Cum știi că uleiul de măsline este falsificat

Cum știi că uleiul de măsline este falsificat

Cel mai falsificat aliment din lume, uleiul de măsline, a devenit o afacere globală a mafiei agroalimentare. După multiple analize, între 60% și 90% din uleiul de măsline vândut în SUA este falsificat sau contrafăcut.

277
0
DISTRIBUIE
oil

Multe alimente nesănătoase pentru noi au un gust foarte bun, ba chiar delicios, în timp ce multe alimente sănătoase nu sunt gustoase. Uleiul de măsline extravirgin face excepție de la această regulă, fiind un aliment nu numai gustos, dar și foarte sănătos. Reprezintă forța vie a dietei mediteraneene, una din cele mai recunoscute rețete din lume care promovează sănătatea și longevitatea.

Uleiul de măsline extravirgin este cea mai sănătoasă grăsime utilizată pe scară largă în lume. Este scăzut în grăsimi saturate și bogat în: grăsimi mononesaturate sănătoase, acizi grași omega 3, antioxidanti, multe vitamine, substanțe nutritive și polifenoli cu rol antiinflamator.

Beneficiile uleiului de măsline

 1. înfrumusețare
  • hidratare piele
  • îmbunătățește elasticitatea pielii și proprietățile sale de regenerare
  • facilitează vindecarea pielii
  • reduce ridurile de sub ochi
  • prin masarea scalpului, reduce mătreața
 2. scade incidența bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale, reduce colesterolul LDL și tensiunea arterială
 3. controlează glicemia și nivelurile de insulină
 4. reduce riscul de diabet zaharat de tip 2
 5. reduce efectele bolii Alzheimer
 6. blând pentru sistemul digestiv, previne calculii biliari și calmează ulcerele
 7. efecte antitumorale și de prevenție a cancerului ovarian, de sân, de prostată și de colon
 8. efecte anti-aging, încetinește procesul de îmbătrânire
 9. controlul greutății corporale. Trecerea de la consumul grăsimilor trans la diete ce conțin grăsimi mononesaturate sănătoase (ex. dieta mediteraneană) duce la pierderea în greutate.
 10. scade durerea severă și rigiditatea din poliartrita reumatoida (PAR).
 11. reduce grăsimea de pe burtă

Falsificarea uleiului de măsline

Când vine vorba de ulei de măsline, testele dezvăluie că între 60% și 90% din uleiurile de măsline vândute în magazinele alimentare și restaurantele americane sunt amestecate cu alte uleiuri ieftine, oxidate vegetal, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, uleiul de arahide, uleiul de rapiță sau alte uleiuri dăunătoare pentru sănătate, la care se adaugă câteva picături de clorofilă și betacaroten.

Este falsificat nu doar uleiul de măsline vândut în SUA, ci uleiul de măsline din întreaga lume. Este de notorietate scandalul provocat în Italia și alte state europene privind falsificarea uleiului de măsline și în special al celui extravirgin, care a devenit o afacere globală cu profituri uriașe pentru mafia agroalimentară.

Clasificarea uleiului de măsline

Potrivit dr. Audri Lanford, există sute de soiuri de măsline, dar numai câteva clasificări principale pentru uleiul de măsline, inclusiv:

 1. extravirgin, produs prin presare la rece a recoltei proaspete de măsline, nu conține substanțe chimice de rafinare, nu conține aditivi. Este uleiul de măsline de cea mai bună calitate. Are aciditatea sub 1%.
 2. virgin, provenit din a doua presare. Este un ulei de măsline de calitate încă bună. Are aciditatea sub 2%.
 3. slab, pur sau amestecat cu alte uleiuri prelucrate chimic. Este un ulei de măsline de calitate scăzută (în engleză: LIGHT, PURE or BLEND).
 4. lampant, derivat din măsline vechi și procesat chimic. Este un ulei impropriu consumului uman.

Verificarea uleiului de măsline extravirgin

Reține că diferențierea uleiului de măsline extravirgin adevărat de unul contrafăcut sau falsificat, țin de patru mari indicatori, ca: aciditate, oxidare, maturare și proprietăți organoleptice. Verificarea acestora este relativ simplă și astfel te asiguri de păstrarea intactă a calităților uleiului de măsline extravirgin:

 1. Aciditatea: cu cât aciditatea este mai mică de 1%, cu atât uleiul este mai bun. Potrivit standardelor IOOC (International Olive Oil Council), aciditatea uleiului de măsline extravirgin nu trebuie să depășească 0,08%. Află gradul acidității de pe eticheta produsului.
 2. Compoziția sticlei: nu trebuie să fie de plastic.
 3. Culoarea sticlei: pentru a se evita oxidarea uleiului, sticla ar trebui să fie de culoare închisă.
 4. Volumul sticlei: se recomandă cumpărarea unor volume mai mici (250ml, 500ml, 750ml), în locul volumelor mari. Prin consumarea mai rapidă, ca urmare a volumelor de îmbuteliere mici, se evită oxidarea uleiului de măsline. Rețineți că uleiul de măsline se deteriorează foarte repede de la deschiderea capacului!
 5. Prețul: un preț mic al sticlei de ulei de măsline extravirgin trebuie să atragă întotdeauna suspiciuni.
 6. Data fabricației și data recoltării: Uleiul de măsline se deterioreză rapid cu trecerea timpului. Se consumă doar uleiul cu maxim 2 ani de la recoltare. Uleiul de măsline mai vechi de 2 ani de la recoltare sau care are peste 1 an de la îmbuteliere, râncezește. Ignorați uleiurile care nu au inscripționate pe etichetă data recoltării!
 7. Depozitarea: se face în locuri uscate, răcoroase, ferite complet de lumină.
 8. Producătorii, importatorii și distribuitorii: să fie recunoscuți pentru calitatea produselor și serviciilor oferite.
 9. Etichetă: orice ulei de măsline etichetat cu PURE, LIGHT sau BLEND nu este de calitate bună, virgină.
 10. Solidificarea la rece a uleiului de masline extravirgin este normală. Dacă puneți uleiul de măsline extravirgin în frigider, acesta ar trebui să devină tulbure și să se îngroașe. În caz contrar, uleiul nu este extravirgin!
 11. Gustul rânced, de praf sau mucegai, de vin sau oțet, reprezintă semnale organoleptice că uleiul de măsline nu trebuie consumat.
 12. Culoarea verde luminiscentă este specifică adevaratului ulei de măsline extravirgin.

Asadar, uleiul de măsline extravirgin adevărat provine exclusiv din prima presare la rece a unei recolte proaspete de măsline, nu conține aditivi și are o culoare verde luminiscentă “cum nimic nu ai mai văzut până acum” și un gust “cum nimic nu ai mai gustat până acum”, după cum afirmă producătorul ”60 minutes”, Guy Campanille într-un interviu CBS News.

Recomandare finală

Uleiul de măsline este foarte perisabil, chiar și atunci când este păstrat la rece, datorită conținutului său de clorofilă, care accelerează descompunerea.

În afară de păstrarea uleiului de măsline extravirgin în cantități mici, într-un loc răcoros și întunecat, la care se adaugă și repunerea capacului imediat după folosire, dr. Rudi Moerck recomandă punerea unei picături de astaxanthin.

Deoarece astaxanthin este antioxidant foarte puternic, uleiul de măsline îmbogățit cu o picătură de astaxanthin va fi protejat împotriva oxidării și râncezelii. Se poate utiliza si alți antioxidanți, ca de exemplu o picătură de vitamina E sau de luteină. Avantajul utilizării de astanthin sau luteină, în comparație cu vitamina E, este dat de colorarea uleiului în roșu – în cazul utilizării de astaxanthin și în portocaliu – în cazul utilizării de luteină. Vitamina E este incoloră. Odată ce culoarea uleiului de măsline pălește sau dispare, vei știi imediat că a venit timpul să-l arunci.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Decembrie 2016

Surse:

 1. It’s Extra Virgin Olive Oil Day – Is Your EVOO Real Or Fake? SEP 30, 2016.
 2. Don’t fall victim to olive oil fraud. 2016, Jan 03. CBS News.
 3. Researchers at UC Davis find problems again with purity of imported olive oil. Los Angeles Times. April 14, 2011|By P.J. Huffstutter.
 4. Deborah Bogle and Tom Mueller “Losing our Virginity” The Advertiser May 12, 2012 Pg 11-14. Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil Hardcover – December 5, 2011 by Tom Mueller.
 5. Olive Oil Times.
 6. BBC Good Food.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici