Magneziul, energia verde din corpul tau

Magneziul, energia verde din corpul tau

1764
0
DISTRIBUIE
Fiecare organ din corp are nevoie de magneziu

Pentru o bună funcționare, fiecare organ din corp are nevoie de magneziu și în special inima, mușchii și rinichii. Acest mineral contribuie de asemenea la formarea dinților și oaselor. Magneziul activează enzimele, contribuie la producerea de energie, ajută la reglarea nivelului de calciu, cupru, zinc, potasiu, vitamina D și alte elemente nutritive importante din organism. Magneziul este al patrulea mineral cel mai abundent din corpul dumneavoastră, necesar pentru mai mult de 300 de enzime reglatoare ale proceselor metabolice. Pe scurt, magneziul joacă un rol important în:
1.    Crearea de moleculelor de ATP (acid adenozintrifosforic) în mitocondrii, compus cu rol de acumulator energetic, prezent în toate celulele și reprezintă principala sursă de energie necesară contracției musculare, secrețiilor glandulare, transportului activ și proceselor de biosinteză;
2.    Activarea muschiului inimii;
3.    Formarea corespunzătoare a oaselor și dintilor;
4.    Relaxarea vaselor de sânge;
5.    Reglarea nivelului de zahar în sânge;
6.    Activarea mușchilor și nervilor;
7.    Ajută la digestia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor;
8.    Cofactor pentru acizii nucleici ARN (acid ribonucleic) și ADN (acid dezoxiribonucleic), componentele principale ale aparatului genetic;
9.    Catalizator pentru neurotransmițători (ex: serotonina).
Ca și în cazul vitaminei D, dacă nu aveți suficient magneziu, corpul pur și simplu nu poate funcționa optim, iar nivelurile celulare insuficiente de magneziu determină începutul deteriorării funcției metabolice, care, asemenea unui bulgăre de zăpadă, antrenează probleme tot mai grave de sănătate.
Magneziul este esențial pentru optimizarea activității mitocondriale, cu un potențial enorm de a influența sănătatea dumneavoastră, în special în prevenirea cancerului. De fapt, optimizarea metabolismului mitocondrial poate fi baza de tratament eficient împotriva cancerului. Dar funcția mitocondrială este de asemenea crucială pentru starea generală bună de sănătate, energie și performanțe atletice.

Optimizarea funcției mitocondriale prin aport de magneziu

Mitocondriile sunt organite mici, majoritatea celulelor avand între 1000 și 2000 de mitocondrii in structura lor. Organele au nevoie de energie pentru a funcționa corect, iar energia este produsă de mitocondriile din fiecare celulă.
Deoarece funcția mitocondrială se află în centrul a tot ceea ce se întâmplă în corpul tău, optimizarea funcției mitocondriale (și prevenirea disfuncției mitocondriale) se realizează prin asigurarea unui aport nutritiv de elemente potrivite și precursori mitocondriali, magneziul având un rol cheie. Cercetări extinse au demonstrat atât legatura dintre magneziu și metabolismul mitocondrial, apoptoza celulară și cancer, cât și legătura privind creșterea masei musculare. Antrenamentele fizice intense ajută la optimizarea performanțelor atletice prin creșterea capacității oxidative a organismului nostru, adică creșterea capacității celulelor musculare de a consuma oxigen. Capacitatea oxidativă a organismului depinde de capacitatea mitocondriillor noastre de a produce ATP, prin consumarea de oxigen în interiorul celulei.
După cum a menționat dr. Rhonda Patrick “Scopul este ca producția de ATP să depășească consumul de ATP și astfel vei îmbunătăți și maximiza performanța, evitând oboseala musculară.”
Puteți mări capacitatea de oxidare în două moduri:
1.    Creșterea numărului total de mitocondrii în celule prin exercitii fizice intense. Pentru ca noi mitocondrii să fie create, trebuie să asigurați un aport cantitativ suficient de magneziu;
2.    Creșterea eficienței mitocondriilor de a repara daunele și de a produce ATP. Acest proces necesită, de asemenea, magneziu ca și cofactor.

Cauzele deficienței de magneziu

Acum un secol, consumul zilnic de alimente aducea un aport de 500 de miligrame (mg) de magneziu, datorită solului bogat în substanțe nutritive. Astăzi, se estimează că primim doar 150 – 300 mg pe zi de magneziu din consumul de alimente, principalul motiv al deficitului de magneziu fiind alimentele procesate, cu conținut ridicat în calorii și un aport scăzut de substanțe nutritive.
Magneziul se află în centrul moleculei de clorofilă, pigmentul care dă culoarea verde a plantelor, cu rol în fotosinteza acestora. Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fructe și legume și aceasta explică parțial deficitul de magneziu la mai mult de jumătate din oameni. In plus față de aportul insuficient de magneziu, factori ca stresul, lipsa de somn, consumul de alcool și utilizarea de medicamente (în special diuretice, statine, fluor, antibiotice) conduc la pierderi importante ale magneziului din organism. Nivelul de magneziu poate scădea, de asemenea, în prezența anumitor hormoni, cum ar fi estrogenul. Dacă aveți nivelul de insulină crescut – cum este cazul a peste 80% dintre americani – este foarte probabil ca nivelul de magneziu sa fie scăzut.
Creșterea aportului de magneziu poate însemna nu numai îmbunătățirea stării generale de sănătate, ci și reducerea efectivă cu 71% a probabilității de a dezvolta diabet zaharat, conform unui studiu recent. Un al doilea studiu a constatat că aportul mai mare de magneziu reduce riscul de afectare a metabolismului glucozei și insulinei și încetinește progresia de la pre-diabet la diabet zaharat.
Magneziul este de asemenea necesar pentru a activa tirozin kinaza, o enzimă care funcționează ca un buton pornit/oprit al multor funcții celulare și este necesară pentru buna funcționare a receptorilor de insulină. Nu în ultimul rând, probleme digestive, cum ar fi boala Crohn și intestin permeabil, afectează capacitatea organismului de a absorbi magneziul, reprezentând o altă cauză a deficitului de magneziu din organism.
După cum a menționat de dr. Carolyn Dean, este foarte posibil ca insuficiența de magneziu să fie o cauză importantă a multor boli întâlnite atât de des astăzi, bolile de inimă, diabet și hipertensiunea arterială. Deficitul de magneziu joacă un rol important în fibromialgie și migrenă.

Cum identificăm deficiența de magneziu

Din păcate, nu există niciun test de laborator care să ofere un rezultat cu acuratețe mare al nivelului de magneziu, datorită faptului că doar 1% din magneziul din corpul uman se regăsește în sânge. 50% – 60% din magneziu se regăsește în oase, iar restul se află în țesuturile moi. Asadar, deoarece majoritatea magneziului este stocat în interiorul celulelor și oaselor și nu în plasma sangvină, nu există teste de sânge satisfăcătoare de evaluare. Testele de magneziu utilizate astazi includ testul de urină și testul din celulele epiteliale sublinguale, dar ele oferă doar o estimare a valorilor magneziului, care trebuie cumulate cu simptomele pacienților.
Semnele precoce ale deficitului de magneziu pot include dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, oboseală, slăbiciune. Deficitul cronic de magneziu poate duce la simptome mult mai grave, cum ar fi:
–    ritm cardiac anormal și spasme coronariene
–    crampe musculare și contracții
–    convulsii
–    amorțeală și furnicături
–    modificări de personalitate

Aceste semne și simptome nu reprezintă în niciun caz o listă exhaustivă. În cartea sa, “Magneziul Miracol” Dr. Carolyn Dean enumeră nu mai puțin de 100 de factori care ne orientează sa identificăm un eventual deficit de magneziu. Puteți urmări, de asemenea instrucțiunile ei postate pe blogul său, “Simptome și măsurarea deficitul de magneziu”, care vă oferă o listă de verificare pentru câteva săptămâni. Acest lucru vă va ajuta să măsurați de cât magneziu aveți nevoie pentru a rezolva deficitul de magneziu și simptomele sale.

Cea mai bună sursă de magneziu: mâncarea neprocesată

Teoretic, am putea păstra nivelul optim de magneziu în organism fără a recurge la suplimente nutritive, pur și simplu mâncând o dieta variată, ce include multe legume cu frunze de culoare verde închis. O modalitate foarte bună de a crește nivelul magneziului, dar și a altor substanțe nutritive importante pentru organism, este stoarcerea legumelor și plantelor verzi.

Acestea fiind spuse, este important să ne amintim că nivelul magneziului conținut în alimente depinde foarte mult de bogăția în magneziu a solului în care au crescut plantele și legumele. Cele mai multe soluri au devenit aproape epuizate de substanțe nutritive și din acest motiv, unii experți consideră că aproape toată lumea are nevoie un aport consecutiv de suplimente nutritive ce conțin magneziu. Alimentele organice pot conține cantități mai mari de magneziu dacă provin din soluri bogate în nutrienți, dar este foarte dificil de a face această determinare. Indiferent de modul în care dieta este aparent sănătoasă, dacă apar simptome de deficit de magneziu, cel mai înțelept lucru de urmat este administrarea de suplimenți nutritivi ce conțin magneziu.

Pe baza datelor colectate de GreenMedInfo și The World’s Healthiest Foods (Cele Mai Sănătoase Alimente din Lume), următoarele alimente sunt printre cele mai bogate surse alimentare de magneziu:

–    alge marine uscate
–    nuci, caju, migdale, alune
–    zer
–    fasole
–    tărâțe de orez
–    semințe de: dovleac, susan, in, floarea-soarelui
–    frunze verzi: spanac, nap, sfeclă, varză, broccoli, varză de Bruxelles, salată verde
–    suc de fructe
–    ierburi și condimente: busuioc, coriandru, arpagic, semințe de chimen, pătrunjel, semințe de muștar și fenicul
–    pudră de cacao neîndulcită
–    quinoa, hrișcă, orez brun, mei, ovăz, secară, grâu
–    fructe / fructe de pădure: căpsuni, zmeură, papaya, pepene galben, pepene verde

Sugestii și recomandări privind suplimentele de magneziu

Conform National Institute of Health din Statele Unite, doza zilnică recomandată (DZR) pentru magneziu variază între 310 și 420 mg pe zi, în funcție de vârstă și sex. Cu toate acestea, după cum a menționat și Dr. Dean, unii cercetători cred am putea avea nevoie de o doză aproape dublă pentru o sănătate optimă. Din fericire, magneziu este destul de sigur pentru organism, astfel încât nu trebuie să ne facem griji cu privire la supradozare. Dr. Dean sugerează să utilizăm reacția intestinală ca marker pentru doza ideală. Ea recomandă să se inceapă cura cu magneziu începand de la 200 mg de citrat de magneziu pe cale orala pe zi și de a crește treptat doza, până când scaunele devin ușor moi.

Aceasta este punctul de oprire al dozării individuale, pentru co o doză mai mare ar produce eliminarea din organism a magneziului neabsorbit. Citratul de magneziu este cunoscut pentru efectul său laxativ, motiv pentru care este recomandat în acest caz.

Ați putea ajunge la 600 mg / zi înainte de a observa o schimbare a peristaltismului intestinal (mișcările intestinelor) sau acest lucru poate avea loc la o doză mai mică; totul depinzând de cantitatea de magneziu ingerată prin dietă. Rețineți că este mai bine să se împartă doza și să se administreze de două sau de trei ori pe zi, în loc să se administreze o doză unică și mai mare.

Pe lângă citratul de magneziu, există o varietate de alte suplimente de magneziu. Este de preferat suplimentele de magneziu treonat, deoarece magneziul pătrunde membranele celulare, inclusiv cele mitocondriale, ceea ce duce la un nivel de energie mai mare. Acesta pătrunde, de asemenea, bariera hemato-encefalică (sânge-creier) și poate ajuta la îmbunătățirea memoriei.

Mai jos regasiți un rezumat cu diferențele dintre formele de magneziu. Indiferent de ce supliment de magneziu alegeți, încercați să evitați pe cele care conțin stearat de magneziu, un aditiv uzual, dar cu potențial de risc.

1.    Glicinat de magneziu este o formă de magneziu chelat, care tinde să ofere cele mai înalte niveluri de absorbție și biodisponibilitate și este de obicei considerat ideal pentru cei care încearcă să corecteze un deficit;
2.    Magneziu lactate / clorură de magneziu conține doar 12% magneziu, dar are o mai bună absorbție decât altele, cum ar fi oxidul de magneziu, care conține de cinci ori mai mult magneziu;
3.    Carbonat de magneziu, care are proprietăți antiacide, conține 45% magneziu;
4.    Citrat de magneziu este magneziul cu acid citric, care are proprietăți laxative;
5.    Oxid de magneziu este un tip de magneziu non-chelat, legat la un acid organic sau un acid gras. Conține 60% magneziu și are proprietăți de emoliere a scaunului;
6.    Sulfat de magneziu / hidroxid de magneziu (lapte de magneziu) sunt de obicei folosite ca un laxativ. Atenție la supradozare, deoarece se ajunge relativ ușor în această situațieș de aceea este forma care administrarea se recomandă sub supraveghere medicală directă;
7.    Taurat de magneziu conține o combinație de magneziu și taurină, un aminoacid. Împreună, au tendința de a oferi un efect calmant asupra corpului și minții;
8.    Treonat de magneziul este un supliment nutritiv mai nou și pare a fi promițător, în special datorită capacității sale superioare de a penetra membrana mitocondrială.

Alte elemente nutritive importante care lucrează în tandem cu magneziul

Un beneficiu major în obținerea nutrienților drintr-o dietă alimentară variată este probabilitatea mult mai mică de apariție a unui dezechilibru nutrițional. Când vine vorba de magneziu, alți trei nutrienți intră în joc: calciu, vitamina D și vitamina K2. Aceste patru elemente nutritive conlucrează sinergic, astfel că unul îl sprijină pe celălalt. Toate aceste elemente sunt necesare pentru ca fiecare în parte să acționeze optim.

a.    Un raport optim calciu:magneziu este de 1: 1. Cantități excesive de calciu, fără contrabalansarea de magneziu poate duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și moarte subită. Dacă aveți deficit de calciu, cel mai bun lucru de urmat este creșterea consumul de alimente bogate în calciu, înainte de a opta pentru un supliment. Acest lucru se datorează faptului că multe alimente cu conținut crescut de calciu, conțin și cantități mari de vitamina K2 naturală. Natura ne dă inteligent aceste două substanțe nutritive, în combinație, astfel încât acestea să funcționeze optim. Surse bune de calciu includ nuci, semințe și produse lactate, în special brânzeturi și legume (deși legumele nu conțin mari cantități de vitamina K2, cu excepția celor fermentate). Supa de oase gătită acasă este o altă sursă excelentă. Pur și simplu se fierb oasele la foc mic o zi întreagă și astfel calciul se extrage din oase. Puteți folosi acest bulion pentru supe, tocane sau utilzat pentru a se bea.
b.    Pentru vitamina D, concentratia optimă este între 50 și 70 de ng / ml. Expunerea la soare este modul ideal de a optimiza nivelul vitaminei D, dar un solar și / sau supliment de vitamina D3 (și într-o măsură mai mică anumite alimente) pot fi de utilizate în timpul lunilor de iarnă, când este puțin probabil să se producă suficientă vitamina D de la soare.
c.    Nivelul optim de vitamina K2 nu este cunoscut încă, dar se presupune a fi între 180 și 200 micrograme (mcg).

Pentru o sănătate și energie optimă, cresteți nivelul magneziului din organism 

Dovezile sunt clare: dacă doriți să optimizați funcția mitocondrială, metabolismul, să reduceți riscul de diabet de tip 2 și a bolilor cardiovasculare, unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faceți este să consumați magneziu adecvat. Magneziul, de asemenea, joacă un rol în procesul de detoxifiere a organismului dumneavoastră și, prin urmare, este important în prevenirea deteriorării organismului în fața agentilor chimici din mediu, metalelor grele și altor toxine.

Chiar glutationul, cel mai puternic antioxidant din corpul nostru, necesită magneziu pentru sinteza sa. Nevoia de magneziu poate fi amplificată de factori cum ar fi vârsta, stresul, lipsa de somn, consumul de alcool, rezistența la insulină și diabet zaharat, utilizarea de medicamente, dezechilibrul florei intestinale, insuficiență renală severă și altele.

Printre cele mai frecvente simptome ce apar în deficitul de magneziu sunt spasmele musculare (care apar atunci când se întind picioarele), spasmele coronariene, oboseala, greața, durerile de cap și migrenele. Toate acestea sunt semne de avertizare a unui posibil deficit de magneziu, care poate fi corectat prin stimularea consumului de magneziu, fie prin dietă (cel mai bine), fie printr-un supliment nutritiv de magneziu, fie prin băi ale picioarelor cu sare de magneziu sau masaj cu ulei de magneziu – caz în care magneziul se absoarbe prin piele.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Decembrie 2015
Surse: University of Maryland, Medical Center; Mercola.com; Medical News Today

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici