenii care consumă din belşug ardeiul iute, au şanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară, ca urmare a propietatilor sale importante in coagularea si subtierea sangelui. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante.

Stomac si intestine
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac, cât şi pentru tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.

Degeraturi
Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanează o senzaţie de căldură în tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături.

Raceala si gripa
Ardeiul iute ameliorează sinusurile congestionate. Capsaicina nu doar reduce intensitatea durerii, ci si stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni si fosele nazale. Capsaicina este similară cu un compus care se regăseşte în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de acţiune (capsaicina acţionează mult mai repede). Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.

Diabet
Reduce nivelul zaharului din sange.  Cercetatorii de la Universitatea din Tasmania au finalizat un studiu si publicat in American Journal of Clinical Nutrition (iulie, 2000) in care se arata ca ardeiul iute reduce secreția de insulină cu 60% dupa masa.

Cancer
Inca din anul 2006, oamenii de stiinta au demonstrat si publicat in Cancer Research rolul capsaicinei in declansarea sinuciderii celulelor canceroase si reducerea numarului acestora in cancerul de prostata. De asemenea, incetineste cresterea celulelor canceroase in leucemie. Sunt citate efectele benefice sau de preventie in cazul cancerului colorectal, pulmonar si de san.

Alte utilizări
– in formulări homeopatice extrem de diluate, capsaicina poate ajuta tratarea infecțiilor urechii (otita medie)
– afrodisiac pentru barbati
– astm bronsic
– ca antioxidant
– ca relaxant muscular
– ca antiinflamator

PRECAUTII
– nu se utilizeaza la copii sub 2 ani
– capsaicina se dizolva greu in apa, de aceea se spala cu greutate. Foloseste otet pentru indepartarea de pe pile
– capsaicina poate provoaca mancarime si senzatie de arsura pe piele
– nu se utilizeaza capsaicina imediat inainte sau dupa dusul fiebinte
– dupa utilizarea capsaicinei, spalati-va bine mainile si evitati sa atingeti ochii, nasul sau organele genitale
– administrat impreuna cu aspirina si alte preparate cu proprietati de subtiere a sangelui (warfarina, clopidogrel, ginkgo, ghimbir, ginseng, usturoi), poate provoca sangerari
– capsaicina reduce nivelul de zahar din sange, crescand astfel riscul de hipoglicemie
– consumul regulat de ardei iute poate determina corpul sa absoarba prea multa teofilina, un medicament utilizat pentru tratarea astmului

FORME DISPONIBILE
Ca si condiment, ardeiul iute poate fi consumat crud, fiert sau uscat. Se poate adauga in mancare sau amesteca in suc, ceai sau lapte. Este disponibil sub forma de capsule, tincturi si pudra pentru uz intern si plasturi, creme sau unguente pentru uz extern. Cremele ar trebui să conțină cel puțin 0,075% capsaicină.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Noiembrie 2015
Surse: Harvard University School of Medicine, University of Maryland, British Medical Journal,  Medical News Today, Med India

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici