Kale si papaya, un mix uluitor de sanatate!

Kale si papaya, un mix uluitor de sanatate!

106
0
DISTRIBUIE
Smoothie din kale si papaya

Varza kale si papaya sunt doua alimente super-vedeta, prezente uzual in dieta braziliana. Separat, au puternice proprietati antioxidante, prebiotice si antiinflamatoare. Combinate, beneficiile aduse sanatatii sunt uluitoare! In timp ce varza kale vine cu o densitate nutritionala de neegalat intre legumele cu frunze verzi, papaya este un fruct plin de energie ce sporeste semnificativ proprietatile antiinflamatoare ale mixului cu kale.

In ultimii ani, kale si-a castigat treptat popularitatea. Este considerata o planta super nutritiva, una dintre cele mai sanatoase de pe planeta. Este bogata in calorii, fibre, calciu si potasiu, vitamina A, B6, C, K, cupru, fier, mangan, magneziu si fosfor. Are un continut extrem de scazut de grasimi saturate si de colesterol, dar bogat in acizi grasi esentiali – omega 3 si omega 6 – si aminoacizi esentiali.

Varza kale – una dintre cele mai sanatoase plante de pe planeta

Principalele atribute sunt legate mai ales de cantitatile mari de antioxidanți, carotenoide, flavonoide, luteina și zeaxantina. Luteina si zeaxantina ajuta sa va protejati ochii impotriva degenerarii maculare. Pe langa antioxidanți, conținutul substantial de fibre ajuta bila, scade nivelul colesterolului si reduce riscul atacurilor de cord, mai ales cand este consumata in stare cruda.

Literatura stiintifica medicala arata potentialul kale in preventia si tratarea cancerului, a lipidelor sanguine crescute, a glaucomului si a diferitelor forme de otravire chimica. Kale are un continut foarte mare compusi anticancerigeni cercetati extensiv, ca sulforaphan si indol-3-carbinol. Indol-3-carbinol ajuta la repararea celulelor ADN si incetineste cresterea celulelor canceroase. Sulforaphan protejeaza impotriva cancerului de prostata si de colon. Conform unui studiu, dintre toate alimentele implicate in cercetare, s-a demonstrat ca varza kale are cel mai mare efect protector impotriva cancerului de vezica urinara.

Kale are proprietati ce pot usura congestia pulmonara si sunt benefice pentru stomac, ficat si sistemul imunitar, pentru a trata boala inflamatorie intestinala (colita ulcerativa, boala Chron), artrita si reumatismul. Capacitatile antiinflamatorii sunt inegalate de alte legume cu frunze, in special in ceea ce priveste prevenirea si chiar inversarea artritei, a bolilor de inima si a mai multor boli autoimune. Cu toate acestea, efectul antiinflamator al verzei kale este amplificat prin combinarea sa cu papaya.

Kale face parte din familia legumeleor crucifere, alaturi de broccoli, varza de Bruxelles, conopida. Denumirea populara este varza de frunze sau varza fara capatana (acephala – fara cap), iar denumirea stiintifica este Brassica oleracea.

1)  Kale, noua carne de vita

Kale a fost comparata cu carnea de vita, care este cunoscuta ca o mancare bogata in fier, proteine si calciu. Are un raport de 3:1 intre carbohidrati si proteine, care pentru legume este o cantitate extrem de mare de proteine.

Ca si carnea, kale contine toti cei 9 aminoacizi esentiali necesari pentru a forma proteinele din corpul uman – histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina – plus  plus alti 9 aminoacizi neesentiali. Cand spunem esentiali, ne referim la acei aminoacizi pe care corpul nostru nu ii poate fabrica intern si trebuie adusi in organism prin alimentatie.

In comparatie cu carnea, aminoacizii din kale sunt mai usor de extras. Atunci cand consumam o friptura, organismul nostru trebuie sa cheltuiasca mari resurse metabolice pentru a descompune structurile proteice masive, extrem de complexe si complicate. Apoi, mai tarziu, acesti aminoacizi extrasi sunt reasamblati in proteine umane. Acesta este un proces consumator de timp, de energie si produce multe deseuri. In plus, kale nu bioacumuleaza atat de multe toxine din mediul inconjurator, datorita filtrelor naturale cu care este inzestrata.

2)  Kale, nestemata cu omega-3

In timp ce este considerata o leguma “fara grasimi”, kale contine cantitati semnificative din punct de vedere biologic de acizi grasi esentiali, adica acele grasimi sanatoase pe care corpul tau nu este proiectat sa le creeze si pe care trebuie sa le mananci obligatoriu.

Kale contine mai mult omega-3 decat omega-6, ceea ce este aproape nemaiauzit in natura. Este o regula generala ca veti gasi uzual un raport de 40:1 sau chiar mai mare de omega-6 in raport cu omega-3, de exemplu in cele mai multe boabe, seminte, nuci si fasole. Arahidele contin de 1800 de ori mai multe grasimi omega-6 decat omega-3, fapt ce reprezinta un raport nesanatos, ce stimuleaza inflamatia. Prin urmare, kale este un superstar in ceea ce priveste acizii grasi esentiali. Iar daca ne gandim ca varza kale contine si antioxidantii naturali solubili in grasimi ce protejeaza oxidarea grasimilor fragile nesaturate, tabloul beneficiilor pentru sanatate se completeaza riguros.

Grasimile esentiale omega includ capacitatea de a ajuta la reglarea coagularii sangelui, de a construi membranele celulare in creier si protectia impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. De asemenea, acestea pot contribui la combaterea bolilor autoimune, cum ar fi lupusul și poliartrita reumatoida.

3)  Kale, regina vitaminelor si mineralelor

Daca vitaminele ar putea fi ambalate si etichetate ca atare, ele ar arata foarte mult precum varza kale. Acest lucru se datorează cantitatii si calitatii vitaminelor oferite doar de o singura portie de kale, suficiente pentru o saptamana intreaga.

O portie de kale ofera 684% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina K , 206% din DZR de vitamina A si 134% din DZR de vitamina C.

Kale este regina carotenoidelor. Activitatea sa de vitamina A este uluitoare! O portie de kale contine peste 10.000 UI sau echivalentul a peste 200% din DZR de vitamina A. Cea mai mare parte a vitaminei A (retinol) continuta in kale este furnizata sub forma de betacaroten, adica forma ideala de administrare a retinolului.

Surprizele placute nu se opresc aici! O portie de kale contine 26 mg de luteina si zeaxantina, ce pot preveni degenerarea maculara si alte boli retiniene asociate stresului oxidativ indus de lumina ultravioleta asupra ochiului.

Continutul de vitamina C, la peste 80 mg pe portie, este impresionant. Vitamina C alimentara este un element rar si pretios in dieta moderna si este o cerinta absoluta pentru mentinerea sanatatii.

Sursa suprema de calciu nu este laptele, ci varza kale!

Calitatea si densitatea mineralelor continute in kale esre remarcabila! O portie de kale contine 90 mg de calciu, adica mai mult decat laptele integral! In plus, un studiu privind biodisponibilitatea calciului continut in kale a aratat ca acesta este cu 25% mai bine absorbit decat cel din lapte.

Kale, la fel ca majoritatea legumelor, este un aliment cu potential alcalin, ce reduce cerintele organismului pentru mineralele care neutralizează acidul (calciu, magneziu, sodiu, siliciu, potasiu). Prin urmare, kale nu contine doar o forma mai buna de calciu, dar poate chiar reduce necesarul zilnic de minerale pentru mentinerea echilibrului pH al organismului.

Kale este, de asemenea, o sursa excelenta de magneziu, motiv pentru care este verde. Clorofila profunda si intunecata din frunze contine un atom de magneziu pe molecula si are puterea de a echilibra excesul (fatal) de calciu din organism.

4)  Papaya, fructul plin de energie

Papaya este un fruct plin de energie, cu mai multe beneficii pentru sanatate decat va puteti imagina. Cu toate acestea, fructele de papaya sunt pulverizate deseori cu insecticide si fungicide si pot crea mai multe probleme de sanatate decat beneficii. De aceea, alege cu grija papaya, ce provine doar din surse sigure, din culturi organice si nemodificate genetic! Din fericire, binecunoscuta papaya hawaiana modificata genetic este interzisa in Uniunea Europeana.

Continut bogat de vitamina C si A

Fructele de papaya au mai multa vitamina C decat o portocala, iar o ceasca contine 144% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina C. Vitamina C este unul dintre punctele forte ale papaya, ceea ce face sa devina un excelent luptător impotriva infectiilor si un antioxidant redutabil impotriva radicalilor liberi.

Papaya – fructul plin de energie

Vitamina C este importanta in prevenirea bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral, a cancerului de san, a cancerului de stomac, a bolii Alzheimer, a cataractei si a gutei si joaca un rol semnificativ in sustinerea sistemului imunitar.

Papaya contine de asemenea 31% din DZR de vitamina A, ceea ce este important in reglarea expresiei genelor, dezvoltarea prenatala si postnatala, in productia celulelor rosii din sange si ajuta la prevenirea cancerelor pielii, sanilor, ficatului si prostatei si a degenerescentei maculare. Papaya conține beta-caroten, luteina, zeaxantina si criptoxantina, cu proprietăți antioxidante puternice impotriva radicalilor liberi ce pot determina imbatranirea prematura si aparitia bolilor degenerative.

In plus, papaya furnizeaza cantitati importante de potasiu – care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale – si de vitamina B: acid folic, piridoxina (vitamina B6), riboflavina, tiamina (vitamina B1).

Imbunatateste digestia

Papaina este cea mai importanta enzima aflata in frunzele si fructele de papaya. Aceasta enzima este asemanatoare cu pepsina produsa de organismul uman si intervine in descompunerea carnii. Papaina ajuta proteinele sa se digere mai rapid, ceea ce descurajeaza refluxul de acid si a demonstrat eficacitate in tratarea ulcerului, constipatiei si chiar in ameliorarea sindromului intestinului iritabil.

Papaina are un efect antiinflamator asupra stomacului, ameliorand febra si inflamatia postoperatorie. Fructul de papaya este ușor de digerat, iar continutul ridicat de fibre poate imbunatati sanatatea intestinala.

Reduce durerea din artrita

Prezența papainei in papaya este responsabila in parte pentru efectele antiinflamatorii ale fructului. Reducerea inflamatiei reduce durerea de la nivelul articulatiilor. In plus, un studiu a legat nivelurile scazute de vitamina C de un risc mai mare in dezvoltarea artritei.

Reduce durerea menstruala

Papaina poate ajuta la reducerea durerii crampelor si la reglarea fluxului in timpul ciclului menstrual al femeii.

Poate reduce boala cardiovasculara

Papaya este una dintre cele mai bogate surse alimentare de folat, care este important in reducerea nivelurilor de homocisteina din corp. Homocisteina este un aminoacid asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Folatul este important si in prevenirea defectelor tubului neural la fat si la copilul aflat in curs de dezvoltare.

Ajuta la prevenirea deteriorarii ADN-ului

Papaya este impachetata cu antioxidanti care impiedica deteriorarea ADN-ului celular. Aceasta este una din modalitatile prin care papaya poate ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer si la reducerea aspectului pielii imbatranite.

Reduce zaharul din sange la persoanele cu diabet zaharat

Fructele de papaya fermentate pot scadea nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat. Inainte de a adauga acest lucru la regimul zilnic, discutati cu medicul dvs. cu privire la monitorizarea stricta a zaharului din sange pentru a preveni hipoglicemia accidentala sau scaderea zaharului din sange. Retineti ca acest efect a fost cauzat de papaya fermentat. Daca aveti diabet zaharat, trebuie sa consumati papaya proaspata cu moderatie, deoarece continutul de fructoza este relativ mare.

Poate ajuta la prevenirea degenerarii maculare

Papaya este bogata in vitamina A, care este foarte importanta in prevenirea degenerarii maculare si a altor afectiuni oculare.

Efecte antioxidante asupra bolii Alzheimer

Radicalii liberi sunt produsi in organism in timpul metabolizarii, dar si datorita altor factori precum stres, dieta saraca, poluare. Excesul de radicali liberi creaza o stare de stres oxidativ, factor important in dezvoltarea bolilor degenerative si a bolii Alzheimer.

Intr-un studiu, persoanele care au consumat papaya fermentata timp de sase luni au prezentat o reducere cu 40% a unui biomarker specific stresului oxidativ ADN, imbatranirii premature si cancerului.

Cancer de prostata

Antioxidantii si continutul mare de vitamine din papaya joaca un rol semnificativ in prevenirea anumitor forme de cancer. Un studiu a constatat ca licopenul in combinatie cu ceaiul verde a avut efect in prevenirea cancerului de prostata. Papaya are un continut bogat in licopen.

Semintele si pulpa de papaya, anticancerigene

Desi fructele sunt gustoase, pulpa si semintele sunt de asemenea comestibile. Intr-un studiu, compusul benzil glucosinolat regasit in seminte si pulpa a demonstrat proprietati de inhibare a cancerului. Semintele de papaya au fost folosite in medicina traditionala pentru a trata infectiile cu paraziti.

5)  Retete supernutritive si energizante din kale si papaya

Desi capacitatile antiinflamatorii ale kale sunt de neegalat de alte legume cu frunze, papaya amplifica semnificativ aceste capacitati, prin combinatia sa cu kale. Rezulta o mixtura super nutritiva si energizanta, cu beneficii uluitoare pentru sanatate!

Reteta 1: smoothie verde super nutritiv si energizant din kale si papaya – vezi video mai jos:

  • 1/2 legatura de kale
  • 1 guava
  • 1/2 papaya
  • 1/2 banana
  • 1/2 cana de apa

Reteta 2: smoothie verde super nutritiv si energizant din kale si papaya – vezi video mai jos:

  • 1/2 cana de spanac
  • 1/4 cana de kale
  • 1/3 cana de papaya
  • 1/3 cana de capsuni
  • 1/2 cana apa de cocos
  • miere dupa gust

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Ianuarie 2018
Surse:
1. Effect of kale and papaya supplementation in colitis induced by trinitrobenzenesulfonic acid in the rat. Cibele Lima de Albuquerquea, Monica Comalada, Desiree Camuesco, Maria Elena Rodríguez-Cabezas, Anderson Luiz-Ferreira, Ana Nieto, Alba Regina Monteiro de Souza Brito, Antonio Zarzuelo and Julio Gálvez. European Society for Clinical Nutrition and Metabolism. Published by Elsevier
2. Diet and bladder cancer: a case-control study. Radosavljević V, Janković S, Marinković J, Dokić M.
3. Age-related macular degeneration: Effects of a short-term intervention with an oleaginous kale extract-a pilot study. Arnold C, Jentsch S, Dawczynski J, Böhm V. Nutrition. Published by Elsevier
4. Composition and antioxidant activity of kale (Brassica oleracea L. var. acephala) raw and cooked. Sikora E, Bodziarczyk I. Department of Human Nutrition, University of Agriculture in Krakow
5. Comparison of Nutritional Compositions and Antioxidant Activities of Building Blocks in Shinseoncho and Kale Green Vegetable Juices. Seong Yeong Kim. Prev Nutr Food Sci.
6. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Jian L, Lee AH, Binns CW. Asia Pac J Clin Nutr.
7. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Muss C, Mosgoeller W, Endler T. Neuro Endocrinol Lett.
8. Content determination of benzyl glucosinolate and anti-cancer activity of its hydrolysis product in Carica papaya L. Li ZY, Wang Y, Shen WT, Zhou P. Asian Pac J Trop Med

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici