Ibuprofen previne cancerul pulmonar

Ibuprofen previne cancerul pulmonar

Co-autoarea recentului studiu, Dr. Marisa Bittoni de la Universitatea Ohio din SUA, a prezentat concluziile la cea de-a 17 Conferință Mondială privind Cancerul Pulmonar (WCLC) de la Viena, Austria.

79
0
DISTRIBUIE

Ibuprofen este frecvent utilizat ca terapie împotriva durerii și inflamației, dar un nou studiu sugerează că beneficiile sale nu se opresc aici. Cercetătorii au descoperit că ibuprofen poate reduce riscul de deces prin cancer pulmonar, în rândul fumătorilor actuali sau foști.

Fumatul este principala cauză de deces la nivel mondial, iar fumătorii mor în medie cu 10 ani mai devreme decât nefumătorii. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), persoanele care fumează au un risc de 15-30 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar sau mor din cauza bolii față de nefumători.

Studiile anterioare au arătat ca inflamația cronică este asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar. Din moment ce ibuprofen reduce inflamația, Dr. Bittoni și colegii săi au cercetat de ce terapii pot beneficia persoanele care au un istoric de fumat.

Ibuprofenul reduce riscul decesului prin cancer pulmonar cu 48%

Pentru a ajunge la concluziile lor, echipa a analizat datele provenite de la 10,735 adulți care s-au înscris într-un studiu anterior ce a avut loc între anii 1988-1994, Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). Participanții la studiu au fost urmăriți apoi timp de 18 ani, iar cercetătorii au putut indica cu precizie cauzele de deces (indexul mortalității) până în 2006.

S-a constatat că foștii fumători sau actuali care au luat regulat ibuprofen au avut 48% șanse mai mici de deces prin cancer pulmonar față de cei care nu au utilizat ibuprofen în mod regulat.

Legătura dintre riscul de deces prin cancer pulmonar și utilizarea de aspirină – un alt antiinflamator nesterioidian comun (AINS) – nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, spun autorii studiului.

Renunțarea la fumat și adoptarea unui stil de viață sănătos rămân cele mai bune metode de a reduce riscul de cancer pulmonar. Cu toate acestea, Dr. Bittoni și colegii consideră concluziile studiului lor utile și valoroase.

“Aceste rezultate sugerează că utilizarea regulată a anumitor AINS poate fi benefică și poate reprezenta o strategie de prevenire a cancerului pulmonar la anumiți fumători cu risc ridicat”, a adaugat Dr. Bittoni.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Decembrie 2016

Surse:

  1. International Association for the Study of Lung Cancer. IASLC 17TH WORLD CONFERENCE ON LUNG CANCER, December 4 – 7 2016 | Vienna, Austria.
  2. Daily Mail Online By Mia De Graaf For Dailymail.com. Regular doses of ibuprofen ‘lowers smokers’ risk of lung cancer by 48%. PUBLISHED: 7 December 2016 | UPDATED: 18:33 GMT, 7 December 2016

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici