Botox, eficient timp de 4 luni de la injectare

Botox, eficient timp de 4 luni de la injectare

Studiul efectuat la Universitățile din Ottawa și Toronto a fost publicat în Revista de Chirurgie Plastică JAMA și a constatat că Botox poate îmbunătăți flexibilitatea și elasticitatea pielii timp de maxim 4 luni.

117
0
DISTRIBUIE

Botox sau toxina onabotulinum A este un medicament utilizat pentru a trata o serie de probleme de sănătate, inclusiv migrena cronică, distonia cervicală și vezica urinară hiperactivă. Cel mai cunoscut tratament cu Botox se referă însă la capacitatea sa de a reduce temporar apariția ridurilor faciale. Procedura presupune injectarea medicamentului în anumite zone ale feței, în scopul de a relaxa temporar mușchii care determină apariția ridurilor.

Flexibilitatea și elasticitatea pielii

Pielea umană are trei caracteristici biomecanice: rezistență, flexibilitate (capacitatea de întindere) și elasticitate (capacitatea de revenire). Pe masură ce înaintăm în vârstă, aceste proprietăți se modifică și cel mai mult are de suferit elasticitatea pielii.

Acum, cercetătorii au constatat că flexibilitatea și elasticitatea pielii s-au îmbunătățit după tratamentul cu toxina botulinică (Botox) în cazul ridurilor faciale ușoare, iar efectul acesteia a durat până la patru luni.

Dr. Bonaparte si Dr. Ellis au înrolat în studiul lor 48 de femei cu vârsta medie de 55 de ani, care au fost injectate cu Botox pentru reducerea riduri ușoare de pe frunte și din jurul ochilor. Flexibilitatea și elasticitatea pielii fiecărei femei au fost evaluate în momentul inițial de studiu, apoi la 2 săptămâni, la 2 luni, la 3 luni și la 4 luni după injectare.

Piele tânără timp de 4 luni

Autorii au observat ca Botox a condus la creșterea flexibilității și elasticității pielii, imitând proprietățile biomecanice ale pielii tinere. Cu toate acestea, după patru luni, aceste îmbunătățiri s-au estompat, iar pielea și-a recăpătat aspectul anterior, cel dinaintea injectării.

In plus, s-a constatat că injecțiile cu Botox au avut capacitatea de a inversa procesul de pierdere a elasticității pielii, ca urmare a expunerii la razele ultraviolete (UV). Din nou, acest efect a dispărut după 4 luni de la injectare.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu, Noiembrie 2016

Surse:

James P. Bonaparte, David Ellis. Alterations in the Elasticity, Pliability, and Viscoelastic Properties of Facial Skin After Injection of Onabotulinum Toxin A. JAMA Facial Plastic Surgery, 2015; DOI: 10.1001/jamafacial.2015.0376

 

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici