Doua pahare de cola pe zi dubleaza riscul de diabet

Doua pahare de cola pe zi dubleaza riscul de diabet

Acesta este rezultatul unui studiu efectuat la Institutul Karolinska din Suedia și publicat în European Journal of Endocrinology.

119
0
DISTRIBUIE

Două porții de cola sau de alte băuturi carbogazoase pe zi, indiferent dacă conțin zahăr sau îndulcitori artificiali, dublează riscul de diabet. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat la Institutul Karolinska din Suedia și publicat în European Journal of Endocrinology.

În studiu au fost incluși un număr de 2.874 de adulți și s-a constatat că cei care au consumat zilnic cel puțin două porții pe zi de 200 ml de băuturi răcoritoare au fost de 2,4 ori mai susceptibili de a suferi de diabet zaharat de tip 2. Cei care beau zilnic cinci porții, adică un litru din astfel de băuturi, au un risc de 10 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această boală. Riscurile crescute au fost aceleași, indiferent dacă băuturile erau îndulcite cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali.

Cum majoritatea băuturilor carbogazoase sunt vândute în cutii de 330ml, înseamnă că o cutie și jumătate consumată pe zi ar fi îndeajuns pentru a dubla riscul de diabet.

Îndulcitorii artificiali din băuturile diet pot stimula și denatura apetitul, ceea ce ar duce la creșterea aportului de alimente și în special de dulciuri. Consecința este creșterea în greutate, un important factor de risc pentru diabet. O altă consecință este dezvoltarea intoleranței la glucoză, ca urmare a influenței negative pe care îndulcitorii artificiali o au asupra florei microbiene, prin ruperea echilibrului din intestin și modificarea raportului dintre microbii “buni” și cei “răi”.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Octombrie 2016

Surse:

  1. Sweetened beverage intake and risk of latent autoimmune diabetes in adults (LADA) and type 2 diabetes. Josefin E Löfvenborg, Tomas Andersson, Per-Ola Carlsson, Mozhgan Dorkhan, Leif Groop, Mats Martinell, Tiinamaija Tuomi, Alicja Wolk, and Sofia Carlsson. Eur J Endocrinol 175 605-614, doi: 10.1530/EJE-16-0376.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici