Iodul creste IQ-ul copiilor

Iodul creste IQ-ul copiilor

157
0
DISTRIBUIE
Iodul creste inteligenta copiilor daca se administreaza in timpul sarcinii

In majoritatea cazurilor, femeile gravide sunt avertizate de medici pentru suplimentarea in sarcina a consumului de acid folic, prevenind astfel anumite defecte grave la nasterea bebelusului, numite defecte de tub neural – legate de dezvoltarea defectuoasa a creierului si maduvei spinarii. De asemenea, pentru sanatatea creierului bebelusului este important ca mama sa consume in sarcina grasimi ce contin omega-3, precum si vitamina D – necesara atat mamei cat si bebelusului.

Unii medici recomanda acum, pe buna dreptate, probiotice pentru pacientele gravide, in scopul protejarii impotriva alergiilor copiilor lor. Totusi, o statistica ingrijoratoare ne spune ca mai bine de doua treimi dintre gravide (in Regatul Unit, conform BBC) au o dieta saraca si foarte saraca in iod.

Iodul este un nutrient vital, detectat în fiecare organ și țesut din organism. Pe langa importanta deosebita in reglarea functiei tiroidiene si a metabolismului, tot mai multe dovezi arata ca iodul scăzut in organism determina numeroase boli, inclusiv cancerul. Fiind un element important in dezvoltarea sanatoasa a creierului, lipsa sa ar putea grav creierul si, in special, inteligenta copilului. Noi cercetari sugereaza acum ca suplimentele de iod în timpul sarcinii ar putea ajuta la cresterea inteligentei si IQ-ului copiilor dumneavoastra.

In primele 12 saptamani de sarcina, înainte ca tiroida fătului sa devina activa, mama este singura sursă de hormoni tiroidieni, necesari pentru functionarea optima a creierului si dezvoltarea normala a copilului. Hipotiroidismul este prima boala care se instaleaza ca urmare a deficitului de iod si poate pune probleme in timpul sarcinii.

Unul studiu din 1999 a constatat ca deficitul tiroidian in timpul sarcinii poate reduce IQ-ul copilului cu aproximativ sapte puncte. In general, copiii ale caror mame au avut deficit de iod au performanta scolara afectata si inregistreaza scoruri mai mici la testele de atentie, limbaj si perceptie vizual-motorie.

Nu doar femeile gravide au nevoie de iod. Pe langa glanda tiroida si alte organe pot absorbi si utiliza cantitati mari de iod, cum ar fi pielea, stomacul, glanda mamara, glandele salivare, pancreasul, creierul, lichidul cefalorahidian, timusul. Deficitul de iod sau insuficienta în oricare dintre aceste tesuturi, va duce la disfunctiile acestor tesuturi. Prin urmare, următoarele simptome ar putea oferi indicii ca dieta aduce un aport insuficient de iod. De exemplu, deficitul de iod in:

 • glandele salivare, inseamna incapacitatea de a produce saliva si se produce uscaciunea gurii;
 • piele, inseamna pielea uscata si lipsa transpiratiei. Trei sau patru saptamani de suplimentarea cu iod va inversa de obicei acest simptom, permitand corpului sa transpire normal din nou;
 • creier, ineamna vigilenta si IQ redus;
 • muschii, ineamna apartitia de noduli, tesut cicatricial, dureri, fibroza și fibromialgie

Iodul induce apoptoza celulelor canceroase, ceea ce înseamnă ca face ca celulele canceroase sa se autodistruga. Dr. Flechas este de neclintit in dovezile sale ca absența iodului într-o celulă determina aparitia cancerului si statistici tind să susțină acest punct de vedere.

Deficitul de iod poate avea cauze multiple, din care enumeram:

 • ingestia exagerata de brom (regasit in produsele de patiserie, materiale plastice, bauturi racoritoare, medicamente, pesticide) duce la inlocuirea in organism a iodului, a carui deficienta poate duce la cancerul de san, glanda tiroida, ovar si prostata;
 • consumul scazut de alimente bogate in iod, ca sarea iodata, oua, peste (sardine, somon, scoici, creveti), alge (spirulina, kelp) si legume marine (kombu, laptuci de mare, dulse, wakame), lapte brut, capsuni, prune uscate, banane;
 • epuizarea solului fertil;
 • utilizarea din ce in ce mai mica a iodurii in industria alimentara si agricultura;
 • apa potabila cu fluor;
 • contaminarea produselor alimentare cu saruri de clor, care afecteaza absorbtia de iod in glanda tiroida.

Exista si cateva metode pentru contracararea excesului de brom ce poate produce deficitul de iod:

 • spalati bine alimentele (legume, fructe, etc) pentru decontaminarea de pesticide;
 • evitati sa mancati, sa beti alimente si bautura depozitata in containere de plastic. Beti apa din recipiente de sticlaa sau ceramica;
 • evitati bauturile carbogazoase. Beti apa naturala, pura, filtrata;
 • deschideti ferestrele cat mai des pentru aerisirea corespunzatoare a incaperilor locuite (camera sau masina), stiut fiind faptul ca poluantii chimici sunt mai prezenti in interiorul incaperilor decat in exteriorul acestora.

Si suplimentele alimentare ce contin iod sunt o buna alternativa la completarea necesarului zilnic de iod, insa trebuie acordata o atentie sporita pentru a evita supradozarea.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, decembrie 2015

Surse: http://www.mercola.com; http://www.who.int/elena; http://www.health.govt.nz;  http://www.bmj.com/content

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici