Dieta simplă care ne ferește de diabet

Dieta simplă care ne ferește de diabet

Nu vă temeți de grăsimile sănătoase! Mâncați zilnic mai multe grăsimi nesaturate, în special grăsimi polinesaturate, în loc de carbohidrați sau grăsimi saturate!

109
0
DISTRIBUIE
O mână zilnică de nuci ne poate proteja împotriva diabetului.

O mână zilnică de nuci ne poate proteja împotriva diabetului. Mai precis, consumul zilnic de alimente bogate în omega-6, în special acid linoleic, scade cu 35% riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2. Acesta este rezultatul celui mai recent studiu condus de dr. Jason Wu de la George Institute for Global Health din Sydney, Australia și publicat în THE LANCET Diabetes and Endocrinology.

Omega-6 în prevenția și tratarea diabetului

Dietele pentru prevenirea diabetului zaharat promovează o creștere a consumul de cereale integrale, fructe și legume, semințe, alune, migdale și nuci, concomitent cu scăderea consumului de alcool, cereale rafinate cu indice glicemic ridicat, carne roșie sau prelucrată, dulciuri și băuturi îndulcite cu zahăr.

Ca urmare a studiilor inconsistente de până acum, grăsimilor alimentare nu li s-a acordat o prea mare atenție în prevenirea diabetului. Ceea ce s-a dovedit a fi o eroare.

Acidul linoleic scade riscul de diabet

Studiul actual al dr. Jason Wu reprezintă un pas înainte în acest domeniu.  În acest studiu, nivelurile mai mari ale biomarkerilor acidului linoleic (acid gras esențial din familia grăsimilor omega-6) au fost asociate cu un risc mai scăzut de diabet zaharat de tip 2 în general. Aceste rezultate pot fi obținute printr-un aport alimentar de acid linoleic corespunzatoare unei porții de nuci sau unei linguri de ulei de floarea soarelui sau de porumb zilnic. Studiile epidemiologice au arătat că această cantitate zilnică de acid linoleic este asociată cu un risc redus de diabet de tip 2.

În concordanță cu rezultatele acestui studiu, studiul PREDIMED a arătat că o dietă mediteraneană (cu un raport ridicat de grăsimi nesaturate în defavoarea grăsimilor saturate) plus o porție zilnică de nuci reduce incidența diabetului de tip 2 cu 52%. Rezultate similare au fost obținute și atunci când dieta mediteraneană a fost combinată cu consumul zilnic a patru linguri de ulei de măsline.

Prevalența diabetului de tip 2 este în creștere la nivel mondial, în paralel cu o creștere a obezității și a comportamentelor sedentare asociate dezvoltării economice. O reducere modestă a greutății corporale este eficientă în reducerea riscului de diabet de tip 2, dar încercările de a menține o greutate redusă prin schimbări în stilul de viață sunt adesea un eșec pe termen lung.

De aceea, schimbarea compoziției dietei ar putea fi o soluție mai fezabilă decât reducerea caloriilor, mai ales că această tactică și-a dovedit eficiența în prevenirea bolilor cardiovasculare. Ghidurile nutriționale în vigoare pentru asigurarea sănătății  cardiovasculare recomandă alimentele bogate în acid linoleic.

Nu vă temeți de grăsimile sănătoase

Mâncați zilnic mai multe grăsimi nesaturate, în special grăsimi polinesaturate, în loc de carbohidrați sau grăsimi saturate.

Acidul linoleic (LA), alături de acidul linolenic (ALA) și acidul arahidonic (AA) sunt cei mai reprezentativi compuși din familia grăsimilor esențiale omega-6, ce trebuie neapărat incluși în dieta zilnică. Acidul linoleic este un acid gras polinesaturat (PUFA), cu rol important în:

 • funcționarea normală a creierului
 • creșterea părului
 • menținerea sănătății oaselor și a sistemului reproducător
 • reglarea metabolismului
 • lupta împotriva inflamațiilor și artritei reumatoide
 • reducerea simptomelor ADHD
 • reducerea tensiunii arteriale și protejarea împotriva bolilor cardiovasculare
 • protejarea împotriva diabetului zaharat de tip 2

Acidul linoleic (LA) nu poate fi produs în organismul uman; unica sursa fiind aportul alimentar. Odată digerat, omega-6 se transformă în acid linoleic. Acidul linoleic îmbunătățește metabolismul grăsimilor și sensibilitatea la insulină. Constatările actuale privind acidul linoleic contrazic studiile anterioare prin care unii cercetători sugerau că este nociv pentru sănătate, prin stimularea proceselor inflamatorii.

Alimentele bogate în acid linoleic (LA) sunt reprezentate de:

 • fructe cu coajă lemnoasă (nuci, arahide, migdale, alune, fictic)
 • semințe grase (semințe de in, de cânepă, de mac, de susan, de floarea soarelui, de dovleac) și uleiurile lor vegetale derivate
 • ulei de șofrănel, ulei de porumb, ulei din bumbac, ulei de nuci
 • ulei din semințe de soia, uleiul din sâmburi de struguri

Excesul de omega-6 nu este sănătos

În pofida beneficiilor incontestabile pentru sănătate ale grăsimilor omega-6, totuși este foarte important de subliniat faptul aportul în exces al acestora este dăunător. Este esențial pentru sănătate ca aportul grăsimilor omega-6 și omega-3 să fie echilibrat.

Acizii grași esențiali omega-6 și omega-3 utilizează aceleași resurse enzimatice, ceea ce înseamnă că cei doi acizi grași se “canibalizeză” reciproc pentru a se metaboliza în organismul uman. Acesta este motivul pentru care excesul de grăsimi omega-6 din uleiurile vegetale interferează cu beneficiile pentru sănătate ale grăsimilor omega-3.

Raportul ideal între grăsimile omega-6 și omega-3 este de 1 la 1 sau cel mult 2 la 1. Chiar si la valori de 4 la 1 încă mai sunt citate beneficii pentru sănătate. În schimb, în cazul în care aportul de grăsimi omega-6 este de peste 4 ori mai mare decât aportul de grăsimi omega-3, beneficiile pentru sănătate nu doar că devin nule, ci devin chiar nocive.

Spre deosebire de dieta mediteraneană, dietele moderne occidentale de astazi fac ca raportul mediu dintre grăsimile omega-6 și omega-3 să devină complet dezechilibrat, de circa 20 la 1, implicând astfel riscuri majore pentru sănătate. Producția cronică excesivă de eicosanoide omega-6 este corelată cu artrita, inflamația și cancerul.

În concluzie, nu vă temeți de grăsimile sănătoase! Mâncați zilnic mai multe grăsimi nesaturate, în special grăsimi polinesaturate, în loc de carbohidrați sau grăsimi saturate!

Citește și Grăsimi ce trebuie consumate săptămânal sau Postul poate vindeca diabetul

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Octombrie 2017

Surse:  Linoleic acid and risk of type 2 diabetes. Gabriele Riccardi. THE LANCET Diabetes and Endocrinology, 11 October 2017

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici