Aspirina, bagheta magică a medicinei mileniului 3

Aspirina, bagheta magică a medicinei mileniului 3

"Aspirina poate servi ca un glonț magic care țintește și previne cele 3 catastrofe medicale ale mileniului 3: bolile de inimă, cancerul și boala Alzheimer”.

314
0
DISTRIBUIE

Pentru prima dată au fost publicate rezultatele unui studiu privind beneficiile administrării de aspirină nu doar la pacienții cu cancer colorectal, ci și la pacienții cu cancer localizat la alte etaje ale tubului digestiv.

Rezultatele studiului dr. Martine Frouws de la Centrul Universitar Medical din Leiden, Olanda, în care au fost implicați aproape 14.000 de pacienți cu diferite tipuri de cancer gastro-intestinal diagnosticat între anii 1998 si 2011, pot conduce la noi descoperiri privind tratamentul si administrarea de aspirină. Aceste rezultate au fost prezentate la Congresul European de Cancer (ECC 2015) de la Viena, care a avut loc in Septembrie 2015 și combină eforturile celor mai importanți profesioniști europeni în oncologie.

Concluzia studiului a fost că pacienții, care au utilizat aspirina dupa diagnosticare, au avut rata de supraviețuire de două ori mai mare decât a celor care nu au o folosit aspirina în aceleași circumstanțe.

Oamenii de știintă cred că beneficiul aspirinei în cancer se datorează efectului său antiagregant plachetar. Trombocitele sau plachetele sangvine au rolul de a opri sângerarea prin agregarea și infundarea leziunilor din vasele de sânge. Celulele tumorale circulante (CTC) se ascund de sistemul imunitar cu ajutorul învelisului trombocitar care ajunge sa le „îmbrace” ca o haină. Aspirina inhibă funcția plachetară și, prin urmare, permite sistemului imunitar să recunoască CTC și astfel să le elimine.

În prezent, un studiu multicentric, randomizat, controlat, investighează efectul unei doze zilnice de 80 mg de aspirină la pacienți vârstnici cu cancer de colon în Olanda. Cercetătorii speră că vor putea apoi să extindă tratamentul în alte cancere ale tractului gastro-intestinal și astfel să aibă dovada convingătoare că mai mulți pacienți vor beneficia de tratamentul cu aspirină.

Profesorul Peter Naredi, co-președintele Congresului și care nu a fost implicat în acest studiu, a comentat: “Avem dovezi bune că utilizarea frecventă a aspirinei în rândul populației poate preveni unele cazuri de cancer colorectal. Acum, Dr. Frouws și colegii arată că, în peste 13.000 de pacienți care au fost diagnosticați cu cancer gastrointestinal, aspirina, de asemenea, a îmbunătățit rata de supraviețuire, comparativ cu cei care nu au utilizat-o. Cu atât de multe dovezi care arată beneficiile aspirinei, trebuie să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să recomandăm aspirina unui public mai larg”.

Purtătorul de cuvant al ESMO (Societatea Europeană de Oncologie Medicală), prof. dr. Nadir Arber, MD, șef al Centrului de Prevenire al Cancerului din Tel Aviv, care de asemenea nu a fost implicat în studiul respectiv, a declarat: “Aspirina poate servi ca un glonț magic care țintește și previne cele 3 catastrofe medicale ale mileniului 3: bolile de inimă, cancerul și boala Alzheimer”.

Articol de dr. Tiberiu Mihaiu

Surse: Societatea Europeana de Oncologie Medicala (ESMO), Congresul European de Cancer (ECC 2015) – Viena, Austria, 25-29 Septembrie 2015 

NICIUN COMENTARIU

Lasa un comentariu aici