Cancer de prostată tratat cu neem

Cancer de prostată tratat cu neem

“Administrarea orală de nimbolide, timp de 12 săptămâni a determinat reducerea dimensiunii tumorii de prostată cu până la 70% și scăderea metastazelor tumorale cu până la 50%” a declarat profesorul de farmacologie Gautam Sethi, cercetător la Yong Loo, Facultatea de Medicină a Universității Naționale din Singapore

244
1
DISTRIBUIE

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați. Are o rată de supraviețuire de aproximativ 86%. Diagnosticul convențional include testarea PSA și biopsie, care sunt predispuse unor rezultate fals pozitive și transportă riscuri și efecte secundare. În prezent, terapiile disponibile pentru metastazele din cancerul de prostată sunt doar marginal eficiente, prin urmare noi modalități de tratament sunt urgent necesare.

Cercetarea pe animale sugerează ca nimbolide, un compus bioactiv regăsit în neem, poate micșora tumorile de prostată cu până la 70% și suprimă metastazele cu 50% dacă este luat pe cale orală, timp de trei luni. Nu au fost înregistrate efecte adverse.

Studiile în vitro au indicat că nimbolide, compusul bioactiv regăsit în neem (Azadirachta Indica), ar putea inhiba în mod semnificativ viabilitatea celulară, induce apoptoza, suprimă invazia celulară și migrația.

Neem în medicină

Neem (Azadirachta Indica) este folosit în medicina ayurvedică de mii de ani, fiind probabil cea mai utilizata plantă medicinală. Neem este numit și copacul “capabil de a vindeca orice boală.” Neem are beneficii bine stabilite pentru piele și este frecvent utilizat în produsele de îngrijire personală. De asemenea, neem este folosit pentru tratarea problemelor gastrointestinale, consolidarea imunității, fiind utilizat și ca spermicid și alifie împotriva insectelor.

După cum este menționat în Biojournal of Science and Technology, “diferite parți ale neem, de la frunze la semințe și rădăcină, conțin compuși cu proprietăți dovedite antiinflamatoare, antipiretice, antihistaminice, antifungice, antibacteriene, antiulceroase, analgezice, antiaritmice, antituberculoase, antimalarice, diuretice, spermicide, antiartritice, respingătoare de insecte, anticanceroase”.

După Paul și colab., 2011 – utilizările medicinale ale diferitelor părți ale neem (Azadirachta indica) sunt:

 • scoarță – febra, analgezic
 • lăstari crengi – viermi intestinali, spermatoree, tulburări urinare, diabet, tuse, astm, hemoroizi, tumora fantomă
 • frunze – viermi intestinali, anorexie, iritabilitate, ulcere de piele, cancer, lepră, probleme oculare, epistaxis
 • floare – suprimarea bilei, eliminarea viermilor intestinali, flegma
 • fruct – viermi intestinali, tulburări urinare, epistaxis, hemoroizi, flegma, probleme oculare, diabet zaharat, răni, lepra
 • semințe – viermi intestinali, lepra, cancer
 • ulei – viermi intestinali, lepra
 • macerat – ulcer, boli de piele, scabie, răni

Neem în cancerul de prostată

Din diverse cercetări, se poate spune că neem are potențial chemopreventiv și chimioterapeutic împotriva diverselor forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cancerelor tractului gastro-intestinal, cancere asociate, cancerul ovarian.

Profesorul de farmacologie Gautam Sethi, cercetător la Yong Loo, Facultatea de Medicină a Universității Naționale din Singapore a arătat că deși “efectele anticancer ale nimbolide (din neem) au fost raportate în diverse tipuri de cancer, efectele sale potențiale asupra cancerului de prostată și progresiei sale nu au fost demonstrate până în prezent în studii științifice. În acest studiu, am demonstrat că nimbolide(din neem) poate inhiba viabilitatea celulelor tumorale – un proces celular, care afectează în mod direct capacitatea unei celule de a prolifera, crește, diviza sau repara – și induce moartea celulelor din cancerul de prostată”.

Ținta directă a nimbolide în cancerul de prostată este glutation reductaza, o enzimă care este responsabilă pentru menținerea sistemului antioxidant ce reglează gena STAT3 în organism. Activarea genei STAT3 contribuie la creșterea tumorilor de prostată și a metastazelor. Am constatat că nimbolide poate inhiba în mod substanțial activarea STAT3 și abrogă astfel creșterea și metastazarea tumorilor de prostată. ”

“Administrarea orală de nimbolide, timp de 12 săptămâni a determinat reducerea dimensiunii tumorii de prostată cu până la 70% și scăderea metastazelor tumorale cu până la 50%” a mai declarat prof. Sethi.

Alți nutrienți cu efect împotriva cancerului de prostată

Vitamina D

Optimizarea nivelului de vitamina D, care se face în mod ideal prin expunerea la soare, este un alt ingredient cheie pentru prevenirea cancerului. Lipsa vitaminei D a fost legată de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon și de prostată. Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au descoperit recent că bărbații diagnosticați cu cancer de prostată agresiv tind să aibă niveluri de vitamina D sub 23 ng/ml. Conform acestui studiu, vitamina D poate fi utilizată de fapt ca un biomarker pentru a prezice cancerul.

Vitamina K2

În plus față de vitamina D, vitamina K2 pare a fi un jucător demn de remarcat în cancerul de prostată. Medicii germani evaluează efectul vitaminelor K1 și K2 privind dezvoltarea și tratamentul cancerului de prostată. S-a constatat că cei care au consumat cea mai mare cantitate de vitamina K2 au avut o incidență redusă cu 63% a cancerului de prostată în stadiu avansat. Aportul de vitamina K1 nu a oferit nici un beneficiu asupra prostatei.

Omega 3

S-a dovedit că alimentele bogate în grăsimi omega 3 previn răspândirea cancerului de prostată. Un studiu clinic publicat în 2006, a constatat că în timp ce grăsimile ce conțin omega 6 (de tipul celor găsite în cele mai multe uleiuri vegetale) au crescut răspândirea celulelor tumorale prostatice în măduva osoasă, răspândirea celulelor canceroase a fost BLOCATĂ de grăsimile omega 3. Această descoperire sugerează că dieta bogată în grăsimi omega 3 ar putea inhiba cancerul de prostată aflat în stadiu incipient.

O meta-analiză mai recentă și publicată în 2010, a constatat că aportul de pește a fost asociat cu o reducere de 63% a mortalității specifice cancerului de prostată, chiar dacă nu s-a găsit nicio asociere între consumul de pește și o reducere semnificativă a incidenței cancerului de prostată. Acest lucru este legat de faptul că fructele de mare reprezintă sursa ideală de DHA (acid docosahexaenoic) și nu grăsimile omega 3 din plante care sunt slab transformate în DHA.

Sulforafan

Se găsește în legumele crucifere cum ar fi broccoli și a fost demonstrat că provocă apoptoza (moartea celulară programată) în celulele cancerului de prostată. Trei porții de broccoli pe săptămână poate reduce riscul cancerului de prostată cu mai mult de 60%.

Suplimente nutritive ce asigură sănătatea prostatei

În afară de extractul de neem, alte suplimente nutritive care promovează sănătatea prostatei pot fi de ajutor în prevenirea și/sau tratamentul cancerului de prostată, cum ar fi:

Saw Palmetto

Această plantă este folosită pe scară largă pentru a îmbunătăți sănătatea prostatei și poate ajuta la creșterea de testosteron cu mai mult de 40%, prin inhibarea conversiei la dihidrotestosteron (DHT). DHT este un androgen deosebit de puternic, de cinci ori mai puternic decât testosteronul. DHT se leagă cu o ușurință mai mare și rămâne legat pentru perioade mai lungi de timp de aceeași receptori ca și testosteronul.

În timp ce mulți experți cred că nivelul crescut de testosteron poate provoca cancerul de prostată, acest risc pare mai degrabă legat de degradarea DHT.

Nivelul de testosteron la bărbații sănătoși scade de obicei cu vârsta și este unul din factorii implicați în cancerul de prostată. Prostata are nevoie de testosteron pentru a rămâne sănătoasă. Doctorul Abraham Morgentaler de la Universitatea Harvard a demonstrat că restabilirea nivelului de testosteron la barbații maturi nu crește riscul de cancer de prostată. Dimpotrivă, cei cu nivel scăzut de testosteron sunt cei mai expuși riscului.

În timp ce dovezile sunt limitate, un număr mic de studii de laborator sugerează că Saw Palmetto poate fi de ajutor împotriva cancerului de prostată prin implicarea mitocondriilor, activarea căii apoptotice și reducerea inflamației.

Din moment ce Saw Palmetto este un supliment solubil în grăsime, administrarea împreună cu o cantitate mică de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, avocado sau ouă, va spori absorbția nutrienților săi.

Astaxantin în combinație cu Saw Palmetto

Cercetările sugerează că administrarea de Astaxantin în asociere cu Saw Palmetto poate oferi beneficii sinergice semnificative. Conform unui studiu din 2009, doza optimă de Saw Palmetto și Astaxantin a scăzut nivelul de DHT și estrogen și a crescut concomitent nivelul de testosteron.

Ashwagandha

Această plantă străveche indiană este binecunoscută ca un bun adaptogen, ce poate contribui la creșterea rezistenței, puterii și energiei sexuale. Un studiu publicat în 2010 a descoperit că barbatii care au consumat planta de ashwagandha au cunoscut o creștere semnificativă a nivelului de testosteron.

Toxine ce cresc riscul de cancer de prostată

Evitarea toxinelor este importantă pentru scăderea riscului de cancer. Ca și în cazul cancerului de sân, multe dintre substanțele chimice care sunt omniprezente în casele noastre s-au dovedit a crește riscul de cancer. Unele dintre cele des întrebuințate substanțe chimice sunt vinovate de perturbarea funcției endocrine și creșterea riscului de cancer de prostată:

 • Atrazina. Acest ierbicid care astăzi are o foarte largă utilizare, este un disruptor puternic endocrin. Studiile arată că atrazina poate castra chimic, feminiza și chiar poate induce cancerul de prostată și de sân.
 • Ftalați
 • Bisfenol A (BPA). BPA imită funcțiile estrogenului (hormonul feminin) și este legat de creșterea dimensiunii prostatei, scăderea producției de spermă, deformarea penisului, disfuncția erectilă și stimularea celulelor cancerului de prostată. Bisfenol A (BPA) este un compus organic folosit în fabricarea anumitor mase plastice și rășini epoxy. Un studiu din 2011 a constatat că pur și simplu cine mănâncă zilnic, timp de 5 zile, câte o porție de supă preambalată și conservată poate avea concentrațiile urinare de BPA si cu 1000% mai mari, față de cei care consumă supă proaspăt gătită.

Stilul de viață și cancerul de prostată

Tratarea și prevenirea cancerului de prostată, precum și a altor tipuri de cancer, necesită mai mult decât administrarea de suplimenți. Dieta este o parte vitală a ecuației de vindecare, iar exercițiile fizice reprezintă un alt optimizator al proceselor metabolice importante.

Pierderea în greutate poate reduce riscul cancerului de prostată, de sân și de colon cu până la 20%.  Formele agresive ale cancerului de prostată au fost asociate cu obezitatea. Bărbații supraponderali sau obezi au un risc crescut cu 57% pentru cancerul de prostată.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Noiembrie 2016
Surse:
1. Antibacterial properties of Neem(Azadirachta indica): a mini review. Shaila Haque1, Sumaiya Farah Khan2, Laisa Ahmad Lisa2. Biojournal of Science and Technology. Volume 4, ISSN:2410-9754, Article ID: N/A, online published 18/09/2016. http://www.bjst.bio-journal.com/2016/m160001/
2. NUS-led study: Consumption of a bioactive compound from Neem plant could significantly suppress development of prostate cancer. National University of Singapore. Published on 28/09/2016. http://news.nus.edu.sg/press-releases/10926-nimbolide-significantly-suppress-prostate-cancer-development
3. Nimbolide-Induced Oxidative Stress Abrogates STAT3 Signaling Cascade and Inhibits Tumor Growth in Transgenic Adenocarcinoma of Mouse Prostate Model. Zhang Jingwen, Ahn Kwang Seok, Kim Chulwon, Shanmugam Muthu K., Siveen Kodappully Sivaraman, Arfuso Frank, Samym Ramar Perumal, Deivasigamanim Amudha, Lim Lina Hsiu Kim, Wang Lingzhi, Goh Boon Cher, Kumar Alan Prem, Hui Kam Man, and Sethi Gautam. Antioxidants & Redox Signaling. April 2016, 24(11): 575-589. doi:10.1089/ars.2015.6418.Published in Volume: 24 Issue 11: April 14, 2016. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ars.2015.6418?journalCode=ars
4. Consumption of a bioactive compound from Neem plant could significantly suppress development of prostate cancer. Science Daily, 29/09/2016. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160929082202.htm
5. Anticancer effects of ethanolic neem leaf extract on prostate cancer cell line (PC-3). Suresh Kumarb, P.K. Sureshb, M.R. Vijayababua, A. Arunkumara, J. Arunakarana. a Department of Endocrinology, Dr. ALM PGIBMS, University of Madras, Taramani, Chennai 600 113, India. Department of Biotechnology, Karpagam Arts and Science college, Coimbatore 641 021, India. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105007695
6. Neem Shows Promise in Prostate Cancer Treatment. Dr. Mercola, 24/10/2016. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/24/neem-prostate-cancer.aspx#_edn22
7. Destroying the Myth About Testosterone Replacement and Prostate Cancer. December 2008. By Abraham Morgentaler, MD, Facs. http://www.lifeextension.com/magazine/2008/12/Destroying-the-Myth-about-Testosterone-Replacement-Prostate-Cancer/Page-01
8. An open label, dose response study to determine the effect of a dietary supplement on dihydrotestosterone, testosterone and estradiol levels in healthy males. Angwafor F, Anderson ML. J Int Soc Sports Nutr. 2008 Aug 12;5:12. doi: 10.1186/1550-2783-5-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18700016
9. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Ahmad MK1, Mahdi AA, Shukla KK, Islam N, Rajender S, Madhukar D, Shankhwar SN, Ahmad S. Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):989-96. doi: 10.1016/j.fertnstert.2009.04.046. Epub 2009 Jun 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822
10. Experts Link Hormone-Disrupting Chemicals to Diabetes, Obesity. By Brenda Goodman, MA WebMD Health News. Reviewed by Brunilda Nazario, MD. http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=190900
11. Canned soup consumption and urinary bisphenol A: a randomized crossover trial. Carwile JL1, Ye X, Zhou X, Calafat AM, Michels KB. JAMA. 2011 Nov 23;306(20):2218-20. doi: 10.1001/jama.2011.1721. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3367259/
12. Weight Loss Might Reduce Cancer Risk. Catherine Duggan, Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. https://consumer.healthday.com/cancer-information-5/breast-cancer-news-94/weight-loss-might-reduce-cancer-risk-study-712870.html
13. Obesity and Future Prostate Cancer Risk among Men after an Initial Benign Biopsy of the Prostate. Andrew Rundle, Michelle Jankowski, Oleksandr N. Kryvenko, Deliang Tang and Benjamin A. Rybicki. DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-12-0965 Published 23 April 2013. http://cebp.aacrjournals.org/content/early/2013/04/22/1055-9965.EPI-12-0965.abstract
14. Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. Szymanski KM1, Wheeler DC, Mucci LA. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1223-33. doi: 10.3945/ajcn.2010.29530. Epub 2010 Sep 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20844069

1 COMENTARIU

Lasa un comentariu aici