Cheia prevenirii cancerului, vitamina D

Cheia prevenirii cancerului, vitamina D

Evitarea expunerii la soare este asemanătoare cu fumatul din punct de vedere al reducerii speranței de viață.

225
0
DISTRIBUIE

Cand ți-ai verificat ultima dată nivelul de vitamina D? 50% dintre oameni au deficit de vitamina D și nu știu acest lucru. Ideal, nivelul plasmatic al vitaminei D, pe întreg parcursul anului, ar trebui sa fie de 40 ng/ml pentru a înregistra o serie de beneficii certe pentru sănătate. Un nivel optim al vitaminei D reduce riscul de cancer cu 67%, conform celui mai recent studiu publicat în aprilie 2016.

Lipsa vitaminei D este legată de dezvoltarea bolilor de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, boli autoimune, diabetul de tip 1 și 2, artrita reumatoidă, boala Crohn, scleroză multiplă, declinul cognitiv, boala Alzheimer, boli infecțioase și mai multe tipuri mortale de cancer, ce includ cancerul de sân, colon, prostată, ovare, esofag, pancreas, limfatic, melanom.

Nu e de mirare atunci când Institutul American de Medicină a raportat o asociere între vitamina D și mortalitatea de orice cauză. Într-un studiu în care au fost implicați 422.800 de adulți sănătoși, cei cu deficit de vitamina D au avut un risc de deces din orice cauză cu 88% mai mare.

Cercetări anterioare au constatat că un nivel de vitamina D de 50 ng/ml a fost asociat cu un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer de sân. Femeile cu un nivel mediu de vitamina D de 30 ng/ml au fost de doua ori mai susceptibile de a supraviețui în comparație cu femeile cu niveluri scăzute (în medie 17 ng/ml).

Cercetări recente, efectuate la Universitatea de Medicină din San Diego, California și publicate în aprilie 2016, au concluzionat că ridicarea nivelului seric de 25-hidroxivitamina D (25-OH vitamina D) la 40 ng/ml, poate reduce riscul tuturor formelor invazive de cancer cu 67%.

Vitamina D este creată în mod natural în piele prin expunerea la soare, de aceea este denumită și vitamina soarelui. Vitamina D este de asemenea disponibilă ca supliment nutritiv. Rezultatele acestui studiu sugerează că, indiferent de modul în care se obține, un nivel seric al vitaminei D ≥ 40 ng/ml optimizează prevenția cancerului.

Evitarea expunerii la soare este asemanătoare cu fumatul din punct de vedere al reducerii speranței de viață. Aceasta a fost concluzia unei analize recente efectuate în Suedia, care a constatat că în timp ce “femeile care au obiceiul de a se expune activ la soare au avut un risc mai mare de melanom, față de cele care nu se expuneau la soare, totuși acestea au avut un risc mai mic de mortalitate din pricina altor boli grave, inclusiv a bolilor cardiovasculare”. Potrivit autorilor, “nefumătorii care au evitat expunerea la soare a avut o speranță de viață similară cu fumătorii care s-au expus la soare, ceea ce indică faptul că evitarea expunerii la soare este un factor de risc pentru deces de o magnitudine similară cu fumatul. Speranța de viață a celor care au evitat expunerea la soare a fost mai mică cu 0,6 – 2,1 ani. ”

Doza suplimentară necesară de vitamina D ce asigură un nivel plasmatic optim de cel puțin 40 ng/ml de 25-OH vitamina D este de 9.600 UI/zi, conform recomandărilor Universității San Diego din California.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Aprilie 2016

Surse:

  1. US National Library of Medicine, J Clin Endocrinol Metab. 2013 May;98(5):2160-7. doi: 10.1210/jc.2013-1185. Epub 2013 Mar 26. Vitamin D levels for preventing acute coronary syndrome and mortality: evidence of a nonlinear association. Dror Y1, Giveon SM, Hoshen M, Feldhamer I, Balicer RD, Feldman BS, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23533239
  2. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D, Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium; Editors: A Catharine Ross, Christine L Taylor, Ann L Yaktine, and Heather B Del Valle, Washington (DC): National Academies Press (US); 2011, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/
  3. UC San Diego Health, Higher Levels of Vitamin D Correspond to Lower Cancer Risk, April 06, 2016, Scott LaFee, http://health.ucsd.edu/news/releases/Pages/2016-04-06-low-vitamin-d-higher-cancer-risk.aspx
  4. Journal of Interne Medicine, Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort P. G. Lindqvist1,*, E. Epstein2, K. Nielsen3, M. Landin-Olsson4, C. Ingvar5 andH. Olsson6, Article first published online: 16 MAR 2016, DOI: 10.1111/joim.12496, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12496/full
  5. Anticancer Res. 2011 Feb;31(2):607-11, Vitamin D supplement doses and serum 25-hydroxyvitamin D in the range associated with cancer prevention, Garland CF1, French CB, Baggerly LL, Heaney RP, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21378345

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici