Evitati aplicarea uleiului de masline pe pielea bebelusului

Evitati aplicarea uleiului de masline pe pielea bebelusului

Un studiu prezentat recent la Universitatea din Manchester a demonstrat ca uleiul de masline sau cel de floarea soarelui fac ca pielea bebelusului sa devina mai expusa atat deshidratarii prin pierderea de apa, cat si actiunii agentilor externi, favorizand aparitia eczemelor.

228
0
DISTRIBUIE

Aplicarea uleiului de masline sau de floarea soarelui pe pielea bebelusului sanatos poate face mai mult rau decat bine, deoarece poate intarzia dezvoltarea barierei care previne pierderea de apa si protejeaza impotriva alergiilor si infectiilor, conform unui studiu recent derulat la Spitalul Sfanta Maria al Universitatii din Manchester (Marea Britanie) si publicat in revista Acta Dermato-Venereologica.

Uleiul de masline nu se aplica pe pielea bebelusului
Uleiul de masline nu se aplica pe pielea bebelusului

Aceasta constatare contravine sfatului dat în mod curent de unele moase, care recomanda uleiul de masline sau de floarea-soarelui pentru pielea uscată a copiilor mici. Statistica ne arata ca in ultimile decenii, datorita ingrijirii incorecte a pielii copiilor mici, s-a inregistrat o crestere dramatica a eczemelor. Astfel, daca in anii ’40, rata eczemei la copii cu varsta intre 5 si 15 ani era de aproximativ 5%, astazi este in jur de 30%.

Uleiul de floarea soarelui nu se aplica pe pielea bebelusului
Uleiul de floarea soarelui nu se aplica pe pielea bebelusului

Stratul cornos epidermal al bebelusilor este mai fragil, pielea este mai fragila, corneocitele sunt mai putin sudate între ele, ceea ce creste permeabilitatea pentru agentii exteriori, infectioşi si alergizanţi. De asemenea, filmul hidrolipidic este mai putin protector, adica secretiile de sebum, de sudoare, sunt mai putin abundente, fragilizând acest film hidrolipidic. Pielea se deshidratează repede şi este mult mai vulnerabilă la agresiunile cotidiene: chimice (produse inadecvate de îngrijire ), mecanice (frecările de scutec sau de îmbrăcăminte), climatice (frig, vânt, soare).

Lamelele de lipide din stratul cornos – stratul exterior al pielii – joacă un rol important în funcția de barieră vitala a pielii. Aceste lamele de lipide au rolul asemanator mortarului (cimentului) de constructii pentru solidarizarea caramizilor unui perete. Studiul prezentat la Universitatea din Manchester a demonstrat ca uleiul de masline sau cel de floarea soarelui intarzie deopotriva dezvoltarea acestor lamele lipidice si astfel apar fisuri microscopice in stratul de piele al bebelusului. Astfel, pielea devine expusa atat deshidratarii prin pierderea de apa, cat si actiunii agentilor externi, favorizand aparitia eczemelor si nu numai.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, februarie 2016

Magazin online www.e-vita.ro, produse de ingrijire bebelusi – click aici.

Surse:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151214084954.htm
http://www.medicalnewstoday.com/articles/304078.php
http://medicalxpress.com/news/2015-12-olive-sunflower-oil-baby-skin.html
http://www.medicaljournals.se/acta/content/?doi=10.2340/00015555-2279
http://medicalxpress.com/partners/university-of-manchester/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995032

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici