Extractul de merisor impiedica raspandirea bacteriilor greu de tratat

Extractul de merisor impiedica raspandirea bacteriilor greu de tratat

În Statele Unite, există aproximativ 51.000 de cazuri anuale de infectii spitalicesti cu pseudomonas aeruginosa. Dintre acestea, în jur de 13% sunt rezistente la mai multe medicamente, iar 400 de decese sunt datorate acestor infecții nozocomiale.

160
0
DISTRIBUIE

Este cunoscut faptul ca extractul de merisor trateaza cu succes infectiile urinare. Noutatea stiintifica privind extractul de merisor consta in tratarea infectiilor nozocomiale, cauzate de o bacterie numita pseudomonas aeruginosa. Aceasta bacterie poate provoca infecții grave la pacienții spitalizați și la persoanele cu un sistem imunitar slab.

Infectii nozocomiale

Pseudomonas aeruginosa și alți membri ai acestui grup de bacili gram negativi sunt agenți patogeni oportuniști care cauzeaza frecvent infectii dobandite in spital, in special la pacientii ventilati mecanic (respiratie artificiala), la pacientii arsi, la pacienții cu rani chirurgicale postoperatorii, la pacientii cu catetere implantate.  Alegerea antibioticului de electie in tratarea acestor infectii trebuie să fie ghidata de testarea sensibilității, ca urmare a capacitatii crescute de dezvoltare a rezistentei la antibiotice. Rezistenta la antibiotice reprezinta astazi una din cele mai mari probleme ale medicinei mondiale, la care nu exista inca un raspuns terapeutic eficient.

Proantocianidine (PAC)

Studii anterioare au aratat deja ca extractul de merisor contine proantocianidine (PAC), o clasă de compuși care ne apara de boala prin diferite proprietăți antibacteriene. De exemplu, ele pot opri anumite bacterii sa se lipeasca de peretele vezicii urinare, prevenind sau tratand astfel o infectie a tractului urinar.

Proantocianidinele (PAC) fac parte din categoria flavonoidelor, o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante. Au fost descoperite in 1948 de catre Profesorul Jaques Masquelier, de la Universitatea Bordeaux, care le-a pus denumirea de vitamina P.

Blocarea comunicarii dintre bacterii

Noua cercetare dezvaluie indicii proaspete asupra proprietăților antiinfectioase ale extractului de merisor. Prof. dr. Nathalie Tufenkji, de la Universitatea McGillau din Canada, a aratat ca extractul de merisor a perturbat cu succes comunicarea celulă-celulă la bacteriile responsabile pentru infecțiile greu de tratat, blocandu-se astfel raspandirea infectiei.

Reducerea severitatii infectiei

In plus, echipa de cercetatori canadieni a dorit sa afle dacă compușii din extractul de merisor pot controla virulența bacteriilor și astfel sa se reduca severitatea unei infecții. Toate acestea ar putea deveni indicii intr-o noua abordare in controlul infectiei.

Pentru studiul lor, echipa a folosit musculite de otet, drosophila melanogaster, un model clasic utilizat pentru studierea infecțiilor umane la nivelul celulelor și a moleculelor.

Ei au descoperit ca severitatea infecției bacteriene a fost redusa la musculitele hrănite cu extract de merisor bogat in PAC. Mai mult, musculitele respective au trait mai mult.

Rezistența la antibiotice

Infecțiile cu pseudomonas sunt în general tratate cu antibiotice. Cu toate acestea, din cauza creșterii rezistenței la antibiotice, acestea și alte infecții bacteriene dobandite in spital sunt din ce în ce mai greu de tratat. În Statele Unite, există aproximativ 51.000 de cazuri anuale de infectii spitalicesti cu pseudomonas aeruginosa. Dintre acestea, în jur de 13% sunt rezistente la mai multe medicamente, iar 400 de decese sunt datorate acestor infecții nozocomiale.

Rezultatele prezentului studiu sunt utile în sensul că “extinde strategiile noastre pentru combaterea rezistentei agentului patogen prin identificarea de noi agenți impotriva microbilor si virulentei acestora”. PAC nu perturbă viabilitatea celulară a pseudomonas aeruginosa, indicând faptul că utilizarea acestor molecule poate furniza o presiune mai mică selectivă față de dezvoltarea rezistenței, in comparatie cu antibiotice convenționale, bactericide și bacteriostatice, care prezintă o presiune selectivă puternică.

”Acest lucru înseamnă că extractul de merisor ar putea face parte din arsenalul utilizat pentru gestionarea infectiilor si cu potential de a reduce la minim dependenta de antibiotice la nivel mondial”, a declarat prof. dr. Nathalie Tufenkji de la Universitatea McGill din Canada.

Nota Bene

Prezentul studiu a utilizat fructele de merisor american (vaccinium macrocarpon), ale carui proprietati antioxidante au fost raportate si anterior. Sunt cunoscute si proprietatile sale antibacteriene prin capacitatea sa de a impiedica migrarea si aderarea la suprafete a diversilor agenti patogeni, precum Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli și Proteus mirabilis. Prezentul studiu este primul care confera proantocianidinelor (PAC) din extractul de merisor proprietati antivirulenta bacteriana.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Noiembrie 2016

Surse:

Cranberry-derived proanthocyanidins impair virulence and inhibit quorum sensing of Pseudomonas aeruginosa. Vimal B. Maisuria, Yossef Lopez-de Los Santos, Nathalie Tufenkji & Eric Déziel. Published online: 09 August 2016, Scientific Report.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici