Infecțiile fatale, tratate simplu și ieftin

Infecțiile fatale, tratate simplu și ieftin

Dr. Paul Marik de la spitalul Sentara Norfolk din East Virginia – SUA a demonstrat că, la pacientii tratați timp de două zile cu vitamina C intravenos, hidrocortizon și tiamina (vitamina B1), mortalitatea s-a redus de aproape cinci ori. Ca urmare, tratamentul său a devenit parte a terapiei standard a spitalului pentru îngrijirea sepsisului.

180
0
DISTRIBUIE

Septicemia este o infecție severă, cu potențial fatal, caracterizată prin prezența unui agent patogen în torentul sangvin. O dată ajuns în sânge, agentul patogen (de regulă reprezentat de bacterii și mai puțin de ciuperci și viruși) declanșează răspunsul imun de apărare al organismului, denumit sepsis. În sepsis, sistemul imun al organismului începe să “lucreze peste program”.

Ce înseamnă sepsis

Sepsis este un proces de boală progresivă, determinat de răspunsul imun agresiv al organismului la o infecție din fluxul sangvin. Acest proces începe cu simptome de infecție și poate progresa până la șoc septic. Nedepistat și netratat la timp, sepsisul devine mortal.

Orice infecție poate duce la sepsis. Jumătate din cazurile de sepsis sunt rezultatul infecțiilor dobândite în spital (infecții nosocomiale), jumătate provin din infecții dobândite în afara spitalului.

În ciuda apariţiilor de ultimă oră a vaccinurilor sau antibioticelor, sepsis reprezintă prima cauză de deces provocat de infecţii. Sepsis provoacă de 10 ori mai multe decese decât infactul, fiind o preocupare actuală la nivel mondial.

Din punct de vedere financiar, sepsis este cea mai costisitoare boală tratată în spitalele din SUA, care a costat peste 20 de miliarde de dolari în 2011 și 24 de miliarde de dolari în 2014.

Cine are risc crescut de sepsis

Potrivit CDC (Centrul de Control și Prevenire a Bolilor), risc crescut de sepsis au pacienții:

 • cu boli cronice:  7 din 10 oameni cu sepsis au diabet, boli de plămâni, rinichi sau ficat
 • cu sistem imunitar slăbit, cancer sau SIDA
 • internați în spital sau îngrijiți la domiciliu

Cum poți reduce riscul de sepsis

 • tratează prompt infecțiile tractului urinar. Este a doua cauză de infecție în organism. Numai în SUA se înregistrează anual 8 milioane de pacienți cu infecții ale tractului urinar, iar un sfert din cazuri dezvoltă sepsis. Tratamentul conventional implică de obicei antibiotice, dar studiile arată că 90% din infecțiile tractului urinar pot fi tratate cu succes cu d-mannose (d-manoza).
 • toaletează corespunzător rănile. 1 din 10 cazuri de sepsis sunt cauzate de infecții ale pielii; de aceea rezervă-ți timpul necesar curățării rănilor și zgârieturilor. Spală bine cu apă și săpun, apoi acoperă cu un bandaj steril.
 • evită infecțiile din spitale. Cand ești în spital, asigură-te că îți speli propriile mâini cu apă și săpun. Amintește-le medicilor și asistentelor să-și spele mainile și/sau să-și schimbe mănușile înainte de a te atinge pe tine sau orice echipament utilizat pe tine. Știut fiind riscul de infecție foarte mare în cazul colonoscopiei sau a altor metode invazive de screening cu dispozitive medicale flexibile, nu uita să întrebi ce soluție de curățare a acestora s-a utilizat. Dacă răspunsul este glutaraldehida, caută alt medic sau spital care utilizează acidul peracetic ca soluție de curățare. Va reduce semnificativ riscul de a contracta o infecție intraspitalicească (nosocomială).

Vitamina C, B1 și hidrocortizonul reduc semnificativ mortalitatea din cauze infecțioase

Vestea bună este că medicul Paul Marik de la spitalul Sentara Norfolk din East Virginia – SUA, a găsit o modalitate de a salva zeci de mii de vieți și miliarde de dolari în fiecare an, folosind două vitamine disponibile cu ușurință și un steroid.

Vitamina C este bine-cunoscută pentru capacitatea sa de a preveni și trata bolile infecțioase. Studiile anterioare au aratat că scade în mod eficient citokinele pro-inflamatorii și proteina C reactivă. Encefalita, influenza, rujeola (pojar), varicela, oreion au fost toate tratate cu succes de doze mari de vitamina C injectabilă. În plus, studiile au arătat chiar că vitamina C administrată intravenos este selectiv citotoxică pentru celulele canceroase prin generarea de peroxid de hidrogen. De asemenea, vitamina C are o serie de beneficii pentru inimă și sistemul cardiovascular.

Cercetările au arătat că mulți pacienți cu sepsis prezintă deficit de vitamine, iar cand tiamina (vitamina B1) este administrată, mortalitatea se reduce. Pacienții aflați în șoc septic, la care li s-a administrat tiamină (vitamina B1), riscul de insuficiență renală a scăzut.

Standard terapeutic nou împotriva infecțiilor

Dr. Marik a demonstrat că, la pacientii tratați timp de două zile cu vitamina C intravenos, hidrocortizon și tiamina (vitamina B1), mortalitatea s-a redus de aproape cinci ori. Ca urmare, tratamentul său a devenit parte a terapiei standard a spitalului pentru îngrijirea sepsisului.

După cum a menționat dr. Marik, sepsis ucide aproximativ 1000 de oameni în fiecare zi în SUA, mai mult decât ucide cancerul de sân, cancerul de colon și SIDA la un loc. Tratamentul său nu este doar ieftin, accesibil și ușor de administrat, ci și eficient și fără efecte secundare. Pacienții și medicii nu au într-adevăr nimic de pierdut prin încercarea acestui tip de tratament.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Aprilie 2017

Surse:

 1. Sepsis. Mayo Clinic
 2. Clinical and Economic Outcomes Attributable to Health Care–Associated Sepsis and Pneumonia. Michael R. Eber, BSE; Ramanan Laxminarayan, PhD, MPH; Eli N. Perencevich, MD, MS. Jama Internal Medicine.
 3. New study shows sepsis and pneumonia caused by hospital-acquired infections kill 48,000 patients. EurekAlert.
 4. Vitamin C, B1 and Hydrocortisone Dramatically Reduce Mortality From Sepsis. Dr. Mercola/mercola.com
 5. Inpatient Care for Septicemia or Sepsis: A Challenge for Patients and Hospitals. CDC-Center for Disease Control and Prevention.
 6. Sepsis Fact Sheet. NIH – National Institute of General Medicine Sciences
 7. JAMA: Up to 50% of hospital deaths linked to sepsis. Advisory Board
 8. Clinical Guide to the Use of Vitamin C. The Clinical Experiences of Frederick R. Klenner, M.D., abbreviated, sumarized and annotated by Lendon H. Smith, M.D.
 9. Doctor Turns Up Possible Treatment For Deadly Sepsis. Npr
 10. Doctor develops possible cure for sepsis. NBC4i
 11. Hydrocortisone, Vitamin C and Thiamine for the Treatment of Severe Sepsis and Septic Shock: A Retrospective Before-After Study. Paul E. Marik, MD, FCCM, FCCP; Vikramjit Khangoora, MD; Racquel Rivera, Pharm D; Michael H. Hooper, M.D., MSc; John Catravas, PhD, FAHA, FCCP. CHEST Journal. American College of Chest Physicians

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici