Longevitate prin cafea

Longevitate prin cafea

Într-un nou studiu, s-a descoperit că un proces inflamator, care ar putea conduce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare mai târziu în viață, ar putea fi contracarat prin consumul de cofeină.

126
0
DISTRIBUIE

Băutorii de cafea pot trăi mai mult. Aceasta a fost concluzia a numeroase studii pe parcursul ultimilor ani. Acum, știm și de ce. Cercetătorii au identificat unul din mecanismele care stau la baza acestei asocieri.

Într-un nou studiu, s-a descoperit că un proces inflamator, care ar putea conduce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare mai târziu în viață, ar putea fi contracarat prin consumul de cofeină. Autorul principal,  dr. David Furman de la Universitatea Stanford din California, a publicat recent concluziile în revista Nature Medicine.

Cafea, ceai, sucuri și băuturi energizante, ciocolata, toate conțin cafeină – un compus binecunoscut pentru abilitățile sale de stimulare a creierului.

Cu toate acestea, cafeina pare să fie mai mult decât un simplu stimulent energetic al dimineții. O serie de studii au sugerat că aportul regulat de cafea poate crește longevitatea. De exemplu, un studiu publicat în 2015 a constatat că cei care au consumat 1-5 cești de cafea pe zi au avut un risc mai mic de mortalitate din orice cauză, în comparație cu cei care nu au băut cafea.

Cafeina, rol antiinflamator

Acum, dr. Furman leagă longevitatea de consumul de cafeină și de proprietățile sale anti-inflamatorii.

În urma evaluării probelor de sânge ale fiecărui participant, s-au identificat două clustere de gene care au fost mai puternic activate la pacienții în vârstă. Aceste grupuri de gene sunt legate de producerea interleukinei-1-beta (IL), un tip de proteină circulantă cu rol inflamator.

Adulții cu concentrații ridicate de interleukină-1-beta (IL) din sânge au mai înregistrat și o activitate crescută atât a radicalilor liberi (compuși ce provoacă deteriorarea celulelor), cât și a metaboliților acizilor nucleici. Injectarea acestor metaboliți la șoareci a fost urmată de hipertensiune arterială și inflamație sistemică. Mai mult, presiunea renală a șoarecilor a crescut și rinichii s-au blocat.

Cafeina poate contracara efectele negative ale metaboliților acizilor nucleici. Metaboliții cafeinei, teofilina și teobromina, împiedică efectele inflamatorii ale metaboliților acizilor nucleici.

Aceste constatări demonstrează că “procesul inflamator care se asociază cu îmbătrânirea și care conduce la boli cardiovasculare și la alte 90% din bolile netransmisibile ale vârstei înaintate, poate fi în schimb combătut prin controlul evenimentelor ce se petrec la nivel molecular” a declarat co-autorul studiului, dr. Mark Davis.

Citeste și articolul Bei cafea, ai mai puține boli

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Ianuarie 2017

Surse:

  1. Cup of Joe Could Fight Age-Related Inflammation.
  2. Caffeine may counter age-related inflammation.
  3. Is COFFEE the key to a long life? It lowers the risk of heart disease and high blood pressure, study finds.
  4. NIH study finds that coffee drinkers have lower risk of death. 
  5. Coffee ‘can make you live longer’ claims.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici