Florile – forta magica a naturii

Florile – forta magica a naturii

„Posibil sa datorez florilor faptul că am devenit pictor” - Claude Monet

171
0
DISTRIBUIE
Cu o floare, ne umplem viata de armonie si culoare

Florile sunt un atribut indispensabil în ziua de azi, prezența florilor în viețile oamenilor datând din cele mai vechi timpuri. Cu ajutorul acestui dar al naturii ne exprimăm sentimentele mai ușor și creăm o atmosferă placută în grădini și parcuri, în casa și la birou. Dăruim și primim flori cu diverse ocazii – 1 martie, 8 martie, zile de naștere, nunți, botezuri ș.a.m.d, fie că ești femeie sau bărbat, coleg sau prieten, mamă sau fiică, profesor sau artist, bucuria fiind împărtășită în egală măsură, atât de persoana care primește, cât și de cea care dăruiește.

În sprijinul tradiției legate de flori și a cunoașterii noastre instinctive despre impactul florilor asupra stării noastre emoționale, s-au realizat studii și cercetări, în urma cărora s-a demonstrat efectul benefic fiziologic și psihologic al florilor asupra organismului uman, îmbunătățindu-se, astfel, starea de bine și sănătătea în general:

 • Florile generează fericire. Florile decorative cresc nivelul de energie pozitivă și ajută oamenii să se simta în siguranță și relaxați, prin îmbunatățirea stării de spirit și reducerea riscului de depresie în urma expunerii la factori de stres. Florile ne pot ajuta să obținem o perspectivă mai optimistă asupra vieții, atât prin stimulare vizuală plăcută, cât și prin creșterea fericirii percepute.
 • Îmbunătățirea relațiilor. Persoanele care petrec mai mult timp în preajma florilor tind să aibă relații mai bune cu ceilalți. Acest lucru se datorează creșterii măsurabile a sentimentului de compasiune și empatie.
 • Îmbunătățirea capacității de învăţare la copii. Prezența plantelor decorative sporește capacitatea copiilor de a învăța lucruri noi, a absorbi și a reține informații, reducând tendința copiilor de a-și distrage atenția și ajutându-i să se focuseze mai ușor la activitatea școlară și asupra sarcinilor.
 • Îmbunătățirea memoriei și puterii de concentare, la copii, la adulți și la oamenii in vârstă.
 • Îmbunătățirea performanței la locul de muncă. Prezența florilor la locul de muncă ne poate oferi un impuls de energie și entuziasm, stimulând simțurile și activitatea creierului.
 • Florile accelerează procesul de vindecare. Prezența florilor în spitale ajută pacienții să se vindece mai repede.Am putea amplifica efectul florilor, dacă luam în considerație și cunoștințele oferite de terapiile alternative, precum aromaterapia și terapia cromatică, prin activarea simțurilor, precum mirosul și vederea. Astfel, florile roșii stimulează activitatea psihică și fizică. Florile galbene stimulează activitatea creierului și ne ajută să ne limpezim gândurile. Florile portocalii dau impuls vitalității și alungă tristețea. Verdele din flori are un efect benefic asupra sistemului nervos. Florile albastre stimulează capacitatea de a ne exprima și a comunica. Florile de culoarea mov ne dezvoltă intuiția și ne pot ajuta să ne eliberăm de emoții negative, pe când florile albe ne oferă echilibru emoțional și liniște sufletească.

  „Dacă am putea vedea în mod clar miracolul unei flori, întreaga noastră viață s-ar schimba” – Buddha

  În concluzie, să nu așteptăm un eveniment special pentru a beneficia de puterea magică a florilor. Să daruim și să ne răsfățăm, doar pentru că… cu o floare, un buchet de flori, o floare în ghiveci, un aranjament floral – ne umplem viața de armonie și culoare.

  Surse:
  Ellison Chair in International Floriculture
  http://ellisonchair.tamu.edu/health-and-well-being-benefits-of-plants/#.VuaZJ_mLTIU
  The Alliance for Aging Research
  http://www.agingresearch.org/newsletters/view/51

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici