Ciocolata neagra, hrana zeilor

Ciocolata neagra, hrana zeilor

Beneficiile miraculoase pentru sanatate ale ciocolatei negre sunt amplificate de consumul simultan de mere. Ciocolata neagra este considerata un "superaliment" de catre nutritionisti.

194
0
DISTRIBUIE

Ciocolata neagra are efecte miraculoase asupra sanatatii, fiind considerata hrana zeilor de catre mayasi si superaliment de catre nutritionistii de astazi.

Ciocolata din cacao este cunoscută pentru gustul bun, dar și pentru efectele benefice asupra sănătății, recunoscute încă de pe vremea Civilizatiei Maya din America Centrala, acolo unde au fost cultivați primii arbori de cacao. Inițial, ciocolata a fost consumată ca băutură amară, aproape de starea sa brută. Boabele de cacao erau fermentate, prăjite și apoi transformate într-o pastă care se amesteca cu apă și condimente, cum ar fi ardeiul iute și vanilia, apoi îndulcită cu miere. Această băutură era recunoscută pentru calitățile sale afrodisiace și pentru intensificarea stării de spirit, fiind numită hrana zeilor. De-a lungul istoriei, a rămas un simbol al luxului, bogăției și puterii. A fost chiar utilizată ca monedă de schimb.

Prima ciocolată solidă a fost realizată la mijlocul secolului al 19-lea, de către o companie britanică de dulciuri, care pe langă pudra de cacao, a adaugat untul de cacao și zahărul, devenind ceea ce cunoaștem noi astăzi drept ciocolatăCând ne referim la beneficiile ciocolatei, ne referim la forma ei brută sau cât mai aproape de această formă. Forma brută nu este dulce, ci amară, ca urmare a prezenței în compoziția sa a celor 400 de fenoli, ce îi conferă ciocolatei un puternic efect antioxidant, mult mai puternic decât vinul roșu sau ceaiul verde.

Ciocalata neagra cu continut in cacao de peste 70% este cea mai sanatoasa
Considerata hrana zeilor de catre mayasi, astazi superaliment de catre nutritionisti: ciocolata neagra.

Datorită gustului său amărui, multi producatori scad astazi sau chiar elimină cantitatea de cacao din procesul de fabricație al ciocolatei, fapt ce duce la diminuarea sau dispariția efectelor benefice asupra sănătății. De aceea, pentru păstrarea efectelor benefice, asigurati-vă ca ciocolata pe care o consumați are în compoziția sa cel puțin 70% cacao. Ciocolata albă nu conține deloc cacao, fiind un amestec de lapte pasteurizat și zahăr. Ciocolata neagră (fără lapte) conține cea mai mare cantitate de cacao, concentrația sa putând ajunge aproape de 100%.

Beneficiile boabelor de cacao sunt legate de compușii naturali, ce conțin și un flavonoid numit epicatechina și resveratrol, ambele având puternice efecte antioxidante si antiinflamatorii, comportându-se ca un scut natural împotriva deteriorării nervoase, cu efecte anti aging (anti-îmbatrânire).

Norman Hollenberg, profesor de medicină la Harvard și care a petrecut multi ani studiind oamenii Kuna din Panama (care consumă până la 40 de cești de cacao pe săptămână), crede că epicatechina este atât de importantă pentru sănătate, încât ar trebui să fie considerată o vitamină. Oamenii Kuna din Panama au un risc de doar până la 10% de a dezvolta bolile grave ce macină astazi omenirea, si anume: accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, cancer și diabet.

Beneficii cacao
Beneficiile pentru sănătate ale boabelor de cacao derivă din compoziția sa, bogată în grăsimi sănătoase, antioxidanți, teobromină, proteine, minerale (potasiu, fosfor, cupru, zinc, fier, magneziu) și acid valerianic. Dintre efecte, enumerăm:

 • Antiinflamator (reduce cu 17% proteina C-reactivă)
 • Anti-cancer
 • Antitrombotic, îmbunătește inclusiv funcția endotelială
 • Neuroprotectiv, reduce inclusiv riscul de boală Alzheimer
 • Anti-diabetic
 • Anti-obezitate, posibil datorită abilității polifenolilor de a suprima sinteza acizilor grași, odată cu stimularea consumul de energie în mitocondrii
 • Cardioprotectiv, scade inclusiv tensiunea arterială, îmbunătățește profilului lipidic și ajută la prevenirea fibrilației atriale
 • Îmbunătățește funcția hepatică pentru cei cu ciroză
 • Efect protectiv general al pielii și împotriva razelor ultraviolete
 • Îmbunătățește flora gastro-intestinală
 • Reduce hormonii de stress
 • Protejează vederea și reduce simptomele de glaucom și ale cataractei induse de diabet
 • Încetinește progresia parodontitei
 • Îmbunătățește anduranța fizică
 • Poate contribui la prelungirea vieții
 • Protejează împotriva preeclampsiei (convulsii) la femeile gravide

Merele amplifică beneficiile ciocolatei negre
Multe alimente consumate cât mai aproape de starea lor naturală pot fi considerate “super alimente” de catre nutriționiști, așa cum este cazul ciocolatei negre. Interesant este că unele super alimente au o putere sinergică mare, adică beneficiile lor cresc exponențial atunci când sunt consumate împreună decât atunci când sunt consumate separat.

Consumul de mere este asociat cu un risc mai mic de deces ca urmare a bolilor de inimă, prin efectul puternic antioxidant al flavonoizilor din conținutul merelor (în special din coaja acestora) și efectul antiinflamator cunoscut al quercetinei din compoziția merelor. Ciocolata neagră, prin conținutul de catechine, are de asemenea rol antioxidant, sprijinind sănătatea inimii. Atunci când sunt consumate împreună, merele și ciocolata neagră, pot rupe cheagurile de sânge, reducându-se astfel riscul de accident vascular cerebral.

Nu uitați de delicioasa ciocolată facută în casă, la alcătuirea căreia puteți utiliza pudră de cacao, unt de cacao, ulei bio de cocos, pudră de scorțișoară, mentă, vanilie și îndulcitori ca stevia sau pudră de lo-han sau, de ce nu, 3-4 lingurițe de miere. Pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă!

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, februarie 2016

Surse:
1. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Volume 2012 (2012), Article ID 906252, 23 pages
2. Chocolate/cocoa and human health: a review
3. The effectiveness and cost effectiveness of dark chocolate consumption as prevention therapy in people at high risk of cardiovascular disease: best case scenario analysis using a Markov model; BMJ 2012; 344 doi: (Published 31 May 2012)
4. These health-boosting food pairings make nutritious foods even better for you, March 2015
5. J Physiol. 2011 Sep 15;589(Pt 18):4615-31. doi: 10.1113/jphysiol.2011.209924. Epub 2011 Jul 25. (-)-Epicatechin enhances fatigue resistance and oxidative capacity in mouse muscle. Nogueira L1, Ramirez-Sanchez I, Perkins GA, Murphy A, Taub PR, Ceballos G, Villarreal FJ, Hogan MC, Malek MH.
6. Am J Clin Nutr. 2012 Mar;95(3):740-51. doi: 10.3945/ajcn.111.023457. Epub 2012 Feb 1. Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis of randomized trials. Hooper L1, Kay C, Abdelhamid A, Kroon PA, Cohn JS, Rimm EB, Cassidy A.
7. Antitumor activity against murine lymphoma L5178Y model of proteins from cacao (Theobroma cacao L.) seeds in relation with in vitro antioxidant activity. BMC Complement Altern Med. 2010;10:61. Epub 2010 Oct 20. PMID: 20961452.
8. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/02/08/amazing-health-benefits-dark-chocolate.aspx#_edn5
9. Cocoa ‘Vitamin’ Health Benefits Could Outshine Penicillin, March 12, 2007, Norman Hollenberg, professor of medicine at Harvard Medical School, Society of Chemical Industry, ScienceDaily, 12 March 2007,

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici