L-arginina, secretul performantelor la orice varsta

L-arginina, secretul performantelor la orice varsta

Beneficiile dovedite anti-aging ale l-argininei arata promisiuni mai mari decat orice alt agent farmaceutic sau nutritional descoperit vreodata.

121
0
DISTRIBUIE
L-arginina sustine metabolismul hormonului de crestere, integritatea tesuturilor, vindecarea ranilor, metabolismul energetic si functia imuna

L-arginina este unul dintre cei 20 de aminoacizi care se gasesc in mod obisnuit in natura. Este clasificat ca un aminoacid conditionat esential, ceea ce inseamna ca organismul uman nu poate produce cantitati suficiente in anumite conditii si etape de dezvoltare. L-arginina este un aminoacid semiesential pentru adulti si esential pentru sugari, copii si adolescenti aflati in perioada de crestere si trebuie adus obligatoriu in organism prin alimentatie.

Cresterea necesarului de l-arginina poate sa apara in perioadele de stres sau boala. L-arginina sustine metabolismul hormonului de crestere, integritatea tesuturilor, vindecarea ranilor, metabolismul energetic si functia imuna. In plus, l-arginina sustine sinteza monoxidului de azot (NO), o molecula produsa in toate tesuturile organismului, cu rol important asupra sistemului cardiovascular, imun, endocrin si nervos.

Pe langa sinteza de proteine, l-arginina serveste ca precursor pentru sinteza ureei, poliaminei, prolinei, glutamatului, creatinei si agmatinei.

L-arginina se gaseste in majoritatea alimentelor bogate in proteine, adica in peste, carne rosie, carne de pasare, oua, soia, cereale integrale, nuci, fasole, spirulina, produse lactate, seminte de doveac, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, nuca de cocos.

Tesutul principal in care are loc sinteza endogena de l-arginina este rinichiul, unde l-arginina este formata din citrulina. Ficatul este de asemenea capabil sa sintetizeze cantitati considerabile de l-arginina; totusi, aceasta este complet reutilizata in ciclul ureei, astfel ca ficatul contribuie putin sau deloc la fluxul de arginina din plasma.

L-arginina este o componenta esentiala a ciclului de uree, singura cale prin care se elimina amoniacul toxic din organism. Ornitina, produsul secundar al acestei reactii, este un precursor al sintezei poliaminelor, molecule esentiale pentru proliferarea si diferentierea celulelor. L-arginina este, de asemenea, necesara pentru sinteza creatinei, o sursa esentiala de energie pentru contractia musculara. Agmatina, care are o actiune asemanatoare clonidinei asupra tensiunii arteriale, este de asemenea formata din l-arginina.

Cu toate acestea, interesul actual pentru l-arginina este concentrat in principal pe potentialul sau unic de a produce monoxid de azot (NO), cu roluri critice fiziologice in transmiterea impulsurilor nervoase si relaxarea endoteliului vascular, in citotoxicitate si imunitate.

Mecanism de actiune

Deficitul hormonului de crestere

Arginina stimuleaza eliberarea hipofizara a hormonului de crestere la pacientii cu functie hipofizara normala. Pacientii cu functie hipofizara afectata care primesc arginina vor avea o crestere mai mica a concentratiilor plasmatice ale hormonului de crestere dupa administrarea de arginina.

Tulburari ale ciclului ureei

Ciclul ureei este responsabil pentru mentinerea concentratiilor scazute de amoniac toxic si glutamina in sange, ca urmare a metabolizarii proteinelor. Ciclul ureei necesita numeroase etape catalizate de enzime pentru a forma deseuri de azot, precum ureea. Hiperamonemia poate aparea atunci cand exista deficit de una sau mai multe enzime ale ciclului ureei. Arginina devine un aminoacid esential atunci cand oricare dintre aceste enzime este deficitara. Daca nu sunt disponibili aminoacizi esentiali, apare catabolismul proteic, ce creste concentratiile de amoniac. Arginina exogena este administrata la pacientii cu deficit al ciclului ureei pentru a restabili nivelele serice si pentru a preveni descompunerea proteinelor endogene. In plus, administrarea de arginina scade nivelul de amoniac din sange si creste cantitatea de azot excretat in urina.

Alcaloza metabolica

Arginina este un precursor al acidului clorhidric si are un continut ridicat de cloruri. Prin urmare, este un tratament alternativ pentru alcaloza metabolica severa.

Boli cardiovasculare

Arginina este un precursor al monoxidului de azot (NO), care este un vasodilatator puternic cu activitate antiplachetara. S-a demonstrat ca monoxidul de azot (NO) induce vasodilarea la pacientii cu ateroscleroza.

Necesar

L-arginina reprezinta, in mod normal, aproximativ 5-7% din continutul de aminoacizi dintr-o dieta tipica pentru adultii sanatosi. Aceasta inseamna un aport mediu de 2,5-5 g/zi, ce satisface doar cerintele minime ale organismului pentru repararea tesuturilor, sinteza proteinelor si intretinerea celulelor imune. L-arginina administrata prin tractul gastro-intestinal (GIT) este absorbita in jejun si ileon. Aproximativ 60% din l-arginina absorbita este metabolizata in tractul gastro-intestinal si doar 40% ajunge intacta in circulatia sistemica

Sistem cardiovascular

In sistemul cardiovascular, l-arginina exogena determina o reducere rapida a presiunilor sistolice si diastolice atunci cand este perfuzata la oameni sanatosi si la pacienti cu diferite forme de hipertensiune arteriala. Mai mult, suplimentarea orala cu l-arginina atenueaza reactivitatea plachetara si imbunatateste functia endoteliala in hipercolesterolemie si ateroscleroza.

Functia sexuala

Arginina este necesara pentru spermatogeneza normala. Acum 50 de ani, cercetatorii au descoperit ca la barbatii care au urmat o dieta saraca in arginina timp de 9 zile, numarul de spermatozoizi a scazut cu 90% si a crescut numarul spermatozoizilor imobili de aproape 10 ori. Administrarea orala a 500 mg arginina-HCI pe zi la barbatii infertili timp de 6-8 saptamani a crescut semnificativ numarul si motilitatea spermatozoizilor la majoritatea pacientilor, ceea ce a condus cu succes la sarcini.

Tract gastro-intestinal

S-a demonstrat in mod repetat caa donorii de monoxid de azot (NO) protejeaza mucoasa gastrica. In afara de rolul NO in mentinerea fluxului sanguin, NO poate proteja impotriva deteriorarii AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) prin promovarea sintezei prostaglandinelor. Mai multe studii sustin rolul NO in protejarea impotriva ulceratiei gastrice induse de indometacin si ibuprufen. Rezultatele nu au limitat rolul NO doar la protectia gastrica, ci au demonstrat si accelerarea vindecarii ulcerului.

Vindecarea ranilor

Vindecarea ranilor implica plachete, celule inflamatorii, fibroblaste si celule epiteliale. Toate aceste tipuri de celule sunt capabile sa produca NO, cu efecte citostatice, chemotactice si vasodilatatoare in timpul vindecarii plagilor timpurii. NO regleaza proliferarea si diferentierea mai multor tipuri de celule, moduleaza depunerea colagenului si angiogeneza, regleaza contractia plagilor. Efectul vindecator al l-argininei este extins si la leziunile produse de arsuri.

Sensibilitatea la insulina

Diabetul este asociat cu niveluri reduse de arginina in plasma. Dovezile sugereaza ca suplimentarea cu arginina poate fi o modalitate eficienta de imbunatatire a functiei endoteliale la persoanele cu diabet zaharat. Arginina s-a dovedit ca imbunatateste sensibilitatea la insulina la pacientii obezi, cu diabet de tip 2 si la subiectii sanatosi. Arginina poate sa contracareze peroxidarea lipidica si prin urmare reduce complicatiile vasculare pe termen lung ale diabetului zaharat.

Creier

Putine cercetari au investigat efectele suplimentarii cu l-arginina asupra functiei sistemului nervos central. Cu toate acestea, se acumuleaza tot mai multe dovezi care indica rolul monoxidului de azot (NO) in formarea memoriei.

Activitate musculara

L-arginina este considerata a avea potential ergogen (stimuleaza cresterea). Atletii i-au arginina din trei motive principale: (1) rolul sau in secretia hormonului de crestere endogen; (2) implicarea sa in sinteza creatinei; (3) rolul sau in amplificarea functiilor monoxidului de azot (NO).

Alte efecte

S-a demonstrat ca l-arginina imbunatateste circulatia periferica, functia renala si functia imuna. De asemenea, poseda capacitati antistres si adaptogenice. L-arginina stimuleaza eliberarea hormonului de crestere, precum si eliberarea insulinei pancreatice si a glucagonului, inclusiv a prolactinei pituitare. Efectul antioxidant a l-argininei a fost bine document in mai multe studii. S-a demonstrat o imbunatatire acuta si tranzitorie a functiei pulmonare la pacientii cu fibroza chistica printr-o singura inhalare de l-arginina.

Efecte anti-aging

Mai jos sunt enumerate rezutatele citate dupa administrarea de l-arginina pe parcursul unui studiu pilot de 4 saptamani, cu efecte pozitive asupra capacitatii mentale si activitatii musculare:

 • Capacitate de concentrare
 • Recuperare memorie
 • Intarziere in epuizarea mentala
 • Reducerea severitatii anxietatii si stresului
 • Reducerea nervozitatii
 • Adancimea somnului
 • Performanta musculara
 • Intarzierea epuizarii musculare
 • Performanta sexuala la barbati
 • Sentimentul general de bine si bunastare

Observatii suplimentare la sfarsitul studiului de 4 saptamani raportate de unii subiecti:

 • Ajustarea tensiunii arteriale la hipertensiune arteriala usoara
 • Energie mare, mai ales dimineata cand se trezeste
 • Mintea limpede
 • Stamina si rezistenta la depresie si anxietate
 • Cresterea productiei de urina
 • Imbunatatirea cresterii si duritatii parului si a unghiilor
 • Imbunatatirea texturii si aspectului pielii
 • Cresterea viselor de noapte
 • Imbunatatirea circulatiei si a temperaturii extremitatilor
 • Reducerea hiperaciditatii
 • Imbunatatirea generala a tractului gastro-intestinal si defecatia
 • Imbunatatirea majoritatii activitatilor vitale afectate la diabetici, incluzand amelioarea nevritei, imbunatatirea metabolismului glucozei, cresterea libidoului si a performantei sexuale, ajustarea greutatii corporale

Indicatii specifice

 • angina pectorala (debit sangvin insuficient in arterele care hranesc inima, arterele coronariene)
 • deficit al hormonului de crestere (hormonul somatotropin – secretat de glanda pituitara)
 • hiperamonemie (niveluri crescute de amoniac in sange)
 • cistita interstitiala (sindromul vezicii urinare dureroase)

Utilizarea terapeutica a suplimentelor de l-arginina

Printre numeroasele indicatii furnizate cu privire la formele comerciale de l-arginina se numara:

 • prevenirea si ameliorarea bolilor cardiace ischemice
 • ameliorarea microcirculatiei
 • imbunatatirea functiei erectile
 • imbunatatirea capacitatii de efort fizic
 • reducerea tensiunii arteriale
 • imbunatatirea alimentarii cu sange (oxigenarea)
 • imbunatatirea transportului creatinei
 • cresterea nivelului de energie
 • antioxidant
 • stimularea eliberarii dopaminei, adrenalinei si noradrenalinei
 • cresterea productiei de hormon de crestere
 • ameliorarea vindecarii ranilor
 • cresterea imunitatii
 • sprijinirea reversibilitatii aterosclerozei
 • gestionarea alcalozei metabolice
 • cresterea mobilitatii si viabilitatii spermei
 • tratamentul cistitei interstitiale

L-arginina este de asemenea disponibila comercial sub forma unui lubrifiant vaginal si crema de intensificare sexuala.

Concluzii

Majoritatea functiilor corpului descrise mai sus sunt rezultatul imbatranirii. Studiile au aratat ca l-arginina, prin caile metabolice si fiziologice versatile, poate imbunatati multe din aceste functii.

Pentru a rezuma efectele sale, l-arginina este implicata in producerea de enzime, hormoni si proteine ​​structurale. Faciliteaza eliberarea hormonului de crestere, a insulinei, a glucagonului si a prolactinei. Este o componenta a hormonului vasopresin, produs de glanda pituitara. Este precursorul fiziologic al diferitilor compusi biologici, cum ar fi monoxid de azot (NO), poliamine, prolina, glutamat, creatina, agmatina, uree.

Ca potentator al imunitatii, arginina stimuleaza timusul si productia de limfocite. Aceasta poate fi o cheie importanta pentru capacitatea argininei de a promova vindecarea arsurilor si a altor rani. Arginina are un efect pozitiv asupra circulatiei cerebrale si sistemice. Imbunatateste performanta sexuala la barbati. Protejeaza si trateaza cu succes ulcerul gastric indus de diversi agenti.

Beneficiile dovedite anti-aging ale l-argininei arata promisiuni mai mari decat orice alt agent farmaceutic sau nutritional descoperit vreodata.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, martie 2018

Surse:
Journal of Advanced Research
Volume 1, Issue 3, July 2010, Pages 169-177
Anti-aging effects of l-arginine. Mohamed Z.Gad
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090123210000573

L-Arginine, Mayo Clinic
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici