Ceapa, efect anticancer ovarian

Ceapa, efect anticancer ovarian

Cercetările provin de la Universitatea Kumamoto din Japonia și au fost publicate în Scientific Reports, reprezentând totodată primul studiu ce raportează efectul anticancer ovarian al compusului natural prezent în ceapă.

161
0
DISTRIBUIE

Ceapa este săracă în calorii și bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Această legumă picantă a fost citată de multe ori pentru beneficiile sale pentru sănătate, incluzând reducerea riscului anumitor tipuri de cancer și depresie.

Un nou studiu a descoperit că un compus natural găsit în ceapa, denumit onionin A (ONA), are efecte împotriva progresiei cancerului ovarian. Cercetările provin de la Universitatea Kumamoto din Japonia și au fost publicate în Scientific Reports, reprezentând totodată primul studiu ce raportează efectul anticancer ovarian al compusului din ceapă.

Statistică cancer ovarian

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer din lume, fiind pe locul 5 în SUA după numărul de decese. În 2012, rata incidenței cancerului ovarian a fost mai mult decât dublă în Europa Centrală și de Est, comparativ cu Asia de Est. Denumit și ucigașul silențios, cancerul ovarian poate să nu aibă vreun simptom în stadiile avansate, de aceea boala este de obicei diagnosticată în stadii  avansate. Rata de supraviețuire la 5 ani variază între 30 și 50%.

Onionin A, efect anticancer

Aproximativ 80% dintre pacientele cu cancer ovarian au o recidivă după tratamentul inițial cu chimioterapie și acest lucru a reprezentat punctul de plecare al cercetătorilor în actualul studiu. Diseminarea peritoneală și lichidul ascitic sunt caracteristici clinice comune în cancerul ovarian avansat, ceea ce înseamnă că una dintre cheile tratamentului pacientelor cu cancer ovarian este controlul acestora.

După examinarea efectelor onionin A (ONA) pe un model preclinic de cancer ovarian, cercetătorii au descoperit că dezvoltarea și progresia cancerului a încetinit după introducerea ONA. De asemenea, ei au descoperit că ONA a inhibat activitățile pro-tumorale ale celulelor supresoare derivate din mieloide, care spun cercetătorii că sunt legate de suprimarea răspunsului imun antitumoral al limfocitelor gazdă.

Tratamentul cu onionin A (ONA)

“Am constatat că onionin A (ONA) a redus gradul de proliferare al celulelor cancerului ovarian induse prin co-cultură cu macrofage umane. In plus, am constatat că ONA a suprimat în mod direct proliferarea celulelor canceroase” au spus autorii studiului, care au mai adăugat că ”ONA induce apoptoza – moartea celulelor canceroase – și îmbunătățește efectele medicamentelor împotriva cancerului”.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Octombrie 2016

Surse:

Onionin A inhibits ovarian cancer progression by suppressing cancer cell proliferation and the protumour function of macrophages. Junko Tsuboki, Yukio Fujiwara, Hasita Horlad, Daisuke Shiraishi, Toshihiro Nohara, Shingo Tayama, Takeshi Motohara, Yoichi Saito, Tsuyoshi Ikeda, Kiyomi Takaishi, Hironori Tashiro, Yukihiro Yonemoto, Hidetaka Katabuchi, Motohiro Takeya & Yoshihiro. Published in Scientific Reports, 2016.

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici